Νομίζω ότι κατά τη διόρθωση και των 2 θέματων Β1, Β2 θα έρθουμε αντιμέτωποι με τον εξής προβληματισμό:
το ότι μια απάντηση-αλγόριθμος βγάζει σωστά αποτελέσματα αλλά δεν κάνει τα βήματα που ζητούνται ακριβώς θεωρείται σωστή?
Αν κάποιος μαθητής έχει δώσει αλγόριθμο ο οποίος βγάζει σωστό αποτέλεσμα αλλά δεν κάνει τα ίδια ακριβώς βήματα όπως του ζητείται το δεχόμαστε και του δίνουμε 100/100?
Αυτό είναι κατά τη γνωμη μου το βασικό ερώτημα. Και τα προβλήματα αυτά πηγάζουν από το γεγονός ότι οι περισσότεροι μαθητές έχουν την εντύπωση ότι το μάθημα αυτό είναι όπως τα άλλα θετικά μαθήματα. Αν δώσεις σωστή απάντηση ανεξάρτητα από το πως έφτασες εκεί είναι σωστό.
Στην πληροφορική όμως δεν ισχύει αυτό, γιατί η πληροφορική μελετάει όχι μόνο το τελικό αποτέλεσμα αλλά και τα βήματα
Άρα στο πρόβλημα με το διάγραμμα ροής αφού η εκφώνηση λέει "να κωδικοποιήσετε τον παραπάνω αλγόριθμο σε ψευδογλώσσα " και όχι ότι να δώσετε αλγόριθμο σε ψευδογλώσσα που να βγάζει το ίδιο αποτέλεσμα. Φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν αυτό κωδικοποιηθεί με μέχρις_ότου ναι μεν βγάζει σωστά αποτελέσματα αλλά δεν είναι ο ίδιος ακριβώς αλγόριθμος, αφού δεν κάνει τα ίδια ακριβώς βήματα, ενώ αν κωδικοποιηθεί με Για ο αλγόριθμος είναι ο ίδιος.
Κατά αυτή την έννοια πιστεύω ότι όποιος το κάνει με μέχρις_ότου δεν πρέπει να πάρει 10/10 γιατί δείχνει έλλειμα κατανόησης όσον αφορά τη σειρά με την οποία γίνονται τα βήματα του αλγορίθμου.
Στο Β1 τώρα το διαβάζω και το ξαναδιαβάζω και πάλι δεν είμαι σίγουρος αν αντί για κ στην πρώτη εκχώρηση βάλουμε κ+1, κ+2, 29 είναι σωστό.
Ναι, βγάζει σωστό αποτέλεσμα αλλά κάνει ακριβώς τα ίδια βήματα?
Με το ίδιο σκεπτικό με τις εκχωρήσεις αυτές, ο αλγόριθμος που προκύπτει είναι ακριβώς αυτός που λέει η εκφώνηση?
Δεν είμαι σίγουρος για αυτό.
Ξέρω... κάποιοι θα μου πείτε ότι το ψειρίζω πολύ, αλλά είπα να αναφέρω και αυτό το σκεπτικό