Eγώ θα ήθελα να κάνω μια πρόταση, που δεν είδα να πέσει στο τραπέζι αυτές τις μέρες της συζήτησης του νέου εξεταστικού. Είναι λίγο αιρετική βέβαια η πρότασή μου, ή παρατραβηγμένη, αλλά αιρετικά δεν είναι όσα είδαν τα μάτια μας με την απόφαση του υπουργείου τις τελευταίες μέρες με το νέο εξεταστικό?
Λοπόν: Η πρόταση είναι να εντάξουμε μέσα στο πεδίο των παιδαγωγικών επιστημών και τις κοινωνικές-πολιτικές επιστήμες και ψυχολογίες, και να γίνει το εξής: Για μεν την πρώτη κατεύθυνση ανθρωπιστικών, να απαιτούν όλες, (δηλ όλο το παιδίο παιδαγωγικών-πολιτικών-κοινωνικών επιστημών), όπως μέχρι τώρα οι παιδαγωγικές, εξέταση στα μαθηματικά γενικής παιδείας. 'Αλλωστε όλες οι σχολές κοινωνικών πολιτικών επιστημών έχουν μαθήματα μαθηματικών-στατιστικής, αλλά και μαθήματα μικροοικονομικής και μακροοικονομικής που απαιτουν καλές γνώσεις μαθηματικών. Στη δε τώρα τρίτη κατεύθυνση οικονομικών-πληροφορικών, για να δηλωθεί το ΕΠΕ παιδαγωγικών-κοινωνικών-πολιτικών επιστημών, να απαιτείται η επιλογή της κοινωνιολογίας ως εξεταζόμενου και όχι η ιστορία γενικής παιδείας. Βέβαια παραμένει το πρόβλημα ότι οι παιδαγωγικές δηλώνονταν και από τη δεύτερη κατεύθυνση θετικών επιστημών. Εκεί, καταθέτω την ιδέα, πολύ απλά, να προτείνουμε να μην είναι επιλεγόμενο από αυτή την κατεύθυνση το πεδίο παιδαγωγικών-κοινωνικών-πολιτικών, αλλά να αντικατασταθεί ως επιλογή από την πληροφορική για να μπορούν να δηλώσουν οι μαθητές αυτής της κατεύθυνσης και τις σχολές πληροφορικής (αυτές που δεν υπάρχουν στη θετική αλλά θα μπουν στο πεδίο οικονομικής), πράγμα που είναι και το βασικό αίτημά σας , άρα είμαστε σύμμαχοι, ( κοινωνιολόγοι και πληροφορικοί), στην εν' λόγω πρόταση. Ένα επιπλέον επιχείρημα υπέρ αυτής της πρότασης είναι επίσης ότι έτσι δυναμώνουμε και το πολύ μικρό πεδίο των παιδαγωγικών επιστημών, δηλ από 20 σχολές, το κάνουμε γύρω στις 55-60 σχολές, πράγμα που ωφελεί τους μαθητές, αλλά και το ίδιο το πεδίο παιδαγωγικών, για να το προτιμούν τα παιδιά, γιατί αλλιώς κινδυνεύει να μη δηλώνεται, και οι παιδαγωγικές σχολές να έχουν πρόβλημα. Επίσης έτσι ένας μαθητής που θέλει να δηλώσει όλες μα όλες τις σχολές πληροφορικής θα πάει από τη θετική, παίρνοντας ως πέμπτο μάθημα την πληροφορική, αντί να έπαιρνε την ιστορία γενικής για να δηλώσει τις 20 σχολές παιδαγωγικών (ποιός θα το έκανε αυτό άραγε από τη θετική? Ουδείς θα έπαιρνε ιστορία γενικής επιπλέον μάθημα).
'Ετσι είμαστε όλοι ευχαριστημένοι, εμείς οι κοινωνιολόγοι γιατί μπαίνουμε εξεταζόμενο στην οικονομική κατεύθυνση, όπως μας είχε το σχέδιο Αρβανιτόπουλου, εσείς οι πληροφορικοί γιατί θα είστε εξεταζόμενοι σε δύο κατευθύνσεις, οικονομική και βεβαίως και στη θετική, που είναι η θέση σας ως θετική επιστήμη, και οι χημικοί διότι δε χάνουν κάτι από τα κεκτημένα με αυτό που προτείνω. Απλά όσοι μαθητές θέλουν, θα παίρνουν επιπλέον ως πέμπτο επιλογής και την πληροφορική. Βεβαίως, ούτε και οι οικονομολόγοι βλέπω να έχουν πρόβλημα, αφού η πρόταση αυτή δεν επηρεάζει και τα δικά τους κεκτημένα, ίσως μάλλον τα αυξάνει, εφόσον αν δούμε την προχθεσινή ανακοίνωση του οικονομικού επιμελητηρίου, ζητούν επανένωση οικονομικών-κοινωνικών-πολιτικών επιστημών.
Τί λέτε? Πώς βλέπετε αυτή τη σκέψη? Είναι υλοποιήσιμη?