Καλημερα σε όλους
σήμερα θα κάνω μία προσπάθεια να διδάξω το κεφάλαιο 5 (και ο Θεός βοηθός) και να ολοκληρώσω την ύλη ... για να μην ανοίξω άλλο θέμα ρωτάω εδώ, μήπως έχει καταλάβει κάποιος κάτι
1) τελικά η παράγραφος 5.3 είναι μέχρι τον ορισμό της πολυπλοκότητας ?? δηλαδή τις σελίδες 105 κάτω από τον ορισμό μέχρι την 108 δεν θα τη διδάξουμε ?? αν δεν τα διδάξουμε, το παράδειγμα 2 σελίδα 48 του ΤΜ που προτείνεται από τις οδηγίες αναφέρει την τετραγωνική πολυπλοκότητα αν δεν κάνω λάθος, που έρχεται σε αντίθεση με αυτό
2) """ Για τον συμβολισμό Ο της πολυπλοκότητας, δεν πρέπει να αναλυθεί τι ακριβώς εκφράζει και πως υπολογίζεται σε ένα αλγόριθμο. """ ... ξανά το παραπάνω παράδειγμα του ΤΜ σε αυτό δεν αναφέρεται ??
3) και ένα τρίτο από άλλο κεφάλαιο, αναφέρεται κάπου στις οδηγίες πως η συνάρτηση δεν μπορεί να καλέσει διαδικασία ?? λίγο που έψαξα δεν το βρήκα
πάντως εγώ θεωρώ πως από το κεφάλαιο 5 θα μπεί κάποια θεωρία μέσα από το βιβλίο ή ένας πίνακας υπολογισμός πράξεων ίδιος με αυτόν του βιβλίου
Μανώλη ότι καταλαβαίνεις εσύ έχουμε καταλάβει όλοι. Βλέπω την αγωνία σου στην προσπάθεια να καταλάβεις τι πρέπει να διδάξουμε με βάση τις οδηγίες, την ίδια αγωνία περνάω κι εγώ καιρό τώρα αλλά πλέον κατέληξα, έστω κι αργά για το τι θα κάνω.
Η 5.3 στο επίσημο ΦΕΚ της ύλης είναι όλη μέσα, στις οδηγίες όχι.
Το παράδειγμα 2 σελ. 48 του ΤΜ βρίσκεται σε ασυμβατότητα με τις οδηγίες, έχεις δίκιο.
Επίσης στη σελ.2 των οδηγιών:
"Η πολυπλοκότητα αλγορίθμων να διδαχθεί
θεωρητικά με παραδείγματα και σε σύνδεση με την επίδοση, χωρίς οι μαθητές να εμπλακούν σε ασκήσεις υπολογισμού της τάξης Ο ενός αλγορίθμου."
Μπορείς εσύ να καταλάβεις τι σημαίνει αυτό που υπογράμμισα; Εγώ όχι.
Δηλαδή θα γράψουμε έναν αλγόριθμο στον πίνακα ως παράδειγμα και μετά θα πούμε θεωρητικά, παιδιά, αυτός ο αλγόριθμος έχει πολυπλοκότητα Ο(n);
Και φυσικά τα παιδιά θα ρωτήσουν τι είναι η πολυπλοκότητα και τι είναι το Ο, αλλά εγώ θα τους πω ότι είναι εκτός ύλης και δε θα τα εξηγήσω, έτσι; Διαφορετικά αγνοώ την οδηγία, έτσι δεν είναι;
Ή θα τους πω να μάθουν παπαγαλία τα περί περιπλοκότητας χωρίς να γράψω ούτε ένα παράδειγμα αλγορίθμου; Πάλι αγνοώ την οδηγία.
Επίσης στη σελ. 2: "Ενδεικτικές ασκήσεις αναφέρονται στις παραγράφους 5.1.1 και 5.1.3. του βιβλίου μαθητή και στο τετράδιο μαθητή."
Όλες οι ασκήσεις του τετραδίου του μαθητή ζητάνε υπολογισμό της πολυπλοκότητας.
Επειδή Μανώλη μου πλέον κουράστηκα καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια να καταλάβω τις οδηγίες και το βιβλίο, να τα συμβιβάσω και να είμαι συνεπής σου δίνω τη συμβουλή: Μην προσπαθείς να συμβιβάσεις τις οδηγίες και να καταλάβεις.
Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι: follow your heart....
Εγώ αυτό θα κάνω και σου λέω συγκεκριμένα:
Φυσικά και θα κάνω παραδείγματα με αλγορίθμους και θα δείξω στα παιδιά πώς υπολογίζεται η συνάρτηση πολυπλοκότητας. Και για το μέγεθος εισόδου θα τους πω και για την τάξη Ο. Θα επικεντρωθώ σε απλά παραδείγματα με ένα βρόχο ή εμφωλευμένους βρόχους. Και στους νέους αλγορίθμους που έχουμε για φέτος.
Και θα τους εξηγήσω ότι τα κάνω όλα αυτά για να κατανοήσουν το κεφάλαιο, ότι δε θα εξεταστούν με βάση τις οδηγίες.
Η γνώμη μου είναι ότι το κεφάλαιο της πολυπλοκότητας δε διδάσκεται με παπαγαλία και με μπλα-μπλα μόνο, εγώ αυτό αδυνατώ να το κάνω. Η συνάρτηση πολυπλοκότητας και η τάξη ενός αλγορίθμου είναι μετρήσιμα μεγέθη, δε διδάσκονται χωρίς υπολογισμό.
Ποτέ δε δίδαξα κάτι στην ΑΕΠΠ μόνο με παπαγαλία, πάντα έδινα παραδείγματα, πάντα εξηγούσα, ακόμα και τη θεωρία, ακόμα και τους ορισμούς. Πάντα μ' ενδιέφερε να κατανοούν τα παιδιά και για να κατανοήσουν το κεφάλαιο αυτό θα κάνω τα παραπάνω που είπα.
Δε σου λέω να κάνεις τα ίδια που θα κάνω εγώ, αυτό που σου λέω είναι:
Ρώτα τον εαυτό σου, τι θα ήθελες να καταλάβουν και να μάθουν οι μαθητές σου από αυτά που θα τους πεις και κάνε ότι σου πει.
Ελπίζω να βοήθησα λίγο.