Παιδιά να μην τρελαθούμε φυσικά και μπορεί να χρησιμοποιήσει ΓΛΩΣΣΑ σε αλγόριθμο (είναι μια μορφή αλγορίθμου).
Σωστά.. η κωδικοποίηση σε μία γλώσσα προγραμματισμού είναι απόλυτα σωστός τρόπος αναπαράστασης αλγόριθμου, όπως και η κωδικοποίηση σε ψευδογλώσσα. Ας μην διατηρούμε τη σύγχιση που έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε στους μαθητές. Συχνά ρωτάνε... αλγόριθμος ή πρόγραμμα ;;; Λες και το πρόγραμμα δεν είναι αλγόριθμος. Έχω την αίσθηση ότι τη "ζημιά" κάνει η χρήση της δηλωτικής εντολής "Αλγόριθμος" στην πρώτη περίπτωση και της δεσμευμένης λέξης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ στη δεύτερη. Προσωπικά τους "διορθώνω" με τη φράση: κωδικοποίηση σε ψευδογλώσσα ή ΓΛΩΣΣΑ;
με την ίδια λογική, αν το επεκτείνουμε λιγάκι, θα μου προσάψεις ότι μπορούσε ο μαθητής να γράψει το υποπρόγραμμα Λύση το οποίο θα λύνει την άσκηση που του έβαλαν (χωρίς να λέει πως) και θα το θεωρούσα σωστό!!.
Κατ' αρχήν δε σου προσάπτω τίποτα... μην το παίρνεις προσωπικά

κουβέντα κάνουμε

Όσο για την παραπάνω παρατήρησή σου ...σωστά... σίγουρα πρέπει να το επεκτείνουμε αρκετά για να θεωρήσουμε ότι αυτό ήταν το νόημά μου περί αυθαίρετων αυτοσχεδιασμών.
Ασφαλώς δεν εννοούσα ότι εσύ, ή οποιοσδήποτε άλλος θα μπορούσε να δεχτεί κάτι τόσο ακραίο όμως, επαναλαμβάνω, πιστεύω ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις "ελευθερίες" που δίνουμε στους μαθητές ώστε ΚΑΙ τους στόχους του μαθήματος να υπηρετούμε αλλά ΚΑΙ τους ίδιους να προστατεύουμε.
Παραδέχεσε σα σωστή την έκφραση ΙΝΤ(Χ) αλλά όχι το ΑΚΕΡΑΙΑ_ΤΙΜΗ(Χ), εδώ πράγματι διαφωνούμε ριζικά.
Δε διαφωνούμε καθόλου! Πώς έβγαλες αυτό το συμπέρασμα; Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που λες, τουλάχιστον σε αυτό το σημείο. Το θέμα δεν είναι αν θα το πει Α_Μ(), ΙΝΤ(), ΑΚΕΡΑΙΟ_ΜΕΡΟΣ() ή οτιδήποτε άλλο. Το θέμα είναι να το χρησιμοποιήσει σωστά για να δώσει αλγοριθμικά σωστή λύση στο πρόβλημα. Επομέννως, και εγώ, και ελπίζω όλοι μας, θα θεωρούσαμε κάτι τέτοιο σωστό, τόσο για την Α_Τ όσο και για όποια από τις υπόλοιπες συναρτήσεις "ορίζονται" στο βιβλίο. (Δε βλέπω βέβαια για ποιό λόγο να πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο... Τόσο δύσκολο είναι να θυμάται τα ονόματα;)
Το σημείο όμως με το οποίο διαφωνώ είναι εκείνο στο οποίο λες:
Καλό είναι βέβαια σε περίπτωση που χρησιμοποιήσει κάποιο περιέργο όνομα να διευκρινήσει τι κάνει αυτή η συνάρτησ με μια σημείωση.
Έτσι όπως το διατυπώνεις δείχνει να "εννοεί" ότι ο μαθητής δικαιούται να "χρησιμοποιήσει" μία οποιαδήποτε "συνάρτηση" αρκεί να διευκρυνίσει τι κάνει. Πιστεύω ότι θα ήταν λάθος να επεκταθεί ο μαθητής σε αυτοσχεδιασμούς αυτού του είδους θεωρώντας ότι αν απλά διευκυνίσει ΤΙ κάνει μία "αυτοσχέδια" συνάρτηση, νομιμοποιείται να τη χρησιμοποιήσει για την επίλυση ενός προβλήματος. Φαντάζεσαι στο περυσινό θέμα 4, ερώτημα 3 κάποιος μαθητής να χρησιμοποιούσε μία count(), να ... διευκρύνιζε ΤΙ κάνει αυτή η συνάρτηση ... να τη χρησιμοποιούσε ως πρώτο βήμα (υπολογισμός αριθμού σωστών απαντήσεων) και μετά να προχωρούσε κανονικά με τα επόμενα δύο(1. εύρεση ελάχιστου στοιχείου πίνακα και 2. μέτρηση πλήθους εμφανίσεων του ελάχιστου) ;;; Θέλει λίγη φαντασία βέβαια, αλλα δεν πιστεύω να δυσκολευτούν να τη βρουν αν ξέρουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν υποθετικές συναρτήσεις αρκεί να διευκρυνίζουν ΤΙ κάνουν !!!
Τώρα σχετικά με το div και το mod συμφωνώ με τον Φίλλιπο ( και ευχαριστώ) ότι εφόσον στη σελίδα 153 διευκρινίζεται ότι χρησιμοποιούνται μόνο για ακεραίους αριθμούς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον τρόπο που ανέφερα. Αν δεν το έλεγε πουθενά θα υπήρχε πάντως πρόβλημα το ότι το έμαθαν στα Μαθηματικά της Β λυκείου δεν είναι επαρκής δικαιολογία.
Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν είναι επαρκής δικαιολογία το γεγονός ότι το γνωρίζουν από προηγούμενη τάξη; Ποιά είναι η παιδαγωγική αξία του να επανακαθορίζουμε κάτι το οποίο ήδη γνωρίζουν όταν πρόκειται για το ίδιο πράγμα;
Ερώτηση
Αν ο μαθητής γράφοντας σε ΓΛΩΣΣΑ χρησιμοποιήσει την εντολή Εμφάνισε αντί για την ΓΡΑΨΕ το θεωρείτε λάθος;
Δε νομίζω ότι συνιστά ένδειξη αδυναμίας του μαθητή να εκφράσει αλγοριθμική λύση οπότε δεν πιστεύω ότι θα έπρεπε να "κόψει μονάδες" αν το θέμα ήταν απαντημένο σωστά.
Αρκεί να μην ήταν στους στόχους του θέματος η αναγνώριση της ικανότητας του μαθητή να συντάξει σωστά σε ΓΛΩΣΣΑ!!
Ας το σκεφτούμε επομένως και ανάποδα!!
Αν σε δεδομένο θέμα δίνεται κομμάτι προγράμματος στο οποίο:
1) αντί του ΓΡΑΨΕ
χρησιμοποιείται το ΕΜΦΑΝΙΣΕ και
2) αντί του
ΑΝ <συνθήκη> ΤΟΤΕ
Εντολές
ΤΕΛΟΣ_ΑΝ
χρησιμοποιείται το
ΑΝ <συνθήκη> ΤΟΤΕ εντολή
(χωρίς ΤΕΛΟΣ_ΑΝ)
και αντί του Α_Τ(Χ) χρησιμοποιείται το Α_Τ[Χ]
και το θέμα ζητάει να βρεθούν συντακτικά και γραμματικά λάθη με βάση τη γραμματική της ΓΛΩΣΣΑΣ (τυπικό και συντακτικό) ΤΙ θα έπρεπε να παρατηρήσει ο μαθητής και ΤΙ ο βαθμολογητής; Γιατί νομίζω ότι είναι δόκιμο ένα τέτοιο ερώτημα όταν στο κεφάλαιο 6 διδάσκεται η έννοια της γραμματικής γλωσσών προγραμματισμού και στα κεφάλαι 7 - 10 η κωδικοποίηση σε μία "γλώσσα προγραμματισμού" (εντός ή εκτός εισαγωγικών)