Kαλημέρα,
(Τροποποιώ το σχόλιο και αφήνω την ουσία της άποψής μου)... Για έναν μαθητή με εξαιρετική γνώση αλγοριθμικής και δομών δεδομένων. Παρόλο που πολλές φορές φέτος λέμε στην τάξη "όχι πίνακες" σε τέτοια προβλήματα, υπάρχουν περιπτώσεις που λύνουν με πίνακα το Γ. Η απάντηση: "Μα αφού δε χρειάζεται να δηλώσω το μέγεθος του πίνακα σε ψευδοκώδικα".
Και όντως δε χρειάζεται. Και εδώ είναι το πρόβλημα. Να ζητάμε να θυμάται διαρκώς ο μαθητής μια δομή ως δέσμευση μνήμης πεπερασμένου μεγέθους χωρίς να πρέπει να δηλώσει το ίδιο το μέγεθος αυτό. Ας ζητούσαμε (4 χρόνια από τότε που είχε ανακύψει το ίδιο θέμα) να δηλώνονται εξ’ αρχής έστω οι μεταβλητές και οι δομές δεδομένων, στον ψευδοκώδικα. Όχι όμως, καθότι υπάρχει και η διαμάχη ανάμεσα στη Γλώσσα και στον «ψευδοκώδικα». «Ας έκανε Γλώσσα»… Ναι, αλλά λέει αλγόριθμος το θέμα. «Αφού αλγόριθμος σημαίνει κάνε ψευδογλώσσα ή Γλώσσα»… Ναι, αλλά αλγόριθμος σε ψευδογλώσσα πρέπει «υποχρεωτικά» να ξεκινάει με τη λέξη Αλγόριθμος (και ας ξέρουμε πως όταν οι μαθητές μας λένε αλγόριθμος εννοούν ψευδοκώδικα). Πόσοι μέχρι την τελευταία μέρα υπενθυμίζουμε πως όταν λέει αλγόριθμος, μπορούν να κάνουν Γλώσσα ή ψευδοκώδικα; Σαν να υπηρετούμε ένα κράμα από οδηγίες που βασικά τα αγχώνουν περισσότερο τα παιδιά. Αλήθεια, γιατί δεν ρωτούσε το θέμα πρόγραμμα σε ΓΛΩΣΣΑ; Να τέλειωνε εκεί το ζήτημα.
Απλά αρνούμαι από συναδέλφους να ζητάνε ευθύνες από τους διδάσκοντες για την κατάσταση αυτή. Όσοι το είπαμε στη τάξη (η πλειοψηφία είμαι σίγουρος μετά την ιστορία του 2010), ξέρουμε πως πάλι υπάρχουν μαθητές μας που έκαναν πίνακα (γιατί άραγε;). Αρνούμαι επίσης εκ μέρους των διδασκόντων την ευθύνη για το ό,τι ένας μαθητής μας μπορεί να μετέτρεψε το διάγραμμα ροής σε Αρχή_επανάληψης ή Για και όχι Οσο αν είναι ισοδύναμο, αν έκανε τρισδιάστατο πίνακα για το Δ, κοκ. Αν κάτι στέκει θα το πιάσουμε λάθος; Πού υπάρχουν οδηγίες να ΜΗΝ τα κάνουν αυτά οι καλοί μαθητές; Θεωρώ πως φέτος ειδικά, θα πρέπει όσοι συμμετέχουν στη βαθμολόγηση να έχουμε ανοιχτό μυαλό. Και ό,τι είναι επιστημονικώς ορθό, ό,τι στέκει αλγοριθμικά να το δεχθούμε.