Προς 13/10/20010
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Υπ όψιν
Κας Άννας Διαμαντοπούλου
Αγαπητοί Κύριοι/ες
Σκοπός της επιστολής μου είναι η εντονότατη απογοήτευση – θλίψη – αβεβαιότητα για το μέλλον της Πληροφορικής και συνάμα για το μέλλον των εκπαιδευτικών της, ύστερα από το προσχέδιο Νόμου περί του Νέου Λυκείου. Θα ήθελα να εκφράσω την καθολική αντίδρασή μου που αφορά την εξαφάνιση της Πληροφορικής από το Νέο Λύκειο το οποίο οραματίζεστε να αναγεννήσετε. Ως εκπαιδευτικός θέλω να σας αναφέρω τους λόγους που η Πληροφορική επιβάλλεται να υπάρχει ως υποχρεωτικό μάθημα στο Γενικό Λύκειο.
Αρχικά θα ήθελα να τονίσω ότι η Πληροφορική δεν είναι ένας συγκεκριμένος τομέας που αφορά μόνο την χρήση των Η/Υ. Είναι ένας ουσιαστικός κλάδος που αφορά και καλύπτει το μέλλον, την εξέλιξη και πρόοδο όλης της κοινωνίας μας. Δίκτυα, Επικοινωνίες, Προγραμματισμός (Αλγοριθμική Σκέψη), Πολυμέσα, Διαθεσιμότητα και χρήση του Διαδικτύου, Ψηφιακός αλφαβητισμός, προσβασιμότητα σε Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών είναι μερικοί από τους τομείς που ανήκουν στην Πληροφορική.
«Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς είναι σημαντικό να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε πολίτη που το επιθυμεί να συμμετέχει πλήρως στο ψηφιακό γίγνεσθαι. Η ηλεκτρονική ενσωμάτωση των πολιτών είναι αναγκαία για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, διότι εξασφαλίζει την ισότητα στην κοινωνία της γνώσης. Είναι επίσης αναγκαία για οικονομικούς λόγους, προκειμένου να πραγματωθεί πλήρως το δυναμικό της κοινωνίας της γνώσης με την αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση του κόστους του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού.»
(Το παραπάνω είναι απόσπασμα από μελέτη του Ελληνικού Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας)
Οραματίζεστε το Ψηφιακό Σχολείο. Πως λοιπόν θα υπάρξει ενσωμάτωση στο ψηφιακό γίγνεσθαι όταν αυτό λείπει από την βασική παιδεία των Ανθρώπων, το Λύκειο δηλαδή;
Στην ίδια μελέτη αναφέρεται ότι η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών αναδεικνύεται σαν κεντρική παράμετρος των πολιτικών επιλογών στην Ευρώπη για τα επόμενα 5-10 χρόνια για μια «πράσινη Κοινωνία της Γνώσης» και σαν επιτακτική και απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προκλήσεων. Πως λοιπόν και με ποια κριτήρια εξαφανίζετε από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση μαθήματα ουσίας στις ψηφιακές δεξιότητες;
Βάση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου σας παραθέτω μια συγκριτική εικόνα για τον διαδικτυακό αλφαβητισμό του γενικού πληθυσμού σε Ευρώπη χώρες μέλη της ΕΕ27.Ο Δικτυακός αλφαβητισμός αφορά την διαθεσιμότητα και χρήση του διαδικτύου, την κατασκευή και τον προγραμματισμό μέσα σ΄ αυτό. Βάση του παρακάτω διαγράμματος τι πιστεύετε ; πρέπει ο Δικτυακός αλφαβητισμός να διδάσκεται στο Λύκειο?
Τέλος προσθέτω μερικές γραμμές από τον Γενικό Σκοπό του μαθήματος Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον της Γ Λυκείου, όπως ακριβώς αναφέρει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
«Το μάθημα έχει σαν πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων σχετικών με την αλγοριθμική και την ορθολογική χρήση της στην καθημερινή ζωή. Το μάθημα δεν αφορά την εκμάθηση εξεζητημένων τεχνικών προγραμματισμού, αλλά ως εργαλείο δόμησης της σκέψης πρέπει να εστιάζει στις προσεγγίσεις και στις τεχνικές επίλυσης προβλημάτων. Πολλές βασικές έννοιες αλγοριθμικής, συνιστούν αναπόσπαστο τμήμα των γενικών γνώσεων και δεξιοτήτων που πρέπει να αποκτήσει ο μαθητής, οι οποίες δεξιότητες και γνώσεις - στην πλειονότητά τους - δεν προσεγγίζονται από άλλα μαθήματα.
Το μάθημα εστιάζει με έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων γενικής χρηστικότητας και μεθοδολογικού χαρακτήρα (όπως είναι η κριτική σκέψη, η αναλυτική και συνθετική ικανότητα) και όχι αυστηρά στην πρόσκτηση δεξιοτήτων προγραμματισμού.... »
Συμφωνείτε ή όχι με αυτόν τον σκοπό του μαθήματος? Η αλγοριθμική σκέψη βοηθάει τον μαθητή να αυξήσει την κριτική του ικανότητα, την φαντασία, να δραστηριοποιηθεί και να εφευρίσκει αποτελεσματικότατες λύσεις σε πολλά προβλήματα της καθημερινής ζωής,
Πείτε μου, θέλετε τέτοιου είδους κριτήρια μάθησης στο Νέο Λύκειο;
Περιμένω με αγωνία απάντησή σας
Με εκτίμηση
Φωτεινή Τ.
Εκπαιδευτικός Πληροφορικής