Εγώ προσωπικά επέλεξα τελικά για (ετήσιο) θέμα το Ελεύθερο Λογισμικό. Θα αναρτήσω εδώ τυχόν σχόλια για την εξέλιξή του.
Ομολογώ ότι λόγω της γενικότερης τροπής που έχουν πάρει τα εκπαιδευτικά πράγματα όλο και ανέβαλα να γράψω εδώ για το συγκεκριμένο θέμα. Όμως φαντάζομαι ότι όλο και κάποιος συνάδελφος μπορεί να πάρει ιδέες για του χρόνου.
Τα παιδιά είχαν χωριστεί σε τρεις ομάδες αλλά αρχικά και οι τρεις διερεύνησαν γενικά τι είναι το ελεύθερο λογισμικό. Επειδή διαπίστωσα ότι ελάχιστα μπορούν να προχωρήσουν αν δεν αντιληφθούν τι είναι ο πηγαίος κώδικας, τους έκανα αρχικά
μια δραστηριότητα στο scratch.
Στη συνέχεια η μία ομάδα ασχολήθηκε με
το ελεύθερο λογισμικό στον προσωπικό υπολογιστή, έκανε μια έρευνα σε σχέση με το πως χρησιμοποιούν τους υπολογιστές τα παιδιά της ηλικίας τους και έστησε ένα Pentium IV αποκλειστικά με ελεύθερο λογισμικό.
Η δεύτερη ομάδα ασχολήθηκε με το
Linux και, στην πορεία, υποτίτλισαν και δύο πολύ περιεκτικά τρίλεπτα βίντεο που έχει βγάλει το Linux Foundation (
The Story of Linux,
How Linux is Built). Χρήσιμη ήταν και η ταινία
Revolution OS, που προβλήθηκε σε όλη την τάξη, αλλά πιστεύω ότι χρειάζεται μοντάρισμα γιατί είναι υπερβολικά μεγάλη και, σε μερικά σημεία, φλύαρη ή και παρωχημένη. Το συγκεκριμένο υπο-θέμα ήταν αρκετά τεχνικό και γι' αυτό το είχα αναθέσει σε μια ομάδα με αρκετά εργατικούς μαθητές. Παιδεύτηκαν αλλά τα πήγαν καλά.
Επειδή εργάζομαι σε μουσικό σχολείο, η τρίτη ομάδα ασχολήθηκε με
το ελεύθερο λογισμικό για την μουσική. Νομίζω πως ήταν η πιο επιτυχημένη ομάδα, επειδή τα παιδιά ανακάλυψαν ότι υπήρχαν πάρα πολλά ελεύθερα προγράμματα, τα κατηγοριοποίησαν με βάση τη χρήση τους και "κόλλησαν" με 2-3 συγκεκριμένα τα οποία κάλυπταν τις ανάγκες τους ενώ τόσον καιρό αναγκάζονταν να αναζητούν αντίστοιχα πειρατικά.
Προσπάθησα όσο ήταν δυνατόν οι μαθητές να ασχολούνται με
πρακτικά πράγματα και όχι να αναζητούν μόνο πληροφορίες. Διαπίστωσα επίσης ότι καλό είναι οι μαθητές να γράφουν την εργασία και να χτίζουν τις παρουσιάσεις κατά τη διάρκεια της έρευνας. Για να το πω αλλιώς, η πιο πολλή δουλειά έγινε όταν είπαμε ότι σταματάμε να ψάχνουμε κι αρχίζουμε να γράφουμε. Θα ήθελα να είχαμε χρόνο να φτιάξουμε και καμιά
αφίσα ή να έχουμε διοργανώσει ένα
debate (ελεύθερο vs. ιδιοταγές). Δυστυχώς δεν προλάβαμε.
Τέλος, να πω ότι, προς μεγάλη μου έκπληξη, πήγε καταπληκτικά η παρουσίαση. Είχαμε πάρα πολλές ερωτήσεις από παιδιά και άλλους καθηγητές! Μπορείτε να δείτε σχετικά τις
ερευνητικές εργασίες των παιδιών αλλά και τις παρουσιάσεις τους. Δεν είναι τέλειες, αλλά δεν έχω απλώσει χέρι να πατήσω ούτε ένα πλήκτρο, είναι αποκλειστικά δική τους δουλειά.