Αποστολέας Θέμα: Γλώσσα Προγραμματισμού Μ2000 έκδοση 8  (Αναγνώστηκε 21046 φορές)

bugman

  • Δεινόσαυρος
  • *****
  • Μηνύματα: 530
  • The Bug Eater
    • Πληροφορική Προγραμματισμός
Απ: Γλώσσα Προγραμματισμού Μ2000 έκδοση 10 Αναθεώρηση 4
« Απάντηση #105 στις: 29 Οκτ 2020, 03:31:22 μμ »
Μια και βλέπω τελευταία συζήτηση περί κεφαλαίων και πεζών, προτείνω να γίνει αλλαγή θέματος σε κάτι πιο ευχάριστο και πιο ενεργά στο προγραμματισμό.

Για όσους ασχολούνται με την M2000, όχι μόνο ως εκπαιδευτικό εργαλείο, αλλά και για χρήσιμες άλλες δουλειές:

Ανέβασα ένα ωραίο παράδειγμα (κάνε click εδώ), δουλεύει στην Αναθεώρηση 4, Έκδοση 10 (κατέβασέ την από εδώ). Σε αυτό το παράδειγμα χρησιμοποιώ την εκτύπωση, σε pdf που γίνεται μέσω του εκτυπωτή (βγάζει pdf ασυμπίεστο). Στην αναθεώρηση 4 έκανα διορθώσεις στο τρόπο χειρισμού (έγινε έλεγχος στα Windows 10).

Το παράδειγμα έχει δυο προγράμματα:
Το πρώτο δείχνει πως ανοίγουμε ένα xlsx αρχείο, το οποίο έχει προέλθει από το Autodesk Inventor, είναι πραγματικό αρχείο από βιομηχανία. Το αρχείο δίνεται για να τρέξετε το παράδειγμα. Η εξαγωγή του προγράμματος φαίνεται και σε εικόνα.

Για να ανοίξουμε ένα αρχείο του Excel, μπορούμε αν έχουμε το Excel να ανοίξουμε ένα αντικείμενο (το πρόγραμμα) και να χειριστούμε το αντικείμενο, κάνοντας αυτό που λέμε office automation. Στο παράδειγμα δεν κάνουμε αυτό! Επειδή δεν έχω το MS Office στον υπολογιστή μου, έχω το LibreOffice, κάνω κάτι άλλο: Ανοίγω το excel αρχείο ως βάση δεδομένων. Πώς γίνεται αυτό; Υπάρχει ένα σύστημα που λέγεται ODBC, ή Open Database Connectivity. Μέσω λοιπόν του οδηγού (έτσι τον λέμε) ODBC θα ανοίξω το αρχείο parts.xlsx.
Υπάρχει ένα θέμα με το αρχείο αυτό: Σε κάποιες στήλες οι τιμές είναι κείμενο ή αριθμοί. Μια βάση δεδομένων ορίζει σε στήλες (πεδία) έναν μόνο τύπο. Οπότε το έχουν προβλέψει αυτό οι "μάστορες" και στο λεγόμενο connection string (αλφαριθμητικό σύνδεσης) που δίνουμε ως παράμετρο για την ανάγνωση του αρχείου προσθέτουμε τον όρο/εντολή που επιτρέπει την αλλαγή σε κείμενο των στηλών με μπερδεμένους τύπους!

Βασική ενέργεια για να διαβάσουμε το excel αρχείο είναι να μάθουμε ποια είναι τα πεδία και τι τύπο έχουν. Ενώ λοιπόν του έχουμε δηλώσει ότι θέλουμε τα πεδία σε κείμενο, το σύστημα ανάγνωσης για μια στήλη που την βρίσκει όλη με αριθμούς την δίνει με τύπο αριθμό!

Υπάρχουν πολλά connection strings ανάλογα τι θέλουμε να πετύχουμε, για το excel αρχείο. Στο συγκεκριμένο αρχείο δεν έχουμε τύπους, όλα είναι δεδομένα εξαγόμενα από το Inventor, το CAD πρόγραμμα, και αποτελούν τα μέρη (parts) μιας κατασκευής.

Στο πρόγραμμα φαίνεται πως κάνουμε αναζητήσεις. Ενώ υπάρχουν και σύνθετα SQL ερωτήματα εδώ δίνουμε ότι πιο απλό και κάνουμε τις ομαδοποιήσεις μετά με κώδικα της Μ2000.

Το δεύτερο πρόγραμμα διαβάζει το αρχείο και εκτυπώνει σε Α4, σε οποιοδήποτε εκτυπωτή. Υπάρχει ένα αρχείο zip με την εξαγωγή σε pdf (19 σελίδες).

Οι εκδόσεις πριν την 10 έστελναν μια μια τη σελίδα στον εκτυπωτή, οπότε για Pdf δεν έκανε καλή δουλειά, αφού θα έπρεπε να δίνουμε νέο αρχείο για κάθε σελίδα!