ακριβώς εκεί είναι το πρόβλημα, ότι δεν μιλάμε για πρόγραμμα (ή μιλάμε και είμαι εκτός θέματος

)
αλλά για ψευδογλώσσα. Προφανώς σε ΓΛΩΣΣΑ θα ήταν λάθος δεν το συζητάμε, αλλά σε ψευδογλώσσα μου φαίνεται ότι το καλύτερο θα ήταν να το δεχτεί και να πετάξει ένα μήνυμα ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα και πιθανόν να βγει λάθος αποτέλεσμα αν δοθεί αριθμός με δεκαδικό μέρος.
Άρα να μην το θεωρήσουμε συντακτικό λάθος; Δεν πρέπει να προειδοποιήσουμε τους μαθητές να διορθώσουν το πρόγραμμα, πριν καν αρχίσουν την εκτέλεσή του; Π.χ. ο πολλαπλασιασμός αλά ρωσικά θα έστεκε και χωρίς το ακέραιο μέρος;
Τώρα αυτό που λες με την αποτίμηση των εντολών στη σειρά που είναι, αυτό στο οποίο διαφωνώ είναι ότι όταν αποτιμάς το δεξί μέλος μιας παράστασης είναι συνηθισμένο να προκύπτει από εκεί πληροφορία για τον τύπο μιας μεταβλητής;
Αυτό δεν είναι κάποιος ποιο έμμεσο και λιγότερο ισχυρό από μια εκχώρηση στην οποία η μεταβλητή βρίσκεται στο αριστερό μέρος?
Δεν ξέρω πως λειτουργούν οι περισσότεροι compilers/interpreters. π.χ. η python που μοιάζει λίγο με την ψευδογλώσσα λειτουργεί έτσι? χρησιμοποιεί την έμμεση πληροφορία για να καθορίσει τον τύπο μιας μεταβλητής? αυτό θα έχει ενδιαφέρον, θα το κοιτάξω