Αρκετοί χρήστες του Gnome εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την πορεία του περιβάλλοντος αυτού, ότι δηλαδή πια επικεντρώνεται περισσότερο σε touch devices και απομακρύνεται από τους desktop υπολογιστές.
Εν' όψη της έκδοσης 12.04 του Ubuntu, νομίζω ότι είναι μια καλή στιγμή να κάνουμε μια ψηφοφορία και να δούμε αν προτιμούμε κάποιο άλλο desktop environment αντί του Gnome. Αν π.χ. φανεί ότι η πλειοψηφία των καθηγητών προτιμάει KDE, τότε για την 12.04 θα προτείνουμε Kubuntu αντί για Ubuntu, θα τεστάρουμε το LTSP και τα sch-scripts περισσότερο σ' αυτό, κτλ. Σε κάθε περίπτωση όμως ο
Επόπτης θα υποστηρίζει όλα τα περιβάλλοντα.
Δίνεται δυνατότητα 2 ψήφων για κάθε μέλος, αλλά εννοείται ότι όποιος ξεκάθαρα προτιμάει ένα περιβάλλον θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μόνο τη μία ψήφο.
Γράφω μια σύντομη ανασκόπηση των περιβαλλόντων, με φθίνουσα σειρά δημοτικότητας και απαιτούμενων υπολογιστικών πόρων (Gnome 3, KDE, XFCE, LXDE).:
Από την έκδοση 3 του Gnome και μετά το παλιό περιβάλλον διεπαφής με τους πίνακες εφαρμογών (panels, menus κτλ) πάνω και κάτω καταργήθηκε. Υπάρχουν κάποιες προσπάθειες ..διάσωσης από κοινότητες που τους άρεσε, αλλά δεν έχουν εκτεταμένη υποστήριξη, οπότε δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να το χρησιμοποιούμε.
Το upstream Gnome, το Fedora κτλ προωθούν πια το Gnome shell, το οποίο είναι διαθέσιμο και στο Ubuntu αλλά όχι προεγκατεστημένο:
http://live.gnome.org/GnomeShell/ScreenshotsΤο Ubuntu, από την έκδοση 11.04 και μετά, προωθεί ένα δικό του περιβάλλον που ονομάζεται Unity:
http://unity.ubuntu.com/Και τα δυο τους πια παίζουν και σε παλιές κάρτες, αν και όχι και τόσο καλά ως thin clients, λόγω του ότι για την πλήρη εμπειρία χρήσης θέλουν επιτάχυνση 3D, που μέσω δικτύου πάει αργά.
Το KDE (Kubuntu) είχε κι αυτό κάποια παρατράγουδα με την αλλαγή από την έκδοση 3 στην έκδοση 4, αλλά πια είναι σταθερό. Κάποιες από τις εφαρμογές του τις χρησιμοποιούμε στα σχολεία (π.χ. kolourpaint, kde-edu) οπότε συνήθως εγκαθιστούμε έτσι κι αλλιώς τις βιβλιοθήκες του.
http://kde.org/screenshots/Το XFCE (Xubuntu) παλιά είχε ως στόχο να είναι ελαφρύ, αλλά πια δεν είναι. Όμως έχει ωριμάσει πολύ και ενσωματώνει πολλές δυνατότητες που άλλα ελαφρότερα περιβάλλοντα δεν έχουν.
http://www.xfce.org/about/screenshotsΤο LXDE (Lubuntu) είναι το πιο ελαφρύ, τουλάχιστον από άποψης RAM, από τα γνωστά περιβάλλοντα εργασίας. Έχει πιο ελαφριές εφαρμογές ως προεγκατεστημένες αν και πιθανώς να του λείπουν κάποιες ευκολίες που υπάρχουν σε άλλα περιβάλλοντα (π.χ. αν έχεις μη-σωσμένο έγγραφο στον κειμενογράφο και κάνεις logout, δεν σου βγάζει προειδοποίηση να ακυρώσεις το logout).
http://lxde.org/image/tid/1Μια καλύτερη σύγκριση μεταξύ των desktop environments η οποία παραθέτει και τις default εφαρμογές που χρησιμοποιεί το καθένα τους, υπάρχει στη wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_X_Window_System_desktop_environments