Μιζέρια, γκρίνια, αποποίηση ευθυνών, ευσεβείς πόθοι, αποπροσανατολισμός. Και από ουσία ελάχιστα πράγματα. Το θέμα τελικά ήταν και είναι να "τρυπώσεις".. Μετά μπορείς και αστήρικτες ουτοπικές προτάσεις να κάνεις και ανέφικτες λύσεις στη παρούσα οικονομική κατάσταση να προτείνεις. Ακόμα χειρότερα να μένεις άπραγος-ανενημέρωτος. Στη χειρότερη περίπτωση σου κάνουν μετάταξη...
Στις λίστες
http://e-aitisi.sch.gr/eniaiosd_2010/PE19.00.html και
http://e-aitisi.sch.gr/eniaiosd_zero_2010/PE19.00.html όμως είναι μερικές χιλιάδες συνάδελφοι σας που δεν προβλέπεται μετάταξη αλλά απόλυση. Οπότε συγχωρέστε με αν επιμένω λίγο παραπάνω στην τεχνική υποστήριξη που και ώρες –> θέσεις για συναδέλφους θα φέρει και που προσωπικά θεωρώ ότι είναι 1000% δουλειά του πληροφορικού. Κάτι αυτονόητο, το έχουμε αναγάγει σε μεσανατολικό και κυπριακό μαζί.
(Εκτός αν οι δεκάδες σχολές AEI – TEI έχουν σαν αποκλειστικότητα την εκπαίδευση και μόνο. Εκτός αν δεν μάθαμε για hardware, software, δίκτυα, λειτουργικά συστήματα... Αλλά μόνο πώς να γίνουμε σωστοί εκπαιδευτικοί. Βρείτε μου ένα πρόγραμμα σπουδών οποιασδήποτε σχολής πληροφορικής και απαντήστε μου σε τι είναι καταλληλότερος ένας απόφοιτος της. Α)Προγραμματιστής Β)Αναλυτής Πληροφοριακών Συστημάτων Γ)Μηχανικός Η/Υ Δ)Εκπαιδευτικός Ε)Κάτι άλλο; Υπάρχει έστω και ένας συνάδελφος, που όταν τέλειωσε τη σχολή του, είπε θέλω να γίνω καθηγητής πληροφορικής; Ειδικά αυτοί που αποφοιτήσαν την προηγουμένη δεκαετία. Πως μας "αλλοιώνουν" αυτές οι τρεις ώρες τεχνικής υποστήριξης δεν μπορώ να καταλάβω ειλικρινά. Ακόμα και συνδυασμός τεχνικής υποστήριξης με πρακτική εξάσκηση των μαθητών θα μπορούσε να γίνει, με λίγη καλή θέληση.)
Όσο αφορά το παράδειγμα άστοχης πρότασης (όπως είπε ο Βαγγελης) περί ελεύθερου λογισμικού στα σχολεία ->
http://conf.ellak.gr/2010/wp-content/uploads/2010/05/Ubuntu_LTSP-uoc.pdf. Έξω από τα δόντια, θεωρώ ότι το σύνολο των καθηγητών πληροφορικής με σεμινάριο, δεν έχουν ιδέα από το πώς να εγκαταστήσουν και να διδάξουν ελεύθερο λογισμικό. Επίσης θεωρώ ότι υπάρχει και σεβαστός αριθμός ΠΕ19-ΠΕ20 που βρίσκεται στην ίδια κατάσταση. Το πρόβλημα μου είναι όχι ότι δεν ξέρουν αλλά ότι βολεύτηκαν και δεν θέλουν να μάθουν.
Την εγκατάσταση του ελεύθερου λογισμικού και της τεχνικής υποστήριξης την βλέπω και σαν ένα πολύ δυνατό χαρτί, στις όποιες σκοτεινές βλέψεις του Υπουργείου ή τις ορέξεις άλλων κλάδων σχετικά με το μάθημα της πληροφορικής. Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Η υλη του γυμνάσιου κατέβηκε στο δημοτικό, χωρίς να υπάρχει βιβλίο. Στο γυμνάσιο υπάρχει μια ρευστή κατάσταση (κάτι αναφέρθηκε για το γαλλικό μοντέλο όπου διάφορες ειδικότητες διδάσκουν πληροφορική). Στο λύκειο μας δείχνουν την πόρτα της εξόδου. Προτάσεις για όλα αυτά έπρεπε να είχαμε καταθέσει χθες.
Αν ξεκινήσουμε από τα δημοτικά, είναι μερικές χιλιάδες. Έστω ότι μετά τις συγχωνεύσεις μείνουν τέσσερις με πέντε, δηλαδή τουλάχιστον μια με δυο θέσεις σε κάθε δημοτικό (είτε οργανικές, είτε αναπληρωτών). Χωρίς ελεύθερο λογισμικό και αν δεν παρέχουμε και τεχνική υποστήριξη στα δημοτικά, τότε τι θα κάνουμε; Word, excel και windows xp; Άνετα, ανετότατα τα κάνουν και οι χιλιάδες επιμορφωμένοι δάσκαλοι. Και θα τα κάνουν μην έχετε καμιά αμφιβολία.
Αν όμως εγκαταστήσουμε στα δημοτικά σχολεία ubuntu και open office, μαζί με διάφορα άλλα προγράμματα διαχείρισης και συντήρησης εργαστηριού, antivirus. Γλώσσες προγραμματισμού για παιδιά πέμπτης και έκτης δημοτικού (
http://scratch.mit.edu/). Μαζί με την τεχνική υποστήριξη. Μαζί με την ιστοσελίδα του δημοτικού. Ποιος θα μας κουνήσει; Ποιος δάσκαλος θα δεχτεί να τα αναλάβει όλα αυτά;
Το ίδιο και στο Γυμνάσιο. Οι ώρες λογικά θα γίνουν 2 (αν είναι να δοθεί πιστοποιητικό, θα είναι γελοίο τα πρωτάκια να έχουν 2 ώρες πληροφορικής και οι μαθητές της τρίτης γυμνάσιου 1). Άλλα πάνω σε τι; Σε Microsoft office; Και πάλι χιλιάδες πιστοποιημένοι θα θελήσουν να πάρουν μερίδιο από την πίτα. Με το πιστοποιητικό πληροφορικής Βαγγέλη τι θα κάνουμε; Σε τι λογισμικό θα γίνεται; Έχουμε πρόταση ή πάλι θα κυνηγάμε τις "εξελίξεις";
Παράδειγμα άστοχης πρότασης (σε πρόλαβα Βαγγέλη) ->
http://ellak.gr/index.php?option=com_openwiki&Itemid=103&id=ellak:protaseis_gtlgΠιστοποίηση εκπαιδευτικών εφαρμογών ανοικτού κώδικα
1.Πιστοποίηση των κυριοτέρων εφαρμογών, όπως το Ubuntu, το OpenOffice, το Firefox, το Kturtle, το Gcompris, το Gimp, το Keduca και πολλών άλλων.
2.Αλλαγή της ενότητας του σχολικού βιβλίου του Γυμνασίου που αναφέρεται στο Microworlds Pro, μια και το συγκεκριμένο πρόγραμμα υπάρχει σε πολύ μικρό αριθμό σχολείων, και αντικατάσταση της με αναφορά στην εφαρμογή Kturtle.
Το λύκειο είναι ξεχωριστή περίπτωση. Έτσι όπως είναι τα πράγματα, με εξαίρεση την αλγοριθμική, τα άλλα μαθήματα πληροφορικής έχουν κάποια αξία; Νομίζω εμείς οι ίδιοι μιλάμε για κακογραμμένα και απαρχαιωμένα βιβλία. Προφανώς στο λύκειο χρειάζονται αλλαγές. Ποιος θα τις κάνεις όμως; Ο βολεμένος – ανενημέρωτος; Αυτός που διδάσκει δίκτυα αλλά που θεωρεί ότι το δίκτυο στο εργαστήριο δεν είναι δική του δουλειά αλλά τεχνικού; Ή αυτός που δεν μπορεί να αλλάξει μια μνήμη και ένα δίσκο και χρειάζεται να καλέσει ιδιώτη.
Δείτε
https://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?topic=3514.msg38749#msg38749 ένα ενδιαφέρον θέμα; Γιατί να μην έχουμε μαθήματα σαν αυτό; Ή μάθημα επεξεργασίας εικόνας; Σχεδιασμού ιστοσελίδας; Πολλά νέα μαθήματα μπορούν να μπουν στο Λύκειο που μαζί με την αλγοριθμική, να ισχυροποιήσουν σε μεγάλο βαθμό την πληροφορική.
Παρατηρώ ότι κανείς δεν αναφέρεται στο θέμα της μηχανογραφικής υποστήριξης των σχολείων. Είναι προφανές βέβαια ότι δεν είναι μόνο δική μας δουλεία αλλά απ ότι γνωρίζω συνήθως οι συνάδελφοι πληροφορικής είναι αυτοί που σηκώνουν το βάρος. Εκεί τι γίνεται; θέλουμε να προτείνουμε κάποια μείωση ή το αφήνουμε στην αντίσταση που μπορεί να προβάλει κάθε συνάδελφος χωριστά.
Νομίζω ότι οι συνάδελφοι -τουλάχιστον αυτοί που σέβονται τον εαυτό τους- είναι συνειδητοποιημένοι αυτόβουλοι ενήλικες και όχι τρομαγμένα στρατιωτάκια που θα εκτελούν κάθε είδους εντολές. Αφού δεν θα είναι κανείς υποχρεωμένος να αναλάβει μηχανογράφηση και data entry, σημαίνει ότι δεν θα θέλει να πάει σε άλλα σχολεία να συμπληρώσει το ωράριο του, γι’ άυτο και δέχεται να τα αναλάβει όλα αυτά. Δεν το κατακρίνω, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε και τη πίτα ολάκαιρη και το σκύλο χορτάτο. Το ωράριο θα πρέπει να συμπληρωθεί. Το πώς το συμπληρώνει ο καθένας, είναι επιλογή του.
Και δεν αναφέρεται κανείς, γιατί οι πληροφορικοί τιμούν τις σπουδές τους και έχουν αυτοσεβασμό. Την όποια μείωση λοιπόν για υποχρεωτική γραμματειακή υποστήριξη, κράτα την για τον εαυτό σου και μόνο. Μας ξεφτιλίζει το Υπουργείο θεωρώντας την πληροφορική πάτημα πλήκτρων, ας μην αυτοεξευτελιζόμαστε και μόνοι μας.
• Μια πρόταση που την έχω ξανακάνει είναι να προκηρύξει το υπουργείο θέσεις γραμματειακής υποστήριξης με θητεία (απευθύνεται σε όλους τους καθηγητές με γνώσεις ΗΥ).
Αυτή είναι πρόταση. Ευστοχία 100%. Με τι ωράριο; Μισθό; Τα καλοκαίρια τι θα γίνεται; Τις αργίες; Τι θα πει θητεία; Δηλαδή κάποιος το 2011-2013 θα είναι γραμματέας. Το 2014-2016 φιλόλογος. Και μετά πάλι γραμματέας; Δεν ξέρω αν πρέπει να βάλω τα γέλια ή τα κλάματα με τέτοιες προτάσεις...
Προσπερνώντας λοιπόν τις εύστοχες - υλοποιήσημες προτάσεις του Βαγγέλη, θεωρώ ότι όσα έγραψα παραπάνω θα είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν (τους λόγους τους αναφέρω παρακάτω), αν όμως γίνουν θα λύσουν τα προβλήματα του κλάδου μια για πάντα.
Γιατί μου έκανε εντύπωση που μέχρι τώρα δεν έχουμε ορίσει τι είναι τεχνική υποστήριξη και το έχουμε αφήσει να αιωρείται. Είναι απλό τελικά. Τεχνική υποστήριξη είναι ότι ξέρει ο καθένας, ώστε να μπορεί να πει, δεν είναι δουλειά μου αυτό, φωνάξτε κάποιον άλλο.
Όπως επίσης γιατί δεν επιλεγούμε υποχρεωτικά στα εργαστήρια να τρέχει μόνο ubuntu. Εξήγηση απλή. Η μεγάλη πλειοψηφία δεν το γνωρίζει.
Όπως επίσης γιατί δεν αλλάζουμε τα βιβλία, αφού τα περισσότερα είναι απαρχαιωμένα και κακογραμμένα. Γιατί τα καινούργια, θα θέλουν διάβασμα. Τρέξιμο. Σημειώσεις. Ενημέρωση.
Και τρομάζω στην ιδέα του μαθήματος της αλγοριθμικής από κάποιον ανενημέρωτο, βολεμένο, μοιρολάτρη συνάδελφο. Πρέπει να είναι η πιο βαρετή ώρα για έναν έφηβο μαθητή.
Η πληροφορική είναι ένα μάθημα που αλλάζει συνεχώς. Που εξελίσσεται ραγδαία. Αν θέλουμε το κάνουμε το πιο ενδιαφέρον μάθημα σε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο. Αν δεν θέλουμε μένουμε στα βιβλία περασμένων δεκαετιών και σε δημοσιοϋπαλληλιστικες νοοτροπίες.
(Για να μην παρεξηγηθώ θεωρώ τους καθηγητές που συμμετέχουν στο forum ευσυνείδητους και σωστούς εκπαιδευτικούς. Όπως και τους 1801 που διέθεσαν ένα λεπτό από το χρόνο τους και υπέγραψαν τη διαμαρτυρία της ΠΕΚΑΠ. Οι υπόλοιπες χιλιάδες "καθηγητών πληροφορικής" τι κάνουν; Νομίζω ξέρουμε, απλά η συναδελφική αλληλεγγύη μας αναγκάζει να σιωπούμε.)
Γι’αυτό συνάδελφοι μην το κουράζουμε. Η λύση ή μέρος της λύσης είναι μπροστά μας. Αλλά η λύση είναι επίπονη για τον βολεμένο ανενημέρωτο καθηγητή πληροφορικής. Χρειάζεται προσπάθεια, επιμόρφωση, διάβασμα. Ο Βαγγέλης και ο κάθε Βαγγέλης μπορεί να τα βρει όλα τα παραπάνω άστοχα (και θα τα βρει δεν έχω καμιά αμφιβολία). Το θέμα είναι εμείς οι υπόλοιποι τι κάνουμε γι’αυτό. Γιατί ενώ βλέπαμε το παγόβουνο τόσα χρόνια μπροστά μας, κανείς δεν πήρε το τιμόνι να στρίψει το καράβι. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά....