Την Τρίτη 11 Μαΐου, στην ημερίδα της Δ/νσης Δ/βάθμιας Α΄ Αθηνών, άνοιξε κάπως η συζήτηση για τη συνέχιση ή μη του μαθήματος ΑΕΠΠ. Εκεί βρέθηκε και ο κ. Αγγελής, ο Πάρεδρος Πληροφορικής του ΠΙ, όπου ανέφερε ότι θέλει το ΠΙ, δηλαδή αυτός, ένα μάθημα Πληροφορικής γενικής Παιδείας στο Λύκειο (Α και Β Λυκείου). Με το σκεπτικό αυτό, λοιπόν, το μάθημα ΑΕΠΠ έμενε στο κενό.
Ωστόσο, ήδη είχε πραγματοποιηθεί η συνάντηση της ΕΠΥ με τον Πάρεδρο και του είχαν τεθεί οι απόψεις ΕΠΥ και ΠΕΚΑΠ (των επίσημων οργάνων της Πληροφορικής). Τα δύο αυτά γεγονότα κυκλοφόρησαν τις εβδομάδες που πέρασαν και έτσι, το Σάββατο 29 Μαΐου σε μία προσπάθεια ανάδειξης του μαθήματος ΑΕΠΠ, Ο κόσμος του Επενδυτή έγραψε σε μισή σελίδα ένα άρθρο με τίτλο: "Ζητούν ρόλο για την Πληροφορική", με υπότιτλο "Οι καθηγητές του μαθήματος διεκδικούν να περιληφθεί στα έξι εξεταζόμενα μαθήματα της Γ΄ Λυκείου". Η πρόταση νομίζω ότι σε όλους γνωστή: για μισή ΑΕΠΠ και μισή Τεχνολογία Υπολογιστικών Συστημάτων.
Την Παρασκευή 4/6 που μας πέρασε η Καθημερινή με πρωτοσέλιδο άρθρο ανέφερε ότι η ΑΕΠΠ μένει στα έξι εξεταζόμενα μαθήματα μέχρι το 2005 - 2006.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100034_04/06/2004_105801άρα για δύο χρόνια ακόμα και στη συνέχεια θα ανοίξει λέει η συζήτηση για τις κατευθύνσεις και τα σχετικά. Εκεί αρχίζει το πανηγύρι. Θα είναι η ΑΕΠΠ στην κατεύθυνση «Φυσικών και Tεχνολογικών Σπουδών» ή όχι και θα έχουμε απλώς ένα μάθημα γενικής παιδείας όπως πρότεινε ο κ. Αγγελής.
Η συνέχεια ήρθε την επόμενη ακριβώς ημέρα Σάββατο 5/6 με δύο άρθρα στην Καθημερινή και στην Ημερησία (με τα DVD, τους οδηγούς εκδρομών και την εφημερίδα), όπου στην μεν πρώτη γράφτηκε το ακόλουθο μικρό άρθρο:
ΣYNEΔPIO XHMIKΩN
«Aναβάθμιση του μαθήματος»
Tη διαβεβαίωση ότι θα αναβαθμιστεί το μάθημα της Xημείας στο εκπαιδευτικό σύστημα έδωσε χθες ο υφυπουργός Παιδείας Γεώργιος Kαλός, μιλώντας στο συνέδριο με τίτλο «H χημεία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση - μια επιστήμη υπό περιορισμό», που οργάνωσε η Eνωση Eλλήνων Xημικών. Oπως ανέφερε στην «K» ο πρόεδρος της Eνωσης, κ. Mιχάλης Xάλαρης, οι εισακτέοι σε 180 τμήματα AEI και TEI πρέπει να έχουν καλές γνώσεις Xημείας. Oμως, σήμερα μπορούν να εισαχθούν στα τμήματα αυτά υποψήφιοι που έχουν εξεταστεί 5 φορές στα Mαθηματικά, 4 φορές στη Φυσική, από 2 σε Iστορία και Γλώσσα αλλά καμία στη Xημεία.[/i]
ενώ στη δεύτερη οι εκπληκτικές σχέσεις που μπορεί να έχει μία επαγγελματική – εκπαιδευτική ένωση με τους δημοσιογράφους έδωσε μία ολόκληρη σελίδα για να γράψουν οι ίδιοι οι χημικοί τις απόψεις τους.
Όλες αυτές τις ημέρες είχα κρατήσει μια στάση αναμονής, περιμένοντας να μάθω πληροφορίες για τα θέματα κάποιων μαθημάτων (Βιολογία, Χημεία, ΑΕΠΠ) για ευνόητους λόγους. Την ημέρα που εξετάστηκε η ΑΕΠΠ, εξετάστηκε και η Βιολογία με εύκολα κατά τους φίλους μου και συναδέλφους Βιολόγους. Η Χημεία το Σάββατο που μας πέρασε ήταν επίσης εύκολη (δεν μπορώ να την κρίνω επιστημονικά, αφού δεν έχω ασχοληθεί ξανά μαζί της μετά τις Πανελλήνιες που έδωσα. Δεν ανήκω στα 180 τμήματα που χρειάζονται Χημεία).
Ας πάμε τώρα στην ουσία. Φαίνεται ότι ο καθένας καίγεται από τη μεριά του για το πόσο αναβαθμισμένος θα είναι ο ρόλος του στο σχολείο, αλλά και στην παραπαιδεία. Βέβαια το δεύτερο έχει μάλλον το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού αν στο πρώτο είσαι χαλαρός και στο δεύτερο δυνατός βγάζεις και χρήμα. Οι χημικοί έχασαν την αίγλη τους όλα αυτά τα χρόνια που είχαν δύο δέσμες με Χημεία, ενώ τώρα έχουν μόνο μία κατεύθυνση και θέλουν να εμπλέκονται και στις δύο. Εμείς, από τη μεριά μας, νέοι, άπειροι στην πιάτσα της παραπαιδείας, αλλά με πολλά πτυχία, γνώσεις τεχνολογιών, ξένων γλωσσών, έχουμε μπει στην εκπαίδευση με όρεξη για δουλειά, για να προσφέρουμε το καινούργιο και συνεχώς μας κτυπούν για να μην πω μας φοβούνται. Ποιος άλλος κλάδος έχει τόσα μεταπτυχιακά, ξέρει ξένες γλώσσες και γνωρίζει να χειρίζεται σύγχρονες τεχνολογίες; ΚΑΝΕΝΑΣ !!!
Συνάδελφοι, υπάρχουν προβλήματα που είναι ανοιχτά. Αναζητάμε όλοι τον τρόπο που θα γίνει το βήμα για το καλό μας. Ένα μάθημα γενικής παιδείας ενδοσχολικά εξεταζόμενο, μας κάνει κατάλληλους για να δουλεύουμε αποκλειστικά τα μηχανάκια και να γράφουμε και να εκτυπώνουμε κείμενα και καταστάσεις. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μας. Επιμορφώσαμε χιλιάδες συναδέλφους και μάλιστα τους δείξαμε ότι μπορούμε να δουλέψουμε και να προσφέρουμε. Τι προσφέρουν οι άλλες εκπαιδευτικές κοινότητες μέσα στο σχολείο; Είναι καιρός πλέον να απαιτήσουμε και από τους επιμορφώμενους να αναλάβουν δουλειές στον Η/Υ μέσα στο σχολείο. Επιμορφώθηκαν και αγόρασαν υπολογιστή με τα λεφτά της ΕΕ, καιρός να τον χρησιμοποιήσουν παραγωγικά.
Ας ελπίσουμε για το καλύτερο και ας τα βροντοφωνάζουμε αυτά όπου βρεθούμε. Πρέπει να ξέρει η κοινωνία ποιος είναι ο ρόλος μας στο σχολείο. Πρέπει να ξέρει η κοινωνία ότι έχει αξία η ανάπτυξη της αλγοριθμικής σκέψης στα παιδιά. Πρέπει να ξέρει η κοινωνία ότι η λογική διδάσκεται μόνο στο μάθημα ΑΕΠΠ. Πρέπει να γνωρίζει η κοινωνία ότι οι αποφάσεις όλων λαμβάνονται με ένα διάγραμμα ροής, που τα παιδιά το μαθαίνουν στην Τρίτη Λυκείου χάρη σε νέους ανθρώπους με όρεξη και μεράκι για τη δουλειά του εκπαιδευτικού.
Πιστεύω ότι η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ γνωρίζει κάποια πράγματα. Ας τους τα πούμε και εμείς όπως μπορούμε. Ο κ. Καλός είναι και με γνώσεις Τηλεπληροφορικής από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών.
Αναμένουμε...
Σπύρος Δουκάκης
http://users.ntua.gr/sdoukakis/