@evry
Συμφωνώ ότι τα θέματα αν και μάθημα με όνομα "Προγραμματισμός" και όχι αλγοριθμική, οφείλουν να εστιάζουν σε μεθοδολογία και όχι σε σύνταξη, ιδιώματα, πράξεις, υπολογισμούς, απομνημόνευση κλπ (βλ Κεντρική Ομιλία: Νευροεπιστήμη και θέματα Διδακτικής Π. Βλάμος, Καθ. Τμ. Πληροφορικής, Ιόνιο Παν/μιο CIE2017).
Ο προγραμματιστής όταν κάθεται μπροστά στο διερμηνέα, έχει διαθέσιμο όλο το help της γλώσσας για να κάνει ανάπτυξη (και όχι μόνο βέβαια), εάν δεν ξέρει μεθοδολογία και αλγοριθμική δεν μπορεί να συνθέσει λύση προβλήματος.
Ως πρακτική στο εργαστηριακό μέρος του μαθήματος (εάν και τώρα θεωρείται άλλο μάθημα εντελώς) οι δραστηριότητες ή αξιολόγηση των μαθητών ανέκαθεν γίνονται έχοντας στη διάθεση τους όλα τα μέσα, βιβλία,σημειώσεις, Η-Υ, διαδίκτυο, συνθήκες που εξομοιώνουν αυτές ενός προγραμματιστή. Στο θεωρητικό μέρος όμως τίποτα από όλα αυτά, όπως στις εξετάσεις και η διαφορά στις επιδόσεις τους είναι σημαντική (όπως βέβαια πρέπει να είναι και οι απαιτήσεις της αξιολόγησης ή των θεμάτων).
Πρακτικές σε εξετάσεις που να γεφυρώνουν αυτό το χάσμα, όπως το να δίνουμε help σε θέματα εξετάσεων σε σημεία συντακτικού γλώσσας και σε εντολές (πχ διάβασμα αρχείων όπως αναφέρεις ή συντακτικό δημιουργίας κλάσης εάν φτάσουμε κάποια στιγμή μετά από χρόνια να ζητάμε υλοποίηση λύσης με OOP) και να ζητάμε μεθοδολογία επίλυσης θα το θέλαμε όλοι αφού περιορίζει την απομνημόνευση (το να θυμάσαι δηλαδή σε μια πλούσια γλώσσα, εντολές, σύνταξη, συναρτήσεις, αποδέκτες ή μη, μεθόδους, ιδιώματα κλπ) θέλει ίσως κάποιο πλαίσιο, οδηγίες, ή καθοδήγηση άνωθεν.
Είναι από τις λίγες φορές που έχουμε πλήρες διδακτικό πακέτο: βιβλίο, τετράδιο, οδηγίες, λύσεις και τουλάχιστον για μια 5ετία θα πρέπει από εύρος, εμβάθυνση, επίπεδο δυσκολίας να μας καλύπτει απόλυτα και σε επίπεδο μαθήματος αλλά σε σε επίπεδο εξετάσεων.
Για το Δ θέμα τώρα, κάποιο σαν το παρακάτω που έχει το διδακτικό πακέτο
∆ραστηριότητα 2.
Να γράψετε ένα πρόγραµµα σε Python το οποίο θα διαβάζει ένα
κείµενο από ένα αρχείο και θα εµφανίζει τις λέξεις κάθε πρότασης
σε αντίστροφη σειρά, δηλαδή την πρώτη λέξη τελευταία και την
τελευταία πρώτη.
∆εχόµαστε ότι κάθε πρόταση τελειώνει µε τελεία ‘.’ και οι λέξεις
είναι χωρισµένες µε ένα κενό. ∆εν υπάρχουν άλλα σηµεία στίξεως
ίσως να οδήγησε την επιτροπή να προβεί σε ανάγνωση αρχείου χωρίς άλλη βοήθεια.
Δεδομένου όμως ότι είναι εντελώς διαφορετικό να γράφεις κώδικα σε χαρτί από ότι σε διερμηνέα θα πρέπει υπάρχει στο μυαλό μας όταν βγάζουμε θέματα, ότι το χαρτί δεν κοκκινίζει όταν κάνεις "run" να σου πει που έχεις λάθος ή όσο και να γράφεις HELP κανείς δεν σε ακούει

ΥΓ
Μία παρατήρηση, μαθητές με τελικό βαθμό αρκετά κάτω από τη βάση είχαν στην πλειοψηφία τους πάρει τα μόρια της παράλληλης ταξινόμησης αφού την είχαν μάθει σχεδόν όλοι παπαγαλία.