Καλησπέρα.
Mr Takis, αν διαβάσεις τις σχετικές ενότητες για το δημοτικό, αρκετοί εκφράσαμε την αντίθεση μας (μάλιστα παρεξηγηθήκαμε) και για τα αγγλικά και για την πληροφορική από την Α δημοτικού για παρόμοιους λόγους που ανέφερες.
Τώρα για το Λύκειο, το πρόγραμμα που διέρρευσε φαίνεται ανεξήγητο, γιατί είναι μόνο ένα κομμάτι από το παζλ του εκπαιδευτικού συστήματος που "οραματίζονται" στο υπουργείο. Διευκρινίζω οτι είμαι αντίθετος στο σχέδιο, αλλά για να αντιδράσουμε πρέπει να ξέρουμε και τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Από αυτά που διαβάζω σε ομιλίες, συνέδρια, διαλόγους κλπ της ηγεσίας του υπουργείου, βγάζω τα παρακάτω συμπεράσματα:
Το γενικό λύκειο θα απευθύνεται σε ένα περιορισμένο αριθμό μαθητών (20-25% του συνόλου) , θα προσφέρει θεωρητικές επιστήμες και πρόσβαση στην πλειοψηφία των σχολών ΑΕΙ.
Η πλειοψηφία των μαθητών θα στρέφεται στα Επαγγελματικά Λύκεια. Από εκεί οι μαθητές θα διεκδικούν την είσοδο τους κυρίως στα Α.Τ.Ε.Ι. και σε κάποιες σχολές των Α.Ε.Ι. ας πούμε "τεχνολογικής κατεύθυνσης".
Όσοι δεν πετυχαίνουν σε κάποια σχολή (και από τους δύο τύπους Λυκείου)(και θα είναι πολλοί μετά τον Εκπαιδευτικό Καλλικράτη) θα στρέφονται είτε στις ιδιωτικές σχολές, με τη σχεδόν επίσημη αναγνώριση πλέον των περισσοτέρων ως ανώτατων σχολών, ενώ οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ θα μπορούν να παρακολουθούν και 4ο (προαιρετικό) έτος το οποίο θα αντικαταστήσει τα ΙΕΚ, που θα καταργηθούν.
Το λύκειο θα απευθύνεται δηλαδή σε μια μειοψηφία, σε ανώτερα στρώματα της κοινωνίας ή σε πολύ ταλαντούχα παιδιά που μπορεί να προέρχονται και από κατώτερα στρώματα. Γι' αυτό και θέλουνε φιλοσοφία, ιστορία, μαθηματικά και γενικά σημαντική γενική μόρφωση για την αυριανή ελίτ. Ενώ για την "πλέμπα" θα διδάσκουν οι πληροφορικοί, δεξί κλικ και τυφλό σύστημα στα Επαγγελματικά λύκεια, μαζί με τους υπόλοιπους "παρακατιανούς" και φυσικά όσοι περισσέψουν θα γίνουν τεχνική υποστήριξη κλπ κλπ.
Το πως θα σταματήσουμε αυτές τις σκέψεις, είναι μεγάλο ζήτημα, πάντως είναι κάτι που δεν μπορούμε να το κάνουμε, ούτε εύκολα, ούτε διασπασμένοι όχι μόνο ως Καθηγητές Πληροφορικής, αλλά και με άλλους κλάδους συναδέλφων. Η αλλαγή διαφωνώ πως είναι αποτέλεσμα απλώς συντεχνιακών λογικών. Είναι στρατηγική επιλογή, και οι στρατηγικές αλλαγές μόνο με αντίστοιχο τρόπο αντιμετωπίζονται. Φυσικά, δυστυχώς το υπουργείο θα βρει ανταπόκριση και συμμαχίες σε κλάδους συναδέλφων που "ευνοούνται" από τις αλλαγές αυτές, γιατί η ηγεσία του γνωρίζει άριστα την τακτική του "διαίρει και βασίλευε".