Καταρχήν ας δούμε τα θετικά: θεσμοθετείται το εργαστήριο Πληροφορικής στο Δημοτικό και περιγράφονται για πρώτη φορά προδιαγραφές, διαδικασίες, έντυπα κτλ. που καλώς πρεπει να υπάρχουν. Τα θετικά σταματούν εδώ.
Τα αρνητικά είναι:
1. Στην ουσία ο υπεύθυνος έχει την ευθύνη και για το "σταθερό" εργαστήριο, στο οποίο κάνει το μάθημά του και για το "κινητό" εργαστήριο με τους φορητούς υπολογιστές.
2. Ως υπεύθυνος εργαστηρίου επιλέγεται κατά προτεραιότητα, μετά τους κλάδους ΠΕ19-20, Επιμορφωτής ΤΠΕ Β επιπέδου, εκπαιδευτικός με επιμόρφωση Β ή Α επιπέδου ή ακόμα και εκπαιδευτικός "με γνώσεις Πληροφορικής"!!!!
3. Δεν υπάρχει η τρίωρη μείωση ωραρίου του υπευθύνου ΣΕΠΕΗΥ της Δ/θμιας, ούτε καν απαλλαγή από τις εφημερίες (που έχουν μεγάλη σημασία στην Α/θμια), παρά μόνο απαλλαγή από τις εξωδιδακτικές εργασίες (που στο Δημοτικό είναι ελάχιστες).
4. Εισάγεται η έννοια του "Επόπτη", ο οποίος (κατά προτεραιότητα ο υπεύθυνος εργαστηρίου) παρίσταται όταν "το εργαστήριο χρησιμοποείται για δραστηριότητες εκτός σχολικού ωραρίου"!!!
Συμπερασματικά, θα έπρεπε να υπάρχει η μείωση ωραρίου (και για λόγους ισονομίας με τη Δ/θμια και εκεί μπορούμε να στηριχθούμε) ή έστω απαλλαγή από τις εφημερίες. Για όσους νομίζουν ότι είναι ένα πρώτο θετικό βήμα για τη θεσμοθέτηση οργανικών στην Πρωτοβάθμια, αυτό θα απαιτούσε να υπήρχε στον κανονισμό ότι
μόνο σε περίπτωση άρνησης ή μη ύπαρξης εκπαιδευτικού ΠΕ19/20 μπορεί να μπει υπεύθυνος εργαστηρίου κάποιος άλλος εκπαιδευτικός. Όχι μόνο δεν υπάρχει αυτό αλλά μπορεί ο υπεύθυνος να είναι όποιος δηλώσει ότι έχει γνώσεις υπολογιστή!!. Επιπλέον ανοίγει το παραθυράκι για παρουσία μας στο σχολείο όποτε χρειαστει ως "Επόπτες". Αν δεχτούμε αυτό τον κανονισμό σήμερα, αύριο θα καταργηθεί η 3ωρη μείωση και για τον υπεύθυνο ΣΕΠΕΗΥ, θα δουλεύουμε 21 ή 24 ώρες, θα τηρούμε όλες τις υποχρεώσεις του υπευθύνου εργαστηρίου και θα πηγαίνουμε και το απόγευμα να "επιβλέπουμε". Και όλα αυτά βέβαια στη συμφέρουσα τιμή των 800 ευρώ!!!
Μπαίνουν και επιπλέον ζητήματα που κάνουν ανεφάρμοστο τον κανονισμό, αφού στα περισσότερα σχολεία τα εργαστήρια δεν πληρούν καμία από τις προδιαγραφές ασφαλείας, υγιεινής κτλ. και βέβαια στην πρώτη εφαρμογή του θα γίνει χαμός ψάχνοντας για τα έγγραφα όλων των Η/Υ που με κάποιο τρόπο έχουν βρεθεί στο εργαστήριο. Όσο για το τι μπορούμε να κάνουμε:
Θα πρέπει μέσω της ΠΕΚΑΠ να πιέσουμε για την ανάλογη μείωση ωραρίου, γιατί απλά είναι αδικαιολόγητο, αφού είναι ίδιες υποχρεώσεις με τη Β'θμια!
Να δούμε αν η ΠΕΚΑΠ, ΕΠΕ και οι λοιποί "εκπρόσωποί" μας θα ξυπνήσουν, ή θα συνεχίσουν υπόπτως να κάνουν την πάπια, όπως κάνουν δύο χρόνια τώρα.
Όταν ανάμεσα στους 5 Συμβούλους Πληροφορικής που συνυπογράφουν τον Κανονισμό βρίσκεται και ο κος Κανίδης, μέλος του ΔΣ της ΠΕΚΑΠ, κάποιο πρόβλημα θέσεων υπάρχει.
Τέλος
Οι δάσκαλοι ήδη νιώθουν κάποια δυσαρέσκεια όταν εμείς κάνουμε 21 ώρες κι εκείνοι 24. Νομίζω ότι αν τραβήξουμε το σκοινί σχετικά με το ωράριο, απλώς θα γίνουμε προκλητικοί.
Μπορείς πολύ απλά συνάδελφε να ζητήσεις από το δάσκαλο να αλλάξετε θέσεις για μία μέρα. Ο δάσκαλος κάνει 24 ώρες στην ίδια τάξη, με τα ίδια παιδιά, σαφές και αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών και πολλά άλλα συν σε σχέση με εμάς....