Για να έχετε όλα τα δεδομένα, όσοι δεν είσαστε στην ημερίδα:
Η απάντηση της Υφυπουργού σε σχέση με το Λύκειο, έγινε μετά από πρόσκληση-πρόκληση που της απεύθυνε, κατά την προσφώνησή της, ο πρόεδρος της Π.Ε.ΚΑ.Π., μετά από σχετική απόφαση που είχαμε πάρει στο Δ.Σ., να της ζητήσουμε δηλ. να ενημερώσει την ημερίδα σχετικά με το γνωστό σχέδιο και γενικά τα σχέδια του Υπουργείου για το Λύκειο και την Πληροφορική.
Πιθανόν να το είχε φανταστεί ότι θα γινόταν αυτό, λόγω του αγώνα και του «θορύβου» που έχει γίνει όλο αυτό το διάστημα, αλλά και λόγω εκλογών να προσπάθησε να μας καθησυχάσει. Πιθανόν όμως και να υπάρχει μια υποχώρηση από το αρχικό σχέδιο (θυμηθείτε τι έλεγε η Διαμαντοπούλου στο εξ Αμερικής βίντεο), την οποία θα πρέπει να διερευνήσουμε, να δούμε δηλ. τι ακριβώς εννοούν και αν είναι έτσι να προσπαθήσουμε να τη διευρύνουμε προς την κατεύθυνση που θέλουμε.
Η παρέμβαση, εκτός προγράμματος, του Ειδ. Γραμματέα έγινε απ’ ότι κατάλαβα, αφ’ ενός για να απαντήσει σε κάποια διαμαρτυρία από συνάδελφο γιατί δεν υπάρχουν ακόμη υπολογιστές σε πολλά Δημοτικά -δεν ξέρω αν πειστήκαμε με αυτά που είπε- και αφ’ ετέρου για να συμπληρώσει αυτά που είπε η Υφ. για την Πληροφορική στο Λύκειο, θεωρών τον εαυτό του ως πιο ειδικό... Η κουβέντα δηλ. που είχε ανοίξει ο Πρόεδρος ήταν για την Πληροφορική στο Λύκειο, όχι γενικά. Σε αυτό απάντησε, όπως απάντησε, η Υφ. και εξ αυτού και το συμπέρασμα ότι και ο Ειδικός, αναφερόταν στο Λύκειο, άσχετα αν δεν το ανέφερε.
Προφανώς δεν είμαστε ήσυχοι, προσωπικά ανησυχώ περισσότερο από πριν, διότι λόγω της πίεσης και του αγώνα που έχουμε κάνει, φοβάμαι ότι θα προσπαθήσουν επικοινωνιακά (μανούλες σε αυτά) να βγουν και από πάνω, ρίχνοντάς μας κανένα προαιρετικό δίωρο και την υποχρέωση να κάνουμε τη «λάντζα» του «ψηφιακού» σχολείου…
Είναι προφανές επίσης ότι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την Πληροφορική* από τη χρήση Η/Υ. Σε αυτό χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια … από πολλούς (όλους εμάς, τα τριτοβάθμια ιδρύματα, επαγγελματίες του κλάδου κ.λπ.) και με όλα τα μέσα. Προσωπικά νομίζω ότι σε αυτό πρέπει να στοχεύσουμε από εδώ και πέρα. Να κάνουμε σαφές σε όλους αυτούς αλλά και στην κοινωνία, ότι ο υπολογιστής και η Πληροφορική έχουν τόση σχέση όση το τηλεσκόπιο με την Αστρονομία.
Εν πάσει περιπτώσει την άλλη εβδομάδα, αν θα τηρηθεί η υπόσχεση της Υφ. και μας δεχθεί και …δεν προκύψουν τίποτα εθνικές εκλογές…, ίσως θα έχουμε περισσότερες ειδήσεις.
Γι αυτό θα έλεγα και θα παρακαλούσα, αν είναι δυνατόν να προσπαθήσουμε περισσότερο να βοηθήσουμε με τη στάση μας, με συγκεκριμένες προτάσεις και ιδέες για το τι πρέπει να κάνουμε σε κάθε φάση από εδώ και πέρα και λιγότερο να τονίζουμε τα αναπόφευκτα λάθη που κάνει κάποιος που δρα (γιατί μόνο τότε γίνονται λάθη, αν δεν κάνεις τίποτα, δεν κάνεις ποτέ κανένα λάθος και είναι όλοι και όλα μέλι-γάλα…)
ΥΣ:
* Η θέση μας είναι το μάθημα να ονομάζεται Πληροφορική σε όλα τα επίπεδα και όλες τις τάξεις, ανεξάρτητα από το περιεχόμενο που θέλουμε να έχει, όπως δηλ τα Μαθηματικά, η Φυσική κ.λπ. Αν ζητάμε ένα μάθημα Πληροφορική, άλλο Αλγοριθμική, άλλο Λειτουργικά κ.λπ. κ.λπ. , θα μας λένε ότι έχουμε τόσα μαθήματα. Έτσι την πατήσαμε με την μεταρρύθμιση Αρσένη… Εξ’ άλλου το περιεχόμενο μπορούμε να το αλλάξουμε σχετικά πιο εύκολα, να πάρουμε ώρες είναι το δύσκολο… Πάντως δεκτός ο προβληματισμός και οι προτάσεις όλων, θα το ξαναδούμε το θέμα.
** Η θέση μας όσον αφορά το γυμνάσιο, είναι πάγια από τότε που ιδρύθηκε η Π.Ε.ΚΑ.Π. : 2 ώρες αυτόνομο και εξεταζόμενο μάθημα και στις 3 τάξεις του γυμνασίου.
Σε σχέση δε με την πιστοποίηση στο τέλος του γυμνασίου, σε σχετικό έγγραφο που στείλαμε στο υπουργείο πριν μερικούς μήνες τονίσαμε το εξής: «η απόκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Χρήσης Υπολογιστών δεν θα είναι ο σκοπός της διδασκαλίας του μαθήματος της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο, όπου θα διδάσκεται για 2 ώρες στο κυρίως πρόγραμμα και στις 3 τάξεις. Ο σκοπός του μαθήματος της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο σχετίζεται με την ανάπτυξη γενικότερων γνώσεων σε διαχρονικά θέματα της επιστήμης της Πληροφορικής, την αξιοποίηση των Υπολογιστών ως εργαλεία μάθησης και σκέψης και τη διαμόρφωση από τους μαθητές κριτικής στάσης απέναντι στη χρήση των Νέων Τεχνολογιών και του υπολογιστή στην καθημερινή ζωή. Η προετοιμασία των μαθητών για τη λήψη του κρατικού πιστοποιητικού θα πρέπει να γίνεται με σχετικά μαθήματα επιλογής που θα διδάσκονται στο διευρυμένο ωράριο του ολοήμερου Γυμνασίου και του Δημοτικού»
*** Σε σχέση με το Νέο Λύκειο η πρότασή μας, όπως και όλων των Ενώσεων που καταγράφτηκε στην κοινή μας ανακοίνωση, είναι: «η διδασκαλία της Πληροφορικής ως βασικού μαθήματος και στις τρεις τάξεις του Νέου Λυκείου, όπως επίσης και ενός μαθήματος με κατεύθυνση τις Αρχές προγραμματισμού που θα αποσκοπεί στην ανάπτυξη της αλγοριθμικής σκέψης η οποία είναι απαραίτητη σε όλες τις θετικές επιστήμες και το οποίο θα έχει αυξημένο συντελεστή βαρύτητας για τη εισαγωγή των μαθητών σε Τμήματα Πληροφορικής Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».
Τώρα τι θα πετύχουμε από αυτά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Μιλώντας στην ημερίδα με ένα συνάδελφο, που είναι σε θέση να ξέρει πως παίρνονται οι αποφάσεις στο Υπουργείο, μου είπε περίπου τα εξής: «Αφού δεν έχουμε δημιουργήσει τόσα χρόνια και εμείς ένα «λόμπυ» στο υπουργείο, όπως όλοι οι άλλοι μεγάλοι κλάδοι, ας μην περιμένουμε πολλά…» και συμπλήρωσε ότι «η κύρια αιτία για το ότι δεν μας παίρνουν πολύ στα σοβαρά, είναι η πολυδιάσπαση και πολυφωνία του κλάδου.»