Από καιρό με έχει απασχολήσει το ερώτημα του συγκεκριμένου post (παράλληλοι πίνακες ή δισδιάστατος) όχι τόσο σε σχέση με τη συγκεκριμένη άσκηση όσο με ασκήσεις της μορφής:
Να γίνει αλγόριθμους που θα ζητάει τα ονόματα, επίθετα, πατρώνυμα, ύψη και ηλικίες, για τους 24 αθλητές ενός σωματείου και θα τα καταχωρεί σε πίνακες.Ποιά από τις παρακάτω λύσεις πιστεύετε ότι ενδείκνυται να προτείνουμε;
1) ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ: Χ[24, 3]
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ: Ψ[24, 2]
ή
2) ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ: Όνομα[24], Επίθετο[24], Πατρώνυμο[24]
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ: Ύψος[24], Ηλικία[24]
;;
Συγγνώμη για τα απαράδεκτα ονόματα πινάκων στην πρώτη λύση αλλά δε μπόρεσα να βρώ όνομα που να περιγράφει επαρκώς ένα πίνακα που περιέχει ταυτόχρονα διαφορετικές πληροφορίες.
Προσωπικά είμαι υπέρ της δεύτερης προσέγγισης η οποία νομίζω ότι είναι συνεπέστερη με τους στόχους του μαθήματος όσον αφορά τουλάχιστον στον τομέα ανάλυσης και μοντελοποίησης δεδομένων προβλήματος. Δε νομίζω ότι θα μπορούσα να αιτιολογήσω επαρκώς τη συνύπαρξη των στοιχείων Ύψος και Ηλικία στον ίδιο πίνακα μόνο λόγω του (συμπτωματικά) ίδιου τύπου τους. Και αν έπρεπε να αποθηκεύσω και το Βάρος θα πρόσθετα ακόμα μία στήλη εάν όμως χρειαζόταν το έτος γέννησης ή το φύλο θα έπρεπε να δημιουργηθούν νέοι πίνακες (αφού το έτος είναι ακέραιο και το ... φύλο χαρακτήρας;

Όλοι μας βέβαια γνωρίζουμε ότι συχνά στον προγραμματισμό ακολουθείται και η πρώτη προσέγγιση περισσότερο για την αυτοματοποίηση προγραμματιστικών διαδικασιών.
Είναι όμως αυτός ο στόχος του μαθήματος ή θα πρέπει να επιμείνουμε σε μία προσέγγιση που θα είναι ίσως συνεπέστερη με τη συλλογιστική που θα πρέπει να ακολουθήσει ο μαθητής για την αναγνώριση των δομών ενός προβλήματος, αλλα και με τις έννοιες των παράλληλων πινάκων όπως αυτές περιγράφονται και στο διδακτικό πακέττο; (βλ. ΤΜ σελ. 88)
Γνώμες;;ΥΓ: Όσο για τη συγκεκριμένη άσκηση, αν δεχτούμε λύση με τη χρήση πινάκων (που δεν είναι απαραίτητη με βάση τα ζητούμενα της άσκησης) δε θα θεωρούσα, προσωπικά, αδόκιμη της χρήση δισδιάστατου πίνακα αφού εύκολα μπορεί κανείς να αναγνωρίσει 2 οντότητες στο πρόβλημα, το σχολείο και το υλικό (και επομένως δύο διαστάσεις σε πίνακα Ποσότητα[20, 3], για τα 20 σχολεία και τα 3 υλικά)