Τι δίδαξες εσύ συνάδελφε στους μαθητές σου, για να ανταποκριθούν στο συγκεκριμένο ερώτημα;
Χρήστο,
υποθέτω ότι διδάξαμε πάνω-κάτω τα ίδια...
Τους δίδαξα πώς λειτουργεί μια ουρά, πώς γίνεται η εισαγωγή-εξαγωγή και λύσαμε καμιά 10ριά σύντομες ασκησούλες (συμπεριλαμβανομένων και των στοιβών). Οι ασκήσεις ήταν (απ' όσο μπορώ να θυμάμαι τώρα) από αυτές που προτάθηκαν το χειμώνα, από ένα καινούριο βοήθημα συναδέλφου που γράφει και εδώ και μια-δυο απλές πανεπιστημιακές που είχα βρει. Πολύ ευχαρίστως να τις επισυνάψω και εδώ αν φανούν χρήσιμες.
Το μόνο επιπλέον πράγμα που χρειαζόταν η άσκηση και δεν το είχα διδάξει, ήταν το να μετράνε ανά 2 και ανά 3, για να εισάγουν και να εξάγουν καταλλήλως, αλλά φαίνεται το ήξεραν από μόνοι τους (αν και δεν είμαι βέβαιος για όλους

)
Συνάδελφε Γιώργο, οι ασκήσεις που έδωσαν ως προτεινόμενες τον χειμώνα, είχαν σχέση με δεδομένα σε ουρά και σε στοίβα, και ζητούσαν στοιχεία σχετικά με τους δείκτες. Καμία σχέση με μία ουρά σε τράπεζα.
Άρη, θα συμπληρώσω ότι ζητούσαν και να αποτυπώσεις την ουρά/στοίβα με τα περιεχόμενά της μετά από αυτές τις λειτουργίες.
Η διαφορά τώρα ήταν ότι δεν σου έδινε με τη σειρά τις εισαγωγές-εξαγωγές που θέλει αλλά σου λέει ότι θα βάζεις ανα 2 λεπτά και θα βγάζεις ανα 3.
Μικρή παραλλαγή, κατά τη γνώμη μου (μη σου πω και έξυπνη)
Όσο για το "περιβάλλον" της τράπεζας, δεν καταλαβαίνω πραγματικά γιατί ακυρώνει την ουρά ως δομή !? Περιμένοντας στ' αλήθεια μια αναλυτική ερμηνεία σου για αυτό, θα παραθέσω και το εξής:
Αν θυμάμαι καλά, στις ασκήσεις (πάλι) που προτάθηκαν το χειμώνα, ήταν και μία που έλεγε για ένα πλοίο που μεταφέρει οχήματα στην Αίγινα ... πρώτο μπαίνει τελευταίο βγαίνει και κάτι τέτοια. Εκτός μαθήματος κι αυτό; Επειδή είναι πλοίο και όχι η δομή δεδομένων στοίβα, και είναι οχήματα και όχι δεδομένα;
Αν, εν πάση περιπτώσει, το πρόβλημα είναι το 'περιβάλλον" της άσκησης, τι λέτε για την εξής διατύπωση?
(δηλώνω εξ' αρχής όχι ιδιαίτερα σχετικός με το παρακάτω αντικείμενο, οπότε I'll do my best και ας είστε επιηκείς για να καταλάβετε το πνεύμα)
Κατά τη διάρκεια της εγγραφής ενός CD, τα δεδομένα (τιμές) που θα εγγραφούν "στέλνονται" από την κεντρική μονάδα προς τον εγγραφέα CD (CD-burner). Ο εγγραφέας διαθέτει μια ουρά, στην οποία αποθηκεύει προσωρινά κάθε δεδομένο (τιμή), με τη σειρά που φθάνει, μέχρι να το "κάψει" (εγγράψει) στο CD. Ο εγγραφέας χρειάζεται 3 μs (μικροδευτερόλεπτα) για να "κάψει" μία τιμή στο CD, ενώ η κεντρική μονάδα στέλνει μία τιμή κάθε 2 μs. Κάθε δεδομένο παραμένει στην ουρά μέχρι να ολοκληρωθεί η εγγραφή του και μόνο τότε διαγράφεται από την ουρά (αυτό είναι το σημείο της άσκησης που δε μου αρέσει εμένα, αλλά μπορούμε να παίξουμε και με αυτό τον κανόνα).
-συνεχίζει η εκφώνηση: Πρόκειται να εγγράψουμε την εξής σειρά τεσσαρων ψηφίων: 1234
Θεωρώντας ότι κάθε ψηφίο θα είναι και ένα δεδομένο που θα σταλεί στον εγγραφέα, και ότι η εγγραφή θα αρχίσει μόλις σταλεί (και τοποθετηθεί στην ουρά) το πρώτο ψηφίο, να αποτυπώσετε διαδοχικά, σε 6 ξεχωριστές γραμμές, τα δεδομένα που θα περιέχει η ουρά στο τέλος του 1ου, 2ου, 3ου, 4ου, 5ου και 6ου μικροδευτερολέπτου της εγγραφής.
(νομίζω ότι ο παραλληλισμός που επιχειρώ είναι προφανής)
Αυτό είναι εντός μαθήματος;