Καλημέρα Παναγιώτη,
όχι, δεν εννόησα αυτό που κατάλαβες. Είπες "κυριαρχεί η τάση για in house development με αποσπασμένους καθηγητές πληροφορικής για να μην υπάρχει επιπλέον κόστος εξωτερικής ανάπτυξης λογισμικού", και θεώρησα ότι εννοούσες "και άρα πιθανώς γι' αυτό να θέλουν να κλείσουν την Τεχνική Στήριξη, για να αναλάβει τα καθήκοντά της μια ομάδα του Υπουργείου".
Και αυτό που έλεγα είναι ότι δεν είναι απαραίτητο να γίνονται όλα in-house, και δεν βλέπω ούτε διεθνή τάση ούτε λόγο για μια τέτοια κεντρικοποίηση. Δεν πρότεινα πουθενά να κλείσουν υπάρχουσες ομάδες.
Υπάρχουν κάποιες εργασίες οι οποίες θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνονται εντός του Υπουργείου; Ναι. Για παράδειγμα, οι προδιαγραφές και οι παραλαβές των αναπτυσσόμενων λογισμικών πολύ σωστά γίνονται ήδη από το Υπουργείο/Π.Ι./Ι.Ε.Π. Επίσης, η τήρηση του λογισμικού θα πρέπει να γίνεται από το Υπουργείο, αλλά τώρα δεν γίνεται με συνέπεια. Δεν μπορέσαμε να βρούμε κανένα τμήμα του Υπουργείου που να έχει τον κώδικα π.χ. του "Γλώσσα Α´-Β´ Δημοτικού" ο οποίος έχει bugs και θέλαμε να τα διορθώσουμε, ακόμα κι αν αυτό το λογισμικό είχε τελικό δικαιούχο το Υπουργείο και άρα του ανήκει ο κώδικας.
Υπάρχουν όμως και κάποιες εργασίες οι οποίες μπορούν ή συμφέρει να γίνουν από εξωτερικούς συνεργάτες; Ναι, για παράδειγμα στο
http://e-yliko.gr και στο
http://ts.sch.gr/software υπάρχουν τεράστιες λίστες ελληνικών εκπαιδευτικών λογισμικών, τα οποία αναπτύχθηκαν με outsourcing, συνήθως από ελληνικές ομάδες ή εταιρίες και με ευρωπαϊκά κονδύλια. Πρέπει να μεταφερθεί η ανάπτυξή τους στο Υπουργείο; Δεν είναι απαραίτητο, μπορεί να χρειάζονται γνώσεις π.χ. Director, Flash, Μαθηματικών, Θρησκευτικών κλπ που η σχετική διεύθυνση του Υπουργείου να μην τις έχει. Μπορεί μάλιστα να μην θέλετε καν να τα αναλάβετε, δεδομένου του μεγέθους και του πλήθους των σχετικών λογισμικών.
Όμως αυτή τη στιγμή το σημαντικό δεν είναι αν το Υπουργείο τελικά επιλέξει outsourcing ή in-house development. Ας κάνει ό,τι θεωρεί ότι το συμφέρει.
Το ερώτημα είναι, θα στηρίξει το LTSP, τα sch-scripts, τον Επόπτη κλπ;
Στον παρόν θέμα του φόρουμ προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι και ανάγκη τα έχουμε, και χρήματα γλυτώνουν στο Υπουργείο, άρα πρέπει να τα στηρίξει.
Μπορεί να τα στηρίξει η ομάδα των "αποσπασμένων καθηγητών πληροφορικής για να μην υπάρχει επιπλέον κόστος εξωτερικής ανάπτυξης λογισμικού";
Σε αυτό το σημείο είναι που ζητάμε μια τεχνική, και όχι πολιτική, απάντηση από εσένα, για να μας βοηθήσεις να προχωρήσουμε παρακάτω.Αν ναι, λαμπρά! Να ξεκαθαρίσουμε στους καθηγητές που ζητάνε υποστήριξη, πού και πώς θα την βρούνε.
Αν όχι, ας ζητήσουμε από το Υπουργείο να συνεχίσει το "outsourcing" στο ΙΤΥΕ όπως κάνει και με τα βιβλία και με το ΠΣΔ και με ένα σωρό άλλα, δεν νομίζω ότι οι πενταροδεκάρες της Τεχνικής Στήριξης είναι αυτές που θα καθορίσουν τις τρέχουσες τάσεις...