Καλό μήνα σε όλους! Γράφω πρώτη φορά στο στέκι και θέλω να διατυπώσω τη δική μου ερμηνεία για όσα κυκλοφορούν για το νέο εξεταστικό. Κατ' αρχήν νομίζω ότι το άρθρο του efsyn γράφτηκε με βάση το άρθρο του 360pedia της προηγούμενης μέρας και όχι ως μια νέα πληροφόρηση πάνω στο θέμα. Θέλω να δείξω ότι το άρθρο του 360pedia, που είναι σαφώς πιο πλήρες, μπορεί να ερμηνευτεί και με διαφορετικό τρόπο από αυτό που όλοι καταλάβαμε διαβάζοντας το και φυσικά απογοητευτήκαμε διότι αν όντως τα παιδιά πρέπει αναγκαστικά να εξεταστούν υποχρεωτικά στα 4 μαθήματα που τα ονομάζει στις εικόνες "βασικά" θα πρόκειται για ένα ακραία άδικο σύστημα και απέναντι στα παιδιά και απέναντι στις επιστήμες.
Δηλαδή ο μαθητής που θέλει να γίνει γιατρός θα δίνει 5 μαθήματα ενώ αυτός που θέλει να γίνει χημικός θα δίνει 4 μαθήματα; Πολύ παράλογο!
Διαβάζοντας προσεκτικά το άρθρο επικεντρώθηκα σε 2 προτάσεις πολύ σημαντικές για εμένα:
1)"Ένα 5ο προαιρετικό μάθημα το οποίο επιλέγει ο υποψήφιος ανάλογα με το ποιο δεύτερο ΕΠΕ θέλει να ξεκλειδώσει, πέραν αυτού στο οποίο οδηγούν τα 4 υποχρεωτικά μαθήματα που έχει δηλώσει."
Ερμηνεία: Τα 4 υποχρεωτικά μαθήματα αφορούν το πρώτο ΕΠΕ που ενδιαφέρει το μαθητή και τα δηλώνει ο μαθητής υποχρεωτικά για το συγκεκριμένο ΕΠΕ που θέλει. Πρώτα λοιπόν ο μαθητής διαλέγει το ΕΠΕ πρώτης προτίμησής του και δηλώνει τα 4 υποχρεωτικά μαθήματα του συγκεκριμένου ΕΠΕ.
Άρα τα 4 υποχρεωτικά μαθήματα χαρακτηρίζουν το ίδιο το ΕΠΕ και όχι όλη την κατεύθυνση που ανήκει αυτό το ΕΠΕ (Θετική ή Τεχνολογική). Το 5ο μάθημα ξεκλειδώνει το 2ο ΕΠΕ προτίμησης του μαθητή, προαιρετικά βέβαια, αν θέλει ο μαθητής να δηλώσει σχολές και από 2ο ΕΠΕ.
2) "Η ομαδοποίηση των 6 ΕΠΕ σε 2 Κατευθύνσεις δεν μπορεί πάρα να υλοποιηθεί με το να διαμορφώσει κάθε μαθητής την ομάδα των 4+1 μαθημάτων στα οποία θα εξεταστεί με βάση τα δύο ΕΠΕ από τα οποία θέλει να επιλέξει σχολές."
Η πρόταση αυτή ενισχύει ακόμα περισσότερο την παραπάνω ερμηνεία μου, διότι λέει ότι ο ο ίδιος ο μαθητής διαλέγει τα 4 υποχρεωτικά μαθήματα που θα εξεταστεί και το 5ο αν θέλει με βάση πάλι τα ΕΠΕ από τα οποία θέλει να επιλέξει σχολές. Άρα τα 4 υποχρεωτικά μαθήματα χαρακτηρίζουν το ΕΠΕ επιλογής του μαθητή και δεν είναι βέβαια ίδια για όλους τους μαθητές της κατεύθυνσης. Επίσης έχουμε διατήρηση των 6 διαφορετικών ΕΠΕ που,από την ερμηνεία που έδωσα, θα έχει το κάθε ένα τα δικά του υποχρεωτικά 4 μαθήματα.
Οι εικόνες είναι νομίζω το πιο παραπλανητικό στοιχείο στο άρθρο αυτό. Πως συνδέονται με την παραπάνω αισιόδοξη ερμηνεία μου;
Συμφωνούν, αν εκλάβουμε τις εικόνες ως παραδείγματα δήλωσης του 1ου ΕΠΕ ενός μαθητή και του πιθανού 5ου μαθήματος που ξεκλειδώνει το 2ο ΕΠΕ προτίμησής του. Δηλαδή οι εικόνες δεν αποτελούν το γενικό σχέδιο της κατεύθυνσης, όπου τα βασικά μαθήματα που αναφέρονται είναι υποχρεωτικά για όλους τους μαθητές της κατεύθυνσης αυτής, αλλά ένα παράδειγμα δήλωσης μαθημάτων του 1ου ΕΠΕ προτίμησης κάποιου μαθητή (βασικά μαθήματα) και επιλογής 5ου μαθήματος (μπαλαντέρ) για 2ο ΕΠΕ.
Πολλά ακόμα βέβαια είναι αδιευκρίνιστα, για παράδειγμα οι σχολές Πληροφορικής θα έχουν δικό τους ΕΠΕ με 4 υποχρεωτικά μαθήματα; Στην εικόνα η Πληροφορική αναφέρεται ως μάθημα μπαλαντέρ, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ένα φύλλο μπαλαντέρ στην τράπουλα αντικαθιστά κάποιο χαρτί. Μπορεί λοιπόν ο μαθητής αν θέλει σαν πρώτη προτίμηση τις σχολές Πληροφορικής, η Πληροφορική να αντικαταστήσει τη Χημεία και να δώσει τα 4 μαθήματα Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική και Πληροφορική και ίσως να έχει πρόσβαση και σε άλλες σχολές που ήδη έχουν δηλώσει ότι προτιμούν οι φοιτητές τους να έχουν εξεταστεί στην Πληροφορική και όχι στη Χημεία. Μπορεί ο μαθητής να θέλει μόνο αυτές τις σχολές, θα φορτωθεί αναγκαστικά 5ο μάθημα; Βέβαια στο άρθρο το 2ο πεδίο παρουσιάζεται ενοποιημένο (Θετικές και Τεχνολογικές σχολές) κανείς όμως δεν αποκλείει ότι τα μαθήματα μπαλαντέρ μπορεί να αντικαταστήσουν ένα μάθημα από τα 4 που παρουσιάζονται ως "βασικά" για να απευθυνθεί σε αντίστοιχες σχολές. Π.χ. κάποιος που θέλει Ιατρική σχολή να δίνει Γλώσσα, Φυσική,Χημεία, Βιολογία και με 5ο μάθημα την Πληροφορική να απευθύνεται και σε σχολές Πληροφορικής του 2ου πεδίου.