Έχει νόημα να τρέξουμε κανένα crowdfunding?
Προσωπικά είμαι πάντα αντίθετος με το να δίνουν οι καθηγητές χρήματα από την τσέπη τους για το εργαστήριο. Όμως το να συνδράμουν οι Σχολικές Επιτροπές μου ακούγεται φυσικό.
Θεωρητικά θα έπρεπε το Υπουργείο Παιδείας να αναλαμβάνει τα κονδύλια για λογισμικά στα ΣΕΠΕΗΥ, είτε πρόκειται για π.χ. 500 ευρώ το χρόνο για άδειες εμπορικού λογισμικού, είτε για π.χ. 50 ευρώ για ανάπτυξη/υποστήριξη ανοικτού λογισμικού.
Ως γνωστόν το Υπουργείο Παιδείας πάρα πολλές φορές δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του, και συχνά καταφεύγουμε στους Δήμους για ό,τι έξοδα χρειαζόμαστε.
Π.χ. πρόπερσι η Σχολική Επιτροπή Β/θμιας του Δήμου Ιωαννιτών έδωσε 60.000€ για αναβάθμιση εργαστηρίων, και "γλύτωσε" άλλα τόσα επειδή βάλαμε Ubuntu/LTSP. Αλλά και διάφορα λογισμικά τύπου Έπαφος ή Norton Antivirus συνήθως πληρωνόταν από τα σχολεία.
Εφόσον λοιπόν το Υπουργείο δεν φαίνεται να θέλει να υποστηρίζει ανοικτό λογισμικό στα σχολεία, ούτε να αγοράζει άδειες για εμπορικό λογισμικό, πιθανώς να είχε νόημα να αναλάβει μια εταιρία την υποστήριξη του Ubuntu/LTSP. Αυτή η εταιρία θα αντικαθιστούσε ουσιαστικά την Τεχνική Στήριξη, ενώ θα πληρωνόταν απευθείας από τις Σχολικές Επιτροπές.
Άρα τελικά η διαφορά με το crowdfunding είναι ότι για την ίδια δουλειά, το crowdfunding στηρίζεται σε "donations των καθηγητών", ενώ μια εταιρία θα έκοβε κανονικά τιμολόγια στις Σχολικές Επιτροπές οι οποίες δεν είναι εύκολο να κάνουν donations.
Τα οικονομικά όμως είναι πάντα μια ευαίσθητη συζήτηση και δεν πολυέχω την όρεξη να ασχολούμαι με αυτά. Αν παρόλα αυτά θεωρείτε ότι αρκετά σχολεία θα συμφωνούσαν σε ένα τέτοιο μοντέλο, να επικοινωνήσουμε με καμιά εταιρία...