Δημιουργία περιβάλλοντος fat clients για Windows XP

Ξεκίνησε από flipside, 27 Δεκ 2011, 09:48:33 ΜΜ

« προηγούμενο - επόμενο »

flipside

Καλησπέρα σε όλους, και χρόνια πολλά.
Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε κάποιο τρόπο ώστε να δημιουργήσω μια εικονική εγκατάσταση Windows XP σε ένα server και οι χρήστες να την "τραβάνε" τοπικά μέσω δικτύου. Πρόκειται δηλαδή για ένα περιβάλλον LTSP fat clients, μόνο που αντί για Ubuntu οι χρήστες θα δουλεύουν Windows XP.
Έχω βρει λύσεις σαν το XenDesktop αλλά το κόστος είναι αποτρεπτικός παράγοντας.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

alkisg

Καλημέρα και χρόνια πολλά.

Μια εύκολη λύση είναι να φτιάξεις έναν εικονικό δίσκο με thin clients,
να εγκαταστήσεις το virtualbox σε αυτόν,
να φτιάξεις ένα και μοναδικό Windows XP virtual machine,
και να φτιάξεις ένα σκριπτάκι (λέγεται screen script, π.χ. SCREEN_07=virtualbox "winxp.vdi") που θα εκκινεί το virtualbox τοπικά στον thin client με αυτόν τον δίσκο ως read only (τοπικά ==> άρα ουσιαστικά θα είναι σαν fat client, απλά δεν χρειάζεται το ubuntu-desktop, γι' αυτό λέω για εικονικό δίσκο για thin clients), συν έναν προσωρινό για τις αλλαγές ο οποίος θα γίνεται discard κατά το κλείσιμο του VM, συν έναν shared folder για την αποθήκευση των αρχείων του χρήστη.

Θετικά:

  • Χρειάζεται να συντηρείς μόνο μια εικονική μηχανή με Windows XP. Ούτε domains ούτε drivers ούτε τίποτα.
  • Για να εγκαταστήσεις ένα πρόγραμμα, το εγκαθιστάς σε αυτή την εικονική μηχανή, και στην επόμενη επανεκκίνηση το παίρνουνε όλοι οι clients.
  • Οι clients μπορούν να είναι μέχρι και administrator και να κάνουν ό,τι θέλουν στις τοπικές, προσωρινές τους μηχανές. Σε κάθε reboot θα ξεκινάνε πάλι από το αντίγραφο που έχεις στο server, κάτι σαν deep freeze δηλαδή.
  • Τα αρχεία των χρηστών μπορούν να είναι διαφορετικά ανά χρήστη (το σκριπτάκι μπορεί να διαλέγει κατάλληλο shared folder)

Επίσης οι χρήστες δεν χρειάζεται να βλέπουν καθόλου Linux, αλλά αυτό επίτηδες δεν το βάζω στα θετικά.  ;D

Αρνητικά:

  • Το σκριπτάκι δημιουργίας on the fly εικονικών μηχανών θέλει κανά απόγευμα δουλειάς για να υλοποιηθεί.
  • Χάνεις περίπου 128 MB RAM για το Linux και το VirtualBox που υπάρχουν από κάτω. Άρα, αν έχεις 1 Gb clients, μένουν 800κάτι, που φτάνουν άνετα για XP.
  • Χάνεις περίπου 10% ταχύτητας λόγω του virtualization, δηλαδή αν π.χ. ένα πρόγραμμα άνοιγε σε 9 δευτερόλεπτα κανονικά, τώρα θα ανοίξει σε 10.

Είχα βοηθήσει ένα συνάδελφο στο IRC να ξεκινήσει μια τέτοια υλοποίηση, αν δει αυτό το θέμα καλό θα είναι να ποστάρει το σκριπτάκι που έχει ετοιμάσει.
Αλλιώς, αν μαζευτούν 2-3 άτομα που να ενδιαφέρονται γι' αυτό, μπορώ να κάνω μια μικρή υλοποίηση χωρίς όμως ιδιαίτερο testing λόγω έλλειψης χρόνου, το testing θα πρέπει να το κάνετε εσείς.

flipside

Γεια σου Άλκη.

Ευχαριστώ για μια ακόμα φορά για την απάντησή σου.
Οι γνώσεις μου πάνω στο Linux είναι πολύ περιορισμένες, οπότε η δημιουργία ενός script σαν αυτό που αναφέρεις σίγουρα θα πάρει (αν τελικά γίνει) πολύ πάνω από ένα απόγευμα... ;D
Αν λοιπόν υπάρξει μια βοήθεια είτε από το συνάδελφο που ανέφερες είτε από εσένα θα με βγάζατε από το "πέλαγος" που βρίσκομαι. Για να πω την αλήθεια χρειάζομαι βοήθεια για το όλο project και όχι μόνο το script.
Μια ερώτηση: Αν στο ίδιο τοπικό δίκτυο υπάρχει η δυνατότητα εκκίνησης υπολογιστών σε Ubuntu ως fat client, υπάρχει πρόβλημα; Εννοώ πως θα επιλέγει ο χρήστης την εκκίνηση σε Ubuntu ή Windows XP;

alkisg

Παράθεση από: flipside στις 29 Δεκ 2011, 10:02:38 ΜΜ
Μια ερώτηση: Αν στο ίδιο τοπικό δίκτυο υπάρχει η δυνατότητα εκκίνησης υπολογιστών σε Ubuntu ως fat client, υπάρχει πρόβλημα; Εννοώ πως θα επιλέγει ο χρήστης την εκκίνηση σε Ubuntu ή Windows XP;

Όχι δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα, μπορείς να προσφέρεις μενού επιλογών στους χρήστες για να διαλέγουν αν θέλουν Windows ή Linux, ή ακόμα και να τα προσφέρεις και τα δύο ταυτόχρονα (SCREEN_07=ldm, SCREEN_08=virtualbox, και εναλλαγή με alt+ctrl+f7 ή f8).

Αν έστω κι ένας ακόμα ενδιαφέρεται για testing, θα βάλω μπροστά για το script με την πρώτη ευκαιρία.

flipside

Υπάρχει κάποιος άλλος που να ενδιαφέρεται εκεί έξω;;;  :(

johncyp

Χρόνια πολλά και από εμένα. Ενδιαφέρομαι και εγώ.
Ιωάννου Γιαννάκης,
Καθηγητής 1ου Ενιαίου Λυκείου Κορίνθου

flipside

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και την ανταπόκριση.

flipside

Αν και φαντάζομαι το φόρτο της δουλειά σου Άλκη, μια ερώτηση απλά για να ξέρω...
Υπάρχει η περίπτωση να βρεις χρόνο για το συγκεκριμένο θέμα ή να το αφήσουμε για το μέλλον;

alkisg

Ωχ μάλλον όπως το είπα φάνηκε ότι σκόπευα να το κάνω σύντομα, ε;
Για κάπου στο Μάρτη το είχα τοποθετήσει...

flipside

Μάλλον κάτι τέτοιο έγινε...  ;D
Θα περιμένω. Αν στο ενδιάμεσο μπορέσω και βρω μια λύση που να παίζει θα την ανεβάσω στο θέμα.
Όπως και να έχει, ευχαριστώ.

flipside

Ένα σενάριο για συζήτηση...

Τα δεδομένα:
Υπάρχει εργαστήριο του οποίου οι χρήστες μπορούν να δουλέψουν είτε σε Windows XP (τοπική εγκατάσταση) είτε σε Ubuntu (δικτυακή εκκίνηση μέσω LTSP σαν fat client).

Το ζητούμενο:
Να μπορούν να μπουν σε Ubuntu (μέσω LTSP όπως και πριν) αλλά να υπάρχει και μια εγκατάσταση Windows XP (σε virtualbox όπως πρότεινε ο Άλκης). Ένα από τα πλεονεκτήματα είναι η εύκολη εγκατάσταση προγραμμάτων στα Windows μια και θα μπορεί να γίνεται τοπικά στο server και μετά θα είναι διαθέσιμα σε όλους τους fat clients.

Η λύση (;;;):
Να εγκατασταθεί το VirtualBox με τα Windows XP και να τρέχει σε seamless mode, ώστε να υπάρχει ταυτόχρονη πρόσβαση σε Ubuntu και Windows. Μερικές ερωτήσεις όμως:
1. Για το VirtualBox, το εγκαθιστώ στο server και μετά συμπιέζω τον εικονικό δίσκο;
2. Είναι δυνατό με το που γίνεται login στο Ubuntu να ξεκινάει ταυτόχρονα το VirtualBox και να τρέχει seamless;
3. Οι αλλαγές που κάνουν οι χρήστες στο Ubuntu δεν "αποθηκεύονται", με χρήση guest session. Θα ισχύει το ίδιο και στα Windows του VirtualBox ή οι αλλαγές των χρηστών θα έχουν "μόνιμο" χαρακτήρα;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων σε όσους μπουν στον κόπο να απαντήσουν.

alkisg

Σόρρυ το καθυστέρησα πολύ γιατί πιάστηκα με Επόπτη, upstream ltsp κτλ, και τώρα πήρε σειρά το ltsp-pnp, οπότε θα αργήσει ακόμα...
Συζήτησα πάντως το θέμα των Windows VMs με την Τεχνική Στήριξη και είναι κάτι που θέλουμε να προχωρήσει. Το τελικό πλάνο θα έχει περίπου ως εξής:

  • Μόνο Linux server με ένα Windows VM (δηλαδή όχι Windows server).
  • LTSP thin clients με πρόσθετη υποστήριξη για Windows μέσω remote desktop.
  • LTSP fat clients με πρόσθετη υποστήριξη για Windows μέσω εκκίνησης του VM τοπικά (πιο γρήγορο από remote desktop).
  • Βοηθήματα διαχείρισης τάξης (ο Επόπτης και ένα νέο εργαλείο διαχείρισης χρηστών που ετοιμάζουμε).
  • Υποστήριξη για μαζικό cloning του εικονικού δίσκου στον τοπικό δίσκο για standalone LTSP clients, για περιπτώσεις αργού τοπικού δικτύου.
  • Υποστήριξη για σύνδεση τοπικών Windows με τα usernames/passwords του Linux server (domain controller με χρήση Samba).
Αυτά θα πρέπει να καλύπτουν σχεδόν όλα τα σχολεία, και το τεράστιο πλεονέκτημα είναι ότι χρειάζεται συντήρηση μόνο ο server, ενώ η εγκατάστασή του ως συνήθως θα γίνεται με ελάχιστη ανατροφοδότηση από το χρήστη. Και φυσικά τα Windows VMs θα μπορούν να εγκαθίστανται κι αυτά με απλή αντιγραφή.

Σε σειρά υλοποίησης είναι πρώτα το ltsp-pnp (κανά μήνα), μετά το εργαλείο διαχείρισης χρηστών (καλοκαίρι), μετά τα Windows VMs, και τέλος ο samba domain controller.

Οπότε flipside αν δεν σε βοηθήσει κάποιος άλλος με τα VMs στο μεταξύ, αναγκαστικά υπομονή...  :(

flipside

Η λύση που προτείνεις Άλκη είναι συνολική και πιστεύω και εγώ πως θα λύσει τα χέρια πολλών συναδέλφων.
'Οσοι πιστοί λοιπόν, "οπλιστείτε" με υπομονή. Είναι σίγουρο πως θα αξίζει τον κόπο.
Καλή δουλειά!!!

odysseas

Παράθεση από: alkisg στις 08 Απρ 2012, 09:06:24 ΜΜ
  • Υποστήριξη για μαζικό cloning του εικονικού δίσκου στον τοπικό δίσκο για standalone LTSP clients, για περιπτώσεις αργού τοπικού δικτύου.

Τρομερό είναι αυτό!

flipside

Καλημέρα σε όλους που ακολουθούν το θέμα.
Το πρώτο από τα βήματα που έχει περιγράψει ο Άλκης έγινε.
Στη διεύθυνση https://help.ubuntu.com/community/UbuntuLTSP/ltsp-pnp μπορείτε να βρείτε οδηγίες για την εγκατάσταση του LTSP-PNP.
Όποιος ενημερωθεί για τη δημιουργία του νέου βοηθήματος διαχείρισης τάξης (εκτός του Επόπτη) καθώς και των Windows VM και Samba, παρακαλώ ας ενημερώσει το θέμα.

Καλή συνέχεια...