Παραθέτω μερικά αποσπάσματα από την εν λόγω εργασία (2003) του Κοίλια (ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου):
Περίληψη:
"Στην εργασία αυτή γίνεται μια προσπάθεια τυποποίησης μιας ψευδογλώσσας για τη γραφή αλγορίθμων. Μετά τη συγγραφή του σχολικού βιβλίου για το μάθημα Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον της Γ' Λυκείου Τεχνολογικής Κατεύθυνσης και τη χρήση του στα σχολεία μερικά χρόνια, είναι λογικό να έχουν εντοπιστεί ζητήματα που θέλουν βελτίωση. Η εργασία αυτή τίθεται σε δημόσια κρίση προκειμένου να απαντηθεί, αν το κείμενο αυτό είναι πλήρες, χωρίς ασάφειες και κατάλληλο για τη γραφή αλγορίθμων στο χαρτί.
Η εργασία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση σε μια πιθανή αναμόρφωση του σχολικού βιβλίου, όπως και σε μια πιθανή υλοποίηση ενός διερμηνευτή για χρήση από τους μαθητές.
Ας σημειωθεί ακόμη ότι το κείμενο αυτό έχει επεκταθεί σε περιοχές πέρα από τη σχολική ύλη, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από σπουδαστές και φοιτητές για τις ανάγκες μαθημάτων όπως Αλγοριθμική, Δομές Δεδομένων κ.α."
Και παρακάτω:
"Εναλλακτική είσοδος και έξοδος τιμών παρέχεται με τη χρήση των εντολών Δεδομένα και Αποτελέσματα. Η εντολή Δεδομένα γράφεται δεύτερη (μετά την εντολή Αλγόριθμος) και περιγράφει εντός των συμβόλων // .... // τα δεδομένα του αλγορίθμου, δηλαδή τις μεταβλητές που έχουν ήδη κάποια τιμή. Αντίστοιχα η εντολή Αποτελέσματα γράφεται προτελευταία και περιέχει τις μεταβλητές εξόδου. Οι επόμενοι δύο αλγόριθμοι είναι ισοδύναμοι.
Αλγόριθμος Άθροισμα_1
Διάβασε α, β
γ ← α + β
Γράψε γ
Τέλος Άθροισμα_1
Αλγόριθμος Άθροισμα_2
Δεδομένα // α, β //
γ ← α + β
Αποτελέσματα // γ //
Τέλος Άθροισμα_2
Η χρήση των εντολών Δεδομένα και Αποτελέσματα γενικά προτιμάται προκειμένου ο αλγόριθμος να απαλλαγεί από τις λεπτομέρειες εισόδου/εξόδου και να επικεντρωθεί στο πρόβλημα που επιλύει (εκτός βέβαια αν το πρόβλημα είναι η εισαγωγή δεδομένων). Επίσης η χρήση τους συνιστάται στην περίπτωση που τα δεδομένα εισόδου ή/και εξόδου είναι πολυπληθή, όπως για παράδειγμα σε προβλήματα επεξεργασίας πινάκων. Τέλος η χρήση τους επιβάλλεται, στην περίπτωση που ένας αλγόριθμος καλείται από άλλον (βλ. παρ. 6).
Σημ. Αν και η χρήση της μιας ή της άλλης μεθόδου αφήνεται γενικά στην ευχέρεια του συντάκτη του αλγορίθμου, ο σπουδαστής πρέπει να είναι προσεκτικός στην περίπτωση εξετάσεων προς αποφυγή βαθμολογικών απωλειών. Έτσι αν η εκφώνηση ενός θέματος λέει "Να γραφεί αλγόριθμος ο οποίος να διαβάζει ....", τότε πρέπει να χρησιμοποιηθεί η εντολή Διάβασε. Αντίθετα αν η εκφώνηση λέει "Δίδεται ένας πίνακας Α. Να γραφεί αλγόριθμος ο οποίος ...", τότε πρέπει να χρησιμοποιηθεί η εντολή Δεδομένα."
Τα παραπάνω φανερώνουν το πώς εννοούν οι ίδιοι οι συγγραφείς την εντολή Δεδομένα. Θεωρείτε ότι έρχεται σε αντίθεση με το υπάρχον σχολικό βιβλίο; Αν ναι, πού ακριβώς; Τώρα εμείς πάμε με το ζόρι να δώσουμε άλλη ερμηνεία... Οδηγεί αυτό σε παρενέργειες που δεν μας αρέσουν; Ποιες είναι αυτές; Ας τις εξετάσουμε πρώτα και βλέπουμε... Μήπως σε αυτές είναι και η υιοθέτηση της στατικότητας κατά την εκτέλεση;
Επιπλέον, έχουμε αναγάγει σε ζήτημα υψίστης σημασίας το πώς οι συγγραφείς εννοούν τη στατικότητα, δηλαδή αν το μέγιστο πλήθος ορίζεται κατά τον προγραμματισμό ή αν είναι εφικτό και κατά την εκτέλεση (με το λογική να μην επαναπροσδιορίζεται σε επόμενες εντολές). Πού και πώς ακριβώς αυτή η λεπτομέρεια επηρεάζει την αλγοριθμική σκέψη των μαθητών; (Πάντως δεν συμμερίζομαι την άποψη/φόβο ότι οι μαθητές θα τα λύνουν όλα με πίνακες!).
Δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση η συγκεκριμένη φράση του βιβλίου να γράφτηκε από τους συγγραφείς χωρίς να την πολυσκεφτεί; Ήδη αυτό προκαλεί ασυνέπεια στα υποπρογράμματα της ΓΛΩΣΣΑΣ όπου για τις τοπικές μεταβλητές (άρα και για τους τοπικούς πίνακες) δεσμεύεται χώρος στη μνήμη κατά την κλήση των υποπρογραμμάτων και αποδεσμεύεται κατά την επιστροφή...(άρα κατά την εκτέλεση)... Εδώ ακόμα και στα ιερά βιβλία υπάρχουν ασάφειες και ασυνέπειες και κάθονται μετά οι θεολόγοι και διυλίζουν τον κώνωπα και χάνουν την ουσία...
Το πότε πρέπει ή ενδείκνυται ή απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται πίνακες μέσα σε αλγόριθμο ή πρόγραμμα θα μπορούσε να εξετάζεται με θέμα άλλης μορφής περισσότερο ξεκάθαρης. Μα και μόνο ότι το συζητούσαμε και πριν τις εξετάσεις και ακόμα και τώρα, αυτό δείχνει ότι υπήρχε αστοχία στην επιλογή του συγκεκριμένου θέματος...