Μάθημα πριν τις εξετάσεις.. Χμμμμ..
ΠΟΛΥ καλό θέμα Όλγα, μπράβο..
Ισως η μεγαλύτερη πρόκληση για ένα δάσκαλο να δείξει πως είναι .. δάσκαλος. Όχι μαθηματικός, φυσικός, πληροφορικός ή οτιδήποτε άλλο εσφαλμένα έχει ως πρώτο στν αντίληψη και στο βιογραφικό του, αλλά ΔΑΣΚΑΛΟΣ..
Προτεραιότητες:
1) Να ανεβάσει και να "κλειδώσει" το ηθικό των μαθητών του σε ψηλό σημείο
2) Να τους φρεσκάρει τη μνήμη με αυτά που, για 15 μέρες, έχουν αφήσει πίσω τους και, πιθανά, δε θυμούνται. Να τους πείσει πως τα ξέρουν και ότι είναι .. απλά
3) Να τους επιστήσει την προσοχή στα σημεία που συνήθως έκαναν λάθη στη διάρκεια της χροχιάς με τον παιδαγωγικά ορθό τρόπο (έμφαση στο τι ΠΡΕΠΕΙ να κάνουν και όχι τι να ΜΗΝ κάνουν)
4) Να τους βοηθήσει να αναπτύξουν μια στρατηγική αντιμετώπισης του διαγωνίσματος καθώς και μία τακτική αντιμετώπισης της οποιασδήποτε δυσκολίας τους παρουσιαστεί
5) Να ΜΗΝ τους τρομάξει με οτιδήποτε χέο μπορεί να θεωρήσουν πως ΔΕΝ είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν..
6) Να τους μεταδώσει (με το ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ του) ηρεμία και αυτοπεποίθηση
Πέρα από αυτά βέβαια, για την επιτυχία των παραπάνω χρειάζεται πολύ προσοχή (ίσως και ταλέντο) από την πλευρά του δασκάλου, αφού κάθε μαθητής είναι ξεχωριστός, έχει τα δικά του όρια, τις δικές του αδυναμίες, ίσως και φοβίες αλλά και τις δικές του ξεχωριστές ικανότητες.
Συμπέρασμα: δεν υπάρχει μαγική συνταγή, μόνο γενικές κατευθύνσεις. Σε αυτό το μάθημα φαίνεται ο καλός δάσκαλος - ο καλός προπονητής. Γιατί υπάρχει μεγάλη ομοιότητα στους δύο ρόλους.
Όλα τα παραπάνω είναι το
ΤΙ πρέπει να κάνει. Το
ΠΩΣ είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα
