Σήμερα στο βαθμολογικό έκανα 30 γραπτά. Μετά από πολύ σκέψη κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το θέμα της επιτροπής ήταν μια χαρά απλά θα έπρεπε να είχαν βάλει τιμή φρουρό και πρόγραμμα για να μην κατευθυνθούν οι μαθητές στους πίνακες. Αυτό ήταν το λάθος τους το οποίο δείχνει απειρία ή υπερβολική αυτοπεποίθηση ή ότι έχουν να μπουν πολλά χρόνια σε τάξη. Αναρωτιέμαι ο λύτης τι λύση έδωσε?
Από την άλλη από ότι φαίνεται όλα τα βαθμολογικά έχουν συμφωνήσει να κοπεί ένα μόριο το πολύ. Έχει να κάνει και με την εικόνα του γραπτού. Και για να προλάβω τους προβοκάτορες που έχουν γραφτεί τελευταία στο φόρουμ να πω ότι η βαθμολόγηση δεν είναι κουκιά μετρημένα, είναι σύνθετη διαδικασία στην οποία αξιολογείς τη συνολική αλγοριθμική σκέψη του μαθητή. Αυτό μπορεί να το καταλάβει όποιος έχει βαθμολογήσει και έχει μπει σε τάξη σχολείου.
Αυτό που είδα είναι ότι τελικά το πρόβλημα δεν είναι στο θέμα Γ αλλά στο θέμα Δ και στο Α1 . Εκεί θα γίνει η σφαγή του Δράμαλη. Στο Δ υπάρχουν πολλές διαφορετικές λύσεις ακόμα και χωρίς πίνακες έχω δει, και στο Α1 έχουν κάνει όλοι λάθος τη συνθήκη με τα ή.
Νομίζω ότι στο θέμα Δ είναι που θα πρέπει να συννενοηθούμε τι θα κάνουμε.
Αυτό λοιπόν που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πως είναι δυνατόν να τσακωνόμαστε όλοι εδώ για το Γ όταν τελικά θα κοπεί από εκεί από 0-1 μόριο και δεν ασχολούμαστε με τα άλλα θέματα στα οποία υπάρχουν μεγαλύτερες αποκλίσεις. Δεν είναι παράξενο? Γιατί αυτός ο σαμάτας μόνο για το Γ? γιατί είναι όλοι εξαγριωμένοι? Η προσωπική άποψη και χωρίς να θέλω να θίξω κανέναν (αν και με έχουν ήδη θίξει εδώ κάποιοι που έχουν μπει με συγκεκριμένο σκοπό) είναι η εξής:
Η πλειοψηφία των καθηγητών το έλυσαν με πίνακες, στη συνέχεια τους πήραν τηλέφωνο οι μαθητές τους (που τους κάνουν ιδιαίτερα ή τους έχουν φροντιστές ή στο σχολείο) και τους ρώτησαν αν η λύση με πίνακες είναι σωστή. Φυσικά απάντησαν καταφατικά και είπαν ότι και αυτοί το έλυσαν έτσι. Φαντάζεστε λοιπόν τα μούτρα τους όταν είδαν την οδηγία της ΚΕΕ. Λογικό είναι να είναι εξαγριωμένοι, τι θα έλεγαν στους μαθητές τους? θα αυτοακυρώνονταν? πόσοι έχουν το θάρρος να το κάνουν αυτό? έτσι λοιπόν βρήκαν τον εύκολο στόχο, την ΚΕΕ, το βιβλίο, τα θέματα κλπ.
Αυτός κατά τη γνώμη μου είναι και ο λόγος που έγινα όλα αυτά. Τα ίδια είχαν γίνει και με την Φυσική πριν 5 χρόνια. Τελικά επικράτησε η άποψη των πολλών και όχι των λίγων. Γενικά σε τέτοιες περιπτώσεις επικρατεί πάντα η άποψη των πολλών. Για αυτό και η ΚΕΕ η ΕΠΥ και η ΠΕΚΑΠ αποφάσισαν να συνταχθούν με τους πολλούς. Το πολιτικό κόστος πάνω από όλα. Δεν πειράζει αν κάποιος το έλυσε χωρίς πίνακες. Θα πρέπει να μάθει ότι σε αυτή τη χώρα αυτοί που σκέφτονται πρέπει πάντα να έρχονται δεύτεροι. Γιατί? Γιατί πάντα θα υπάρχουν εξαγριωμένοι γονείς οι οποίοι δεν θα μπορούν να ανεχτούν το γεγονός ότι έδωσαν τόσα λεφτά σε ιδιαίτερα και φροντιστήρια και τώρα το παιδάκι τους θα χάσει μια μονάδα από το θέμα Γ. Αστείο δεν ακούγεται?
Στην αρχή σκέφτηκα ότι δεν έχει νόημα να ασχολούμαι με κάτι που δεν με αφορά, να λέω την άποψή μου και κάποιοι να με χαρακτηρίζουν "εγκάθετο της ΚΕΕ". Επίσης παρατηρώ ότι τα ίδια άτομα υβρίζουν και πετάνε υποννοούμενα για χρήστες του φόρουμ που είναι επώνυμοι ανώ αυτοί είναι ανώνυμοι. Ας μας πουν και αυτοί τα ονόματά τους. Κλασσικό παράδειγμα η επίθεση στον κύριο Τσιωτάκη. Δεν είδα να προσέβαλε κανέναν και όμως του μίλησαν πολύ άσχημα. Και οι διαχειριστές δεν έκαναν τίποτα για αυτό, μόνο απλές παρατηρήσεις.....
Προφανώς κ κος Τσιωτάκης ύπεπεσε στο ατόπημα να έχει διαφορετική άποψη από αυτούς και καλύτερα επιχειρήματα οπότε έπρεπε να "βγει" από τη μέση.
Από τη στιγμή που η αλγοριθμική δυσκολία του προβλήματος αλλάζει με/χωρίς πίνακα θα πρέπει να πριμοδοτηθούν αυτοί που το έλυσαν χωρίς πίνακες (και είναι λίγοι) αλλά και αυτοί που δεν το έλυσαν χωρίς πίνακες αλλά προσπάθησαν (και δεν είναι τόσοι λίγοι). Επειδή όμως σε αυτή τη χώρα πάντα επικρατεί η άποψη των πολλών τελικά η ΚΕΕ επέλεξε εκείνη την οδηγία που θα δημιουργούσε τις λιγότερες αντιδράσεις.
Τέλος θα ήθελα να πω και τα παρακάτω και να κλείσω
1) Ντρέπομαι για τον κλάδο μου όταν ένα μεγάλο ποσοστό ίσως και η πλειοψηφία επιμένει σε μια λάθος λύση
2) Ντρέπομαι για τον κλάδο μου όταν οι ίδιες οι επιστημονικές ενώσεις για να μην ταράξουν τα νερά πάνε με την γνώμη των πολλών
3) Μα πάνω από όλα ντρέπομαι για την ΚΕΕ και την νέα απαράδεκτη οδηγία που έστειλε. Αν είχαν τα κότσια έπρεπε να στείλουν οδηγία που να έλεγε να κοπούν 4 μονάδες (το Γ5 δηλαδή) για όσους έκαναν τη λύση με πίνακες
Οι θεματοδότες μπορεί να τα έκαναν θάλασσα όσον αφορά την επιλογή τους θέματος (το οποίο φυσικά ήταν ολόσωστο) αλλά κατάφεραν να αποδείξουν ένα πράγμα: ότι είμαστε ο πιο αντιεπιστημονικός κλάδος στην εκπαίδευση
@michaeljohn
Αν δεν συμφωνείς και δεν εφαρμόζεις την οδηγία πρέπει να παραιτηθείς γιατί αυτό που κάνεις είναι ουσιαστικά αλλοίωση του αποτελέσματος των εξετάσεων και ειδικά εσύ δεν είσαι καλυμμένος. Καλυμμένοι είναι μόνο όσοι υλοποιούν την οδηγία της ΚΕΕ.
Σε κάποια πράγματα δεν έχεις άδικο. Σύγουρα η λύση χωρίς πίνακες είναι αψεγάδιαστη ενώ η λύση με πίνακες εμπεριέχει αμφιβολία. Και σίγουρα στο ντόρο που έχει γίνει για το θέμα έχουν παίξει ρόλο όλα αυτά που ανέφερες. 'Ομως για σκέψου.... Αν η ΚΕΕ ζητούσε από τους υποψηφίους να λύσουν το πρόβλημμα με ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, και κάποιος υποψηφιος χρησιμοποιούσε πίνακα, αρκετα μεγάλο (σχολικοί αγώνες είναι , δεν απαιτείται και κανένα τρελό νούμενρο) τότε δε θα έπρεπε να πάρει το σύνολο των μορίων??
Πιστέυω πως ναι, αφού αυτή η τακτική χρισιμοποιειται και στο σχολικό βιβλίο.
Τώρα που ζητείται αλγόριθμος: Αν ο αλγόριθμος υλοπιηθεί με πίνακα, ΔΕΝ απαιτείται να δοθεί το μέγεθος του πίνακα. Αυτό απαιτείται μόνο αν ο αλγόριθμος μεταφερθεί σε πρόγραμμα. Αν όμως ο υποψήφιος αναφέρει σε σχόλιο το μέγεθος του πίνακα, τότε δε θα πρέπει να πάρει το σύνολο των μορίων; Πιστεύω πως ναι.
Αν δεν το αναφέρει σε σχόλιο τι γίνεται; Από όσο ξέρω τα σχόλια δεν είναι υποχρεωτικά. Άρα και πάλι θα πρέπει να πάρει το σύνολο των μορίων. (Κατά τη γνώμη μου πάντα)
Άρα η ΚΕΕ θα έπρεπε να είχε ορίσει μια τιμή φρούρό ώστε να αναγκάσει τους υποψηφίους να μη χρησιμοποιήσουν πίνακες και να ακολουθήσουν το δίσκολο δρόμο στον οποίο είχε σκοπό να τους εξαιτάσει. Τότε θα ήταν πράγματι ένα καλοσχεδιασμένο θέμα.Άλλωστε και στο θέμα Δ, αν ο υποψήφιος ταξινομήσει τους πίνακες των σκαφών ως προς την επίδωση και στη συνέχεια τους σπάσει σε τρεις πίνακες ανάλογα με την κατηγορία, δεν τίθεται το ίδιο πρόβλημμα?
Οι τρεις πίνακες έχουν άγνωστο πλήθος στοιχείων ν δεν κάνω λάθος.Άσχετα όμως αν συμφωνεί κάποιος με τη χρήση πινάκων ή όχι, το πρόβλημα κατά τη γνώμη μου είναι ότι υπάρχει διχογνωμια. Πάρα πολλοί καθηγητές και φροντιστές έλυσαν το θέμα με πίνακες ή και με δύο τρόπους και σήκωσαν τις προτεινόμενες λύσεις στο διαδίκτυο. Και πάρα πολλόι επίσης ανακουφίστηκαν όταν έμαθαν από τους μαθητές τους ότι έλυσαν το θέμα με πίνακες γιατί επέλεξαν τον εύκολο άρα και σύγουρο τρόπο. Από την άλλη πολλοί συμφωνούν με την οδηγία της ΚΕΕ, μεταξύ αυτών και ο κύριος Τσιωτάκης, τον οποίο όσο και να βιάστηκαν κάποιοι να κατακρίνουν ένα είναι σίγουρο: Ότι όλοι έχουμε τα βιβλια του στη βιβλιοθήκη μας. Άρα όλοι κατά βάθος λογαριάζουμε και παίρνουμε αρκετά σοβαρά την άποψή του.
Επιδή λοιπόν δε μπορώ να δεχτώ ότι υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι δεν είναι επιστημονικά καταρτισμένοι και επιδή πιστέυω ότι όλοι δικαιούνται να έχουν άποψη και να την εκφράζουν ελέυθερα, θα δεχτώ ότι και οι δύο απόψεις, εκφράζονται από αξιόλογους συναδέλφους, και εχουν επιστημονική βάση.
Όταν όμως μεταξύ καθηγητών υπάρχει διχογνωμία ως προς τη σωστή απάντηση, τότε τι πρέπει να περιμένουμε από τους μαθητές;
Όταν η ΚΕΕ
χρειάζεται να δώσει οδηγία για
να διευκρινίσει στους βαθμολογητές ότι η μια λύση είναι λάθος, γιατι πιθανόν να μην το καταλάβουν από μόνοι τους, τότε πως περιμένουμε να το καταλάβουν οι μαθητές;;
Όταν η ΚΕΕ θεωρεί τους βαθμολογητές ανίκανους να αποφασίσουν αν η λύση είναι σωστή ή λάθος, τότε πως είναι δυνατόν να τους θεωρεί ικανούς να αποφασίσουν πόσα μόρια θα κόψουν;
Αλήθεια, αν δεν υπήρχε η οδηγία της ΚΕΕ, πόσοι βαθμολογητές θα έκοβαν μόρια λόγω της χρήσης πίνακα???
Άρα το προβλημα είναι ότι επιλέγονται θέματα αμφιλεγόμενα. Με προχειρότητα. Με βιασύνη.
Όταν υπάρχουν δύο απόψεις, από ανθρώπους που έχουν σπουδάσει μια επιστήμη και δε μπορούν να καταλήξουν σε συμπέρασμα, τότε το πρόβλημα είναι αλλού. Το πρόβλημμα κατά τη γνώμη μου είναι ότι επιλέγονται μη ουσιώδη θέματα στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι ή διάσκονται μη ουσιώδη θέματα. Όλοι έχουμε σπουδάσει πληροφορική. Πότε ασχολιθήκαμε κατά τη διάρκεια των σπουδών μας με το αν θα χρησιμοποιήσουμε πίνακα με άγνωστο πλήθος στοιχείων ή όχι??? Ποτέ. Γιατί δεν είχε καμια πρακτική σημασία, αφού η απάντηση εξαρτάται από το είδος της γλώσσας που χρησιμοποιούμε. Άρα βαλαμε τους μαθητές λυκείου να έρθουν αντιμέτωποι με κάτι ασήμαντο ίσως. Κατά τη γνώμη μου κιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Θα μπορούσαν να επιλεγούν θέματα πολύ πιο έξυπνα, με κάποια διαβάθμιση ως προς το βαθμό δισκολίας τους (ίσως και δίσκολα) αλλά χωρίς τρικλοποδιές και χωρίς απερισκεψίες και προχειρότητες. Θέματα που θα εξέταζαν το σύνολο της ύλης και την ικανότητα των υποψηφίων στη συνθετικη και αναλυτική σκέψη.
Αυτά
Συγνώμη αν σας κούρασα με το μέγάλο post.