δεν είμαι σόφος αλλά θα σου πω καταρχήν ότι αυτό που κάνεις για να στηρίξεις το επιχείρημά σου είναι λογικό λάθος.
Δεν θα είχε διατυπωθεί έτσι, διότι πολύ απλά άλλο παραγωγή άλλο θερμοκρασία, είναι διαφορετικά μεγέθη. Όταν θέλουμε να αναφερθούμε σε θερμοκρασίες είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε μπροστά τη λέξη
μέση ας πούμε, ώστε να φαίνεται ότι μιλάμε για μέγεθος που προκύπτει από κάποια συνολική πράξη.
Με την παραγωγή ωστόσο τα πράγματα δεν είναι το ίδιο. Τι εννοούμε όταν λέμε "η παραγωγή της ΔΕΗ" το μήνα Μάιο? αναφερόμαστε σε μια συγκεκριμένη παραγωγή κάποιου πελάτη ή στην συνολική?
Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο ερώτημα δεν έχει ασάφεια αλλά επειδή στο μάθημα μας έχουμε δυστυχώς δημιουργήσει κάποιους κώδικες ώστε να κάνουμε τη διδασκαλία μας πιο τυποποιημένη έχουμε μάθει τους μαθητές να αντιδρούν με συγκεκριμένο τρόπο σε συγκεκριμένα ερεθίσματα, π.χ. συνολική σημαίνει άθροισμα κατά γραμμή ή στήλη, γνωστό πλήθος σημαίνει Για και πίνακες κλπ.
Όταν κάποιο θέμα μας χαλάσει αυτές τι συνταγές εκνευριζόμαστε.
Η γνώμη μου είναι ότι το θέμα έπρεπε να λέει τη "συνολική" ώστε να χτυπήσει το καμπανάκι στους μαθητές και να πάρουν αντίστοιχο άθροισμα. Από την στιγμή όμως που δεν το λέει για τον άλφα βήτα λόγο θα πρέπει να αποφασίσουμε τι εννοούμε με τη συγκεκριμένη διατύπωση.
Νόμιζω ότι είναι ξεκάθαρο πως αναφέρεται στην συνολική, απλά η διατύπωση ξενίζει γιατί δεν είναι κάτι που έχουν συνηθίσει οι μαθητές και για αυτό μπερδεύτηκαν.
To Δ5 λέει: "Να εμφανίζει τον αριθμό του μήνα με τη μικρότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας"
αν στον πίνακα υπήρχαν οι θερμοκρασίες των πόλεων και όχι ή παραγωγή θα είχε διατυπωθεί:
"Να εμφανίζει τον αριθμό του μήνα με τη μικρότερη θερμοκρασία".
Ρωτάω τους "σοφούς" που "δικαιολογούν την επιτροπή", τι απάντηση θα έπρεπε να δώσουμε; min των αθροισμάτων των μηνών ή min όλου του πίνακα;
Τέλος η γνώμη μου είναι πως δεν είναι δυνατόν να βαθμολογηθεί με όλες τις μονάδες για αυτό το ερώτημα η εύρεση του μεγίστου του πίνακα.
Όσον αφορά το θέμα της συνείδησης που είπε κάποιος προηγουμένως καλό θα ήταν να είχαμε συλλογική συνείδηση. Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι αν εμείς βάζουμε μονάδες με το έτσι θέλω σε κάποιον μαθητή αδικούμε κάποιον άλλο ο οποίος θα έχει κάνει το ίδιο και δεν θα πάρει τις ίδιες μονάδες, ή ακόμα χειρότερα αδικούμε εκείνον που κατάλαβε ότι πρόκειται για άθροισμα και δεν το πήρε.
Το συγκεκριμένο ερώτημα είναι κακοδιατυπωμένο αλλά κατή τη γνώμη μου δεν είναι ασαφές. Απλά τα παιδιά δεν έχουν συνηθίσει σε αυτή τη διατύπωση.
Η ισοπεδωτική τακτική να δεχόμαστε όλες τις λύσεις δεν είναι υπεύθυνη.