Καλημέρα,
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που το ΕΚΠΑ είναι πρώτο σε προτιμήσεις, αν εξαιρέσεις την νοοτροπία του Μεγάλου Αστικού Πανεπιστημίου που σίγουρα ακόμη υπάρχει, όπως η αρχαιότητα του τμήματος και του πανεπιστημίου γενικότερα, στελέχωση του τμήματος τόσο σε έμψυχο υλικό (καθηγητές) όσο και σε εξοπλισμό και εργαστήρια, το πρόγραμμα σπουδών και οι κατευθύνσεις που σου δίνει την δυνατότητα να ακολουθήσεις, οι ερευνητικές εργασίες του κλπ.
Μην ξεχνάς, όπως ανέφερε και ο συνάδελφος pgrontas, το ΟΠΑ και το ΠαΠει είναι δύο πανεπιστήμια που έχουν βάσεις στις οικονομικές επιστήμες και την διοίκηση των επιχειρήσεων. Την πληροφορική την ξεκίνησαν με βάση την επιχείρηση και όχι την επιστήμη. Σαφώς και έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια αλλαγές στα προγράμματα σπουδών προς την θεωρητική κατεύθυνση αλλά το δυνατό τους σημείο εξακολουθεί να είναι η επιχείρηση.
Όπως λες σε ενδιαφέρει περισσότερο το υλισμικό (hardware) και τα μαθηματικά, μήπως θα έπρεπε να κοιτάξεις και κάποιες πολυτεχνικές σχολές που σίγουρα σε καλύπτουν σε αυτούς τους τομείς;
Από τις θεωρητικές πανεπιστημιακές σχολές (τις 3 που έχεις αναφέρει) βγαίνεις Πληροφορικός (Επαγγελματικά δικαιώματα ίδια και στις 3 με επιπλέον την εγγραφή στο οικονομικό επιμελητήριο για ΟΠΑ και ΠαΠει). Το οποίο σημαίνει θεωρητικός επιστήμονας που μελετά σε βάθος την επιστήμη της πληροφορικής. Από τα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές Σχολές βγαίνεις Μηχανικός Πληροφορικής, δηλαδή κάποιος που έχει σπουδάσει πληροφορική σε ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟ επίπεδο, και απασχολείται στην βιομηχανία.
Στην Ελλάδα Μηχανικός Υπολογιστών μπορείς να σπουδάσεις:
Σε πεντάχρονα πολυτεχνικά τμήματα (πολυτεχνεία ή πολυτεχνικές σχολές, αν και το Αιγαίου & Ιωαννίνων δεν έχουν ακόμη), το δίπλωμα που σου δίνουν έχει τα επαγγελματικά δικαιώματα του Ηλεκτρονικού Μηχανικού με εγγραφή σου στο ΤΕΕ, και είναι:
1. Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών (
http://www.ceid.upatras.gr/),
2. Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης (
http://www.ece.tuc.gr/),
3. Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (
http://www.cs.uoi.gr/),
4. Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου (
http://www.icsd.aegean.gr/),
5. Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (
http://www.icte.uowm.gr/).
Ή μέσω πεντάχρονων πολυτεχνικών σχολών σαν κατεύθυνση της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, το δίπλωμα που σου δίνουν έχει τα επαγγελματικά δικαιώματα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού με εγγραφή σου στο ΤΕΕ, που είναι:
1. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (
http://www.ece.ntua.gr/),
2. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (
http://ee.auth.gr/),
3. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (
http://duth.gr/department/ee/),
4. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (
http://www.inf.uth.gr/),
5. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών (
http://www.ece.upatras.gr/). (Είναι διαφορετικό τμήμα από το Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής).
Μια λεπτομέρεια που αξίζει να την δεις είναι ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με υποχρέωση προς το Υπουργείο Παιδείας, όλα τα Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία είναι υποχρεωμένα να δημιουργήσουν ένα νέο οργανισμό λειτουργίας για το ίδρυμα τους. Αυτή την στιγμή κατατίθενται προς έγκριση στο υπουργείο. Σύμφωνα με αυτόν τον οργανισμό τα τμήματα Μηχανικών (5 ετών) θα παρέχουν δίπλωμα επιπέδου 7 δηλαδή επιπέδου Masters. Έτσι σε ένα ενιαίο πρόγραμμα σπουδών πέντε ετών στο τέλος θα έχεις Master of Engineering στην επιστήμη που έχεις ακολουθήσει.