Η εκφώνηση έλεγε "τον μέγιστο βαθμό του" και όχι "τον μέγιστο δυνατό βαθμό του"
Συνάδελφε συγγνώμη αλλά και οι δύο εκφράσεις είναι "για τον γάιδαρο καβάλα" που λένε και στο χωριό μου
(και σε ευχαριστώ για την καταπληκτική "πάσα" , χάριν αυτής της φράσης η οποία εντοπίζει ακριβώς που είναι το πρόβλημα στην εκφώνηση του Δ4)
Το αν εμείς (Προγραμματιστές και Θετικών Επιστημών) όπως και το βιβλίο ΑΕΠΠ χρόνια τώρα κάνουμε κακή/καταχρηστική χρήση της λέξης "μέγιστος", αυτό δεν δίνει και άλλοθι 100% σε μια ατυχή επιλογή του τρόπου έκφρασης σε θέμα Πανελληνίων Εξετάσεων με 9 μονάδες.
Τώρα θα μου πεις θα κάτσουμε να το αναλύσουμε από φιλολογικής άποψης για να δικαιολογήσουμε μαθητές που μετατρέψανε ένα θέμα 9 μονάδων σε απλή άσκηση μετρητών;.. άλλωστε με τα "συμφραζόμενα" ένας εύκολα καταλαβαίνει τι θέλει να πει ο συγγραφέας.
Θα'πρεπε όμως; Με τα συμφραζόμενα; με την φαντασία; με την εμπειρία διαγωνισμών τραγουδιού; ή μήπως απλά με μια σωστά διατυπωμένη ερώτηση;
Τα θέματα επίσης αφού είναι διατυπωμένα στην Νέα Ελληνική γλώσσα, θα έπρεπε να είναι ορθά και από αυτήν την σκοπιά (όπως και στο βιβλίο το οποίο στo κεφάλαιο 9, περιγράφει ένα αδύνατο προς λύση πρόβλημα* - ή στην καλύτερη περίπτωση με ελλιπή δεδομένα- αλλά τελικά λύνει κάτι άλλο).
Πράγματι, σε έναν διαγωνισμό σαν αυτόν που περιγράφεται, κανένας κριτής δεν είναι υποχρεωμένος να δώσει τον "μέγιστο βαθμό του". Μπορεί απλώς να κρατήσει το καρτελάκι με το "10" κάτω από το τραπέζι και να μην το σηκώσει ποτέ, μπορεί να το σηκώσει σε 1 ή σε όσα τραγούδια γουστάρει..... εδώ μπερδευτήκαμε λίγο ... γιατί απλώς έκανα κι εγώ λανθασμένη χρήση της λέξης, με μια φράση που δεν υπάρχει.
Θα έπρεπε να πω "τον μέγιστο βαθμό" (του διαγωνισμού), ή "τον μεγαλύτερο που μπορεί να δώσει" ή απλά "το δεκαράκι" για να μην παίζω με τις λέξεις. Αυτό άλλωστε θα έλεγε και η ΚΕΕ, αν ήθελε τους κριτές που δώσανε 10 μόνο σε 1 τραγούδι. Σταθερά: 10, όπως κάνει πάντα σε άλλα αντίστοιχα θέματα. (π.χ. τους μαθητές που έγραψαν 20 σε ένα μόνο μάθημα)
Δεν είμαι τέλειος στα Νέα Ελληνικά, για αυτό κάθε φορά που βάζω θέματα στις ενδοσχολικές, ψάχνω κι έναν φιλόλογο να τα ρίξει μια ματιά. (εκεί που μπορεί, στο plain text που λέμε).
Οι λέξεις "μέγιστος" και "μεγαλύτερος" είτε μας αρέσει είτε όχι δεν είναι ταυτόσημες. Γιατί απλά σύμφωνα και με τα λεξικά, μέγιστος είναι ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός σε μια γνωστή κλίμακα, ή σε ένα σαφώς ορισμένο διάστημα. Εν ολίγοις, για αριθμητικές τιμές :
Μέγιστος = Ο Μεγαλύτερος που μπορεί να επιτευχθεί ή
Μέγιστος = Ο Μεγαλύτερος δυνατός.
Το βιβλίο (και η εκφώνηση) επιμένει στην απλούστευση της ισοδυναμίας των δύο λέξεων, που στα Νέα Ελληνικά όμως , όποιον φιλόλογο κι αν ρώτησα μου είπε ότι δεν ισχύει.
Η λέξη "μέγιστος", για συγκεκριμένες καταστάσεις, μπορεί να σταθεί μόνη της.. και να είναι σαφής, χωρίς καμία άλλη αναφορά.
Παράδειγμα όταν η συζήτηση περιστρέφεται στις Πανελλήνιες εξετάσεις και σου λέει κάποιος:
"Η κόρη μου στη Βιολογία, πέτυχε τον μέγιστο βαθμό "
Δες ρωτάς τίποτε άλλο.. ξέρεις είναι το 20. Αν βέβαια σου πει "τον μέγιστο βαθμό της", τότε σίγουρα θα σκεφτείς ότι μπορεί και να μην εννοεί το 20, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι εκφράστηκε και σωστά. Τι πάει να πει τον "μέγιστο βαθμό της" ; Έχει φτιάξει άλλη κλίμακα αυτή από την γνωστή 0~20; την "κατά κόρη μου" ;
Από την άλλη αν εννοούσε τον μεγαλύτερο ανάμεσα σε όλους τους μαθητές της δικής της τάξης (ή της δικής της σχολικής χρονιάς), τότε με το "γράμμα του νόμου", εκφράστηκε λάθος.
Αντίθετα η λέξη "μεγαλύτερος" (που για να έρθουμε και στα δικά μας είναι και Σχεσιακός Τελεστής), θέλει πάντα και προσδιορισμό:
"Μεγαλύτερος από πέρυσι"
"Μεγαλύτερος του μέσου όρου"
"Ο μεγαλύτερος βαθμός που πέτυχε, ήταν στην Βιολογία" και όχι φυσικά όχι η φράση " ο Μέγιστος βαθμός της".
"Τον Μεγαλύτερο από τους βαθμούς που έβαλε " (έβαλε κάποιους βαθμούς, ψάξε να βρεις ποιος είναι ο μεγαλύτερος).
Πείτε το ρε παιδιά στο Δ4 απλά ελληνικά: "τον μεγαλύτερο απο τους βαθμούς που έδωσε" ή έστω "τον μεγαλύτερο βαθμό του", τόσο δύσκολο ήταν;
*ΥΓ για το βιβλίο και το Παράδειγμα 4 του κεφ.9:
Έτσι όπως είναι διατυπωμένο το πρόβλημα, π.χ. στο (β), για να βρούμε τον κινηματογράφο που πέτυχε την "μέγιστη είσπραξη", θα έπρεπε να μας δίνει και την χωρητικότητα σε θέσεις και την τιμή του εισιτηρίου του κάθε κινηματογράφου.
Π.χ η μέγιστη είσπραξη για έναν Κινηματογράφο 300 θέσεων με εισιτήριο 5€, είναι 1500€ την βραδιά...
Εκτός κι αν εννοεί "τον κινηματογράφο με την μεγαλύτερη είσπραξη". Τότε ναι, είναι αυτό που λύνει παρακάτω.