Ας κάνω λοιπόν και εγώ την πρόταση μου.
Προτείνω κάθε καθηγητής πληροφορικής να ζητήσει από το σύλλογο διδασκόντων του σχολείου του να γίνει μυστική ψηφοφορία
για το αν θέλουν ή όχι το μάθημα της πληροφορικής στο Λύκειο. Το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας (πόσα ναι και πόσα οχι),
να το υπογράψουν όλοι οι καθηγητές, και ο πληροφορικός να δημοσιεύσει κάπου στο Internet το αποτέλεσμα του σχολείου του.
Έτσι θα έχουμε αποτελέσματα από όλα τα σχολεία της επικράτειας.
Ο τρόπος που θα διεξαχθεί η μυστική ψηφοφορία προτείνω να είναι ο εξής:
Καταρχήν διαλέγουμε ένα τεράστιο τυχαίο νούμερο και το ανακοινώνουμε στους συναδέλφους. "Συνάδελφοι γειά σας, είναι η ψηφοφοριία αριθμός 21348549328583724908. Παρακαλώ όποιος θέλει ας σημειώσει το νούμερο αυτό." Αυτό το πρώτο βήμα είναι για να κρατηθεί το σχολείο μας μυστικό, αν δεν έχουμε πρόβλημα το παραλείπουμε.
Ας υποθέσουμε ότι έχουμε 20 καθηγητές στο σύλλογο. Θα γράψουμε σε 40 όμοια χαρτάκια 20 "ναι", και 20 "όχι".
Και θα τα αριθμήσουμε. Δηλαδη π.χ το ένα χαρτάκι θα γράφει "ναι 1", το άλλο "ναι 2", "ναι 3" κλπ. Αντίστοιχα και στα όχι.
Θα διπλώσουμε τα χαρτάκια να μην φαίνονται, θα βάλουμε τα "ναι" σε μια σακούλα, τα "όχι" σε μια άλλη, και θα μοιράσουμε στην τύχη
από ένα "ναι" και ένα "όχι" σε καθε συνάδελφο.
Ο κάθε συνάδελφος σημειώνει το νούμερο που έχει, δεν το λέει σε κανέναν, και ρίχνει την απόφαση του σε μια τρίτη σακούλα.
Όταν βγαίνει το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας, ανακοινώνονται πόσα ναι και πόσα όχι έχουμε μαζί με το νούμερο
του κάθε ναι ή όχι.
Αυτός ο τρόπος μυστικής ψηφοφορίας έχει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Ενώ είναι μυστική, ο κάθε συνάδελφος ξέρει για τον εαυτό του ότι λάβαμε υπόψη την ψήφο του στην καταμέτρηση και δεν έγινε καλπονοθία. Κατά συνέπεια θα υπογράψει το αποτέλεσμα με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.
(Μια παραλλαγή αυτής της μεθόδου, είναι να αφήσουμε το κάθε συνάδελφο να βάλει αυτός ένα τυχαίο μεγάλο νούμερο στο ναι ή στο όχι του. Ποιό γρήγορη μέθοδος, αλλά έχει το μειονέκτημα της "εξαγοράς" ψήφου)