Όσο για την αναφορά σου σε αλγόριθμο, διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για το κατα πόσο θα πρέπει να μπούμε στον κίνδυνο "κυκλικού" ορισμού (κατάταξη προβλήματος βαση του αλγόριθμου) δεδομένου ότι η μελέτη των τύπων των προβλημάτων γίνεται πριν οριστεί η έννοια του αλγόριθμου .. 
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
απλά ήμαρτον
τι θα πει δεν έχει οριστεί η έννοια του αλγορίθμου? ο αλγόριθμος είναι η λύση ενός προβλήματος.
όπως σου είπε και ο alkisg το πρόβλημα έχει συγκεκριμένη λύση και αυτός είναι ο αλγόριθμός που σου είπε.
καλό να μην βλέπουμε τα πράγματα μονοδιάστατα και να παραδεχόμαστε το λάθος μας αντί να προσπαθούμε να το καλύψουμε.
Κατ' αρχήν θα σου πρότεινα να χαλαρώσεις.. Οι ειρωνίες μεταξύ συναδέλφων δε βοηθάνε σε τίποτα, απλά καλλιεργούν ένταση και αυτή καταστρέφει την όποια προσπάθεια συζήτησης. Ο χώρος αυτός, στον οποίο όλοι μας ελεύθερα διατυπώνουμε απόψεις, εξυπηρετεί ένα σκοπό: να βοηθάμε ο ένας τον άλλο να γίνεται καλύτερος στην κοινή προσπάθεια που είναι η πρόοδος των μαθητών μας. Δεν είναι χώρος ανταλλαγής επιθέσεων. Προσπάθησε λοιπόν να κρατήσεις χαμηλούς τόνους και να σέβεσαι το συνομιλητή σου. Δε θα είχα την ίδια απαίτηση σε συζήτηση "πρόσωπο με πρόσωπο", εδώ όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, γι αυτό σε παρακαλώ ηρέμησε. Από προηγούμενά σου posts καταλαβαίνω πως δε θεωρείς όλους τους διδάσκοντες (και συμμετέχοντες στις συζητήσεις) συναδέλφους, όμως αν πυροδοτείς με αυτό το ύφος αντιπαραθέσεις χωρίς λόγο μεταφέρεις μέρος της δικής σου έντασης και στους υπόλοιπους και τελικά αποπροσανατολίζεται η συζήτηση.
Όσο για το θέμα του "κυκλικού" (ή καλύτερα ετεροχρονισμένου) ορισμού, αυτό που εννοώ είναι πως, ενώ ο προβληματισμός για τον οποίο συζητάμε σε αυτό το θέμα, προκύπτει από το κεφάλαιο 1 (το οποίο διαπραγματεύεται γενικά την έννοια του προβλήματος), η έννοια του αλγόριθμου δίνεται στο κεφάλαιο 2. Συνεπώς, η χρήση της έννοιας του αλγόριθμου σε αυτό το σημείο δεν είναι δυνατή αφού: 1) η συζήτηση περι προβλημάτων γίνεται ανεξάρτητα από τα μαθηματικά, την πληροφορική ή οτιδήποτε άλλο και 2) ο μαθητής, βάση αναλυτικού προγράμματος και δομής της ύλης, ΔΕ γνωρίζει ακόμα την έννοια του αλγόριθμου. Ο προβληματισμός που διατυπώνω δεν αφορά στην Πληροφορική διάσταση του θέματος, αλλά στη διδακτική του διάσταση.
Όπως καταλαβαίνεις, προσπαθώ να απαντήσω στο σκεπτόμενο μαθητή, χωρίς να σιαπράξω 2 βασικά παιδαγωγικά σφάλματα:
1) να καταδικάσω το βιβλίο δεν είναι παιδαγωγικό σφάλμα, απλά δείχνει ότι ο καθηγητής δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του χωρίς το βιβλίο
2) να περιορίσω την ελευθερία σκέψης τουόσοι μένουν προσκολλημένοι στα βιβλία αυτό ακριβώς κάνουν
Διαφωνώ μαζί σου και στα δύο. Κατ' αρχήν δε μιλάμε για οποιαδήποτε μορφή παιδαγωγικής, αλλά για αυτή που αφορά σε μαθητές της Δ/βάθμιας εκπαίδευσης. Μετά το λύκειο, κάποιες αρχές διαφοροποιούνται, ο ρόλος του δασκάλου αλλάζει καθώς και αυτός του βιβλίου και κει πιθανόν να συμφωνούσα με την άποψή σου.
Είναι βασικότατο παιδαγωγικό ατόπημα η καλλιέργεια κλίματος ανασφάλειας στους μαθητές μέσα από τις άμμεσες ή έμμεσες επιθέσεις στο διδακτικό βιβλίο (ή, πιό ορθά: διδακτικό εγχειρίδιο) όπως και σε "ανταγωνιστές" συναδέλφους (καθηγητές προς φροντιστές κ.λπ.) Ο μαθητής σε αυτή τη φάση της συναισθηματικής τους εξέλιξης έχει ανάγκη την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης τόσο στο διδακτικό βιβλίο όσο και στον (ή στους) διδάσκοντές του. Δυστυχώς βλέπουμε καθημερινά παραδείγματα """παιδαγωγών""" που ακυρώνουν βάναυσα αυτές τις βασικές παιδαγωγικές αρχές. Και ενώ, βραχυπρόθεσμα, κερδίζουν το θαυμασμό και (συχνά) την παθολογική εξάρτηση των μαθητών τους από την "αυθεντία" τους, τελικά μόνον οι συναισθηματικά ισχυροί μαθητές καταφέρνουν να ξεπεράσουν το εμπόδιο που έχει στήσει (συνήθως από άγνοια ή παιδαγωγική ανεπάρκεια) ο δάσκαλός του ενώ πολλοί, δυστυχώς, πανικοβάλλονται, βρίσκουν άλλοθι και κλονίζεται η όλη τους προσπάθεια.
Από την άλλη, αναγνωρίζω ασφαλώς ότι είναι δύσκολο για το δάσκαλο να ισορροπήσει ανάμεσα στην διατήρηση κλίματος εμπιστοσύνης (βλ.παραπάνω) και στο (υψηλότερο ασφαλώς) καθήκον να προωθήσει την ελευθερία στη σκέψη. Δύσκολο ναι, αδύνατο όχι. Γι αυτό το λόγο και η Διδακτική είναι επιστήμη. Το ότι γνωρίζει κανείς ένα συγκεκριμένο επιστημονικό ή τεχνικό αντικείμενο δεν τον κάνει αυτόματα δάσκαλο. Τα πολλά ερευνητικά ευρήματα στο χώρο της διδακτικής (και ιδιαίτερα σε αυτόν της διδακτικής της πληροφορικής) δυστυχώς αυτό αναδεικνύουν και το βλέπουμε να παρουσιάζεται μέσα από τις εργασίες πολλών συναδέλφων και δασκάλων μας σε όλα τα συνέδρια της Διδακτικής της Πληροφορικής (και συναφή) που γίνονται κάθε χρόνο.