Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω, πώς κάποιοι συνάδελφοι δεν μπορούν να καταλάβουν τον διαχωρισμό ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥ και ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ………..
Ή αν θέλετε τον διαχωρισμό «αλγόριθμου σε ΨΕΥΔΟΓΛΩΣΣΑ» και «αλγόριθμου σε ΓΛΩΣΣΑ (οποιαδήποτε γλώσσα…)»
Στην ψευδογλώσσα, μαθαίνεις τα βήματα για την επίλυση, τις ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, και αργότερα θα «προγραμματίσεις», δηλαδή «θα γράψεις τον αλγόριθμο σε μορφή κατανοητή από τον υπολογιστή»(σχολικό βιβλίο, κεφ.6-σελ.117)
Το ρώτησα και πριν πολλές σελίδες, αλλά λίγοι θα πρόλαβαν να το δουν….
«Γιατί το μάθημα αυτό δεν είναι μία γλώσσα προγραμματισμού, έστω η ΓΛΩΣΣΑ, και έχει ένα μέρος ΣΕ ΨΕΥΔΟΓΛΩΣΣΑ και ένα μέρος ΣΕ ΓΛΩΣΣΑ»;;;;
Να σας πω εγώ το γιατί, κατά τη γνώμη μου;;
ΓΙΑΤΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΕΣΤΙΑΖΕΙ ΣΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ πρώτα…. Πρέπει να μάθει να δημιουργεί τον ΑΛΓΟΡΙΘΜΟ, και κατόπιν ,
«ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ + ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ = ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ» …..
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πρόβλημα:
«Να αναπτύξετε αλγόριθμο που να ζητάει από τον χρήστη το πλήθος των μαθητών ενός σχολείου, και κατόπιν να γεμίζει έναν πίνακα με τα ονόματα των μαθητών»
Λύση (σε ψευδογλώσσα) :
ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ Τάδε
ΕΜΦΑΝΙΣΕ ‘Δώσε το πλήθος των μαθητών’
ΔΙΑΒΑΣΕ ν
ΓΙΑ i ΑΠΟ 1 ΜΕΧΡΙ ν
ΔΙΑΒΑΣΕ Όνομα
ΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ
…
…
Μήπως είναι λάθος που έγραψα τις εντολές με κεφαλαία;;;;; Είναι λάθος που έβαλα μονά εισαγωγικά και όχι διπλά;;;;;; Μάλλον δεν σας πειράζει, καταλάβατε τι ενέργειες ήθελα να κάνω….. Ο υπολογιστής το κατάλαβε;;;;;;; Ποιος υπολογιστής;;;; Όταν θα φτάσω να προγραμματίσω θα δω τι θα κάνω……….
- Η παραπάνω λύση είναι ΛΑΘΟΣ για κάποιους!!!.......
- Γιατί;;;;?
- Γιατί δεν μπορεί να γίνει μεταφορά σε ΓΛΩΣΣΑ
- Γιατί;?;?;?
- Μα γιατί δεν ξέρουμε το πλήθος των μαθητών, οπότε δεν μπορούμε να δηλώσουμε πίνακα!…
- Χμμμ…μάλιστα…πόσους μαθητές το πολύ έχει ένα σχολείο; 200; 300; Θα δηλώσουμε έναν πίνακα με μέγιστο πλήθος στοιχείων, και μετά θα κάνουμε έναν έλεγχο δεδομένων!
- Τότε όμως, πρέπει να αλλάξει η εκφώνηση!
«Να αναπτύξετε ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΓΛΩΣΣΑ που να ζητάει από τον χρήστη το πλήθος των μαθητών ενός σχολείου, το πολύ 500, και κατόπιν να γεμίζει έναν πίνακα με τα ονόματα των μαθητών»
Λύση (σε ΓΛΩΣΣΑ) :
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Τάδε
ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ
ΑΚΕΡΑΙΕΣ : ν
ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ : Όνομα[500]
ΑΡΧΗ
ΑΡΧΗ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ
ΓΡΑΨΕ ‘Δώσε το πλήθος των μαθητών’
ΔΙΑΒΑΣΕ ν
ΜΕΧΡΙΣ_ΟΤΟΥ ν > 0 ΚΑΙ ν <= 500
ΓΙΑ i ΑΠΟ 1 ΜΕΧΡΙ ν
ΔΙΑΒΑΣΕ Όνομα
ΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ
…
…
Τελικά ένα πρόβλημα που…ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΨΕΥΔΟΓΛΩΣΣΑ, ΛΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΓΛΩΣΣΑ!!!!
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ;;;
Κάτι δεν πάει καλά νομίζω… ΤΙ;?....
Η ΕΚΦΩΝΗΣΗ-ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ…………
Ήταν ΤΟΣΟ δύσκολο να δώσει αλλιώς τη διατύπωση η ΚΕΕ;?;?;?
Αν δεν ήθελε πίνακες, θα έλεγε απλά «να γραφεί ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΓΛΩΣΣΑ» και δεν θα έλεγε τίποτα για έλεγχο δεδομένων….Ή για την ακρίβεια, θα έπρεπε να ελέγχεις να είναι θετικό το ν! Τότε πράγματι, δεν θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις πίνακα……….
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Και ρωτώ………….
Θέλει ένας καθηγητής να μάθει στους μαθητές του να διαβάζουν πίνακες, ΠΡΙΝ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ……. Δεν θα δώσει την λύση που είναι παραπάνω σε ψευδογλώσσα;;?;?;?;?
Μπορείτε να μου βρείτε ένα βιβλίο, ΕΣΤΩ ΕΝΑ, που να μην έχει τέτοια άσκηση, και να έχει την σημείωση ότι «ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ το πλήθος των μαθητών, άρα δεν μπορούμε να έχουμε πίνακα»;;;?
Εγώ και άλλοι συνάδελφοι (Σούλας, Bagelis, gthal, xara_pap Ευχαριστώ!
) είπαμε παραδείγματα:
1) από το σχολικό βιβλίο, που έχει αντίστοιχο παράδειγμα στη σελίδα 90 (!),
2) από το σχολικό τετράδιο, που έχει αντίστοιχο παράδειγμα στη σελίδα 33 (!!),
3) από βοηθήματα σπουδαίων συναδέλφων που κυκλοφορούν, Τσιωτάκη, Κοψίνη-Ντζιου και τόσων άλλων, (εγώ έχω δει 8 τουλάχιστον!!) που ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ!... (Απλά η ένστασή μου είναι να μην λέει κάποιος που το χρησιμοποίησε σε βιβλίο του ότι είναι λάθος και ότι πρέπει να κοπούν μόρια!….)
…….εσείς που δεν δέχεστε την λύση με πίνακα στο ΘέμαΓ των εξετάσεων, μπορείτε να μας βρείτε ΕΝΑ σύγγραμμα (ακόμη και πανεπιστημιακό) που να απαγορεύει αυτό το πράγμα σε ΑΛΓΟΡΙΘΜΟ ΣΕ ΨΕΥΔΟΓΛΩΣΣΑ;;;;;;;;;;;


??
1000 συγγνώμη για τα πολλά που έγραψα, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ ξεκάθαρα…….