Γεια χαρά σε όλους.
Επινοητικά αλλά και πολύ δύσκολα τα θέματα, ταφόπλακα της αποστήθισης και της μηχανιστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Παράπλευρη προσφορά τους στο μάθημα είναι η οριοθέτηση του επιπέδου που πρέπει να έχουν οι εξετάσεις στην ΑΕΠΠ. Καλό θα ήταν να θεωρηθούν/αντιμετωπιστούν ως τα πιο απαιτητικά θέματα που πρέπει να μπαίνουν στις πανελλαδικές, καθώς οτιδήποτε δυσκολότερο θα ήταν εκτός των δυνατοτήτων εμπέδωσης στα στενά πλαίσια μια σχολικής χρονιάς.
Ο βαθμός δυσκολίας τους αλλά και η μορφή τους αναπροσαρμόζουν (και βελτιώνουν θα έλεγα) σε σημαντικότατο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε το μάθημα. Ανεβάζουν τον πήχη και ως προς το "τι" αλλά και ως προς το "πως" διδάσκουμε.
ΘΕΜΑ Α.
Α1: Μια μειωμένης σημασίας λεπτομέρεια: Ίσως αντί να αναφέρει Γ1, Ν, ν, Ο, ο θα ήταν καλύτερα να έγραφε "αλφαριθμητικό Γ1" και "γράμματα Ν, ν, Ο, ο", έτσι ώστε να αποφευχθεί το (μικρό είναι η αλήθεια) ενδεχόμενο να θεωρήσει κάποιος ότι αυτά τα σύμβολα είναι ονόματα μεταβλητών ή/και σταθερών.
Α2: Δωρεάν μονάδες (πρέπει να υπάρχουν και αυτές).
Α3: Πάντα χρήσιμο κάτι τέτοιο. Δεν αρκεί να ξέρεις να φτιάχνεις δικούς σου αλγορίθμους, πρέπει να μπορείς και να κατανοείς κάποιους που θα σου δοθούν. Το ένα δεν συνεπάγεται πάντα το άλλο.
Α4: Παράδοξο, αλλά όχι τόσο ώστε να χαρακτηριστεί προβληματικό. Ελέγχει τη δυνατότητα του μαθητή να δημιουργεί εναλλακτικούς τρόπους υλοποίησης.
Α5: Πολύ καλό! Πόσοι μαθητές μας έχουν κατανοήσει το πραγματικό νόημα των μεταβλητών στη φυσαλίδα; Οι περισσότεροι αρκούνται στο να μάθουν τα 2 σημεία που πρέπει να αλλάζουν κάθε φορά ώστε να την προσαρμόσουν σε κάποια συγκεκριμένη άσκηση.
ΘΕΜΑ Β.
Τυποποιημένο. Είναι όμως τόσο μονολιθικό (20 μονάδες ντούκου) που ίσως δημιουργήσει δυσκολίες/ανομοιομορφίες στη βαθμολόγηση. Δεν πιστεύω πως υπάρχει παιδί στοιχειωδώς προετοιμασμένο που να μην ξέρει τι πρέπει να κάνει σε τέτοιου είδους θέματα.
ΘΕΜΑ Γ.
Πολύ δύσκολο. Πολύ δύσκολο γιατί έπρεπε να γίνει χωρίς πίνακες. Δεν θα επεκταθώ. Έχει αναλυθεί περισσότερο από επαρκώς σε αυτή τη συζήτηση, από άλλους συναδέλφους. Είναι το θέμα που θα διαφοροποιήσει τους αριστούχους. Εννοείται ότι δεν θα πρέπει να κοπούν όλες οι μονάδες σε αυτούς που το έκαναν με πίνακα, αλλά σίγουρα κάποιες.
ΘΕΜΑ Δ.
Τυπικό πρόβλημα αντιστοιχισμένων μονοδιάστατων πινάκων. Σχετικά εύκολο. Η κάπως αυξημένη δυσκολία του Δ4 (σε συνδυασμό με το ΘΕΜΑ Γ) θα καθορίσει τους λίγους που θα ξεχωρίσουν.
Ελπίζω να δοθούν επαρκείς οδηγίες βαθμολόγησης και αυτές να εφαρμοστούν πιστά από όλους.
Καλή επιτυχία στους μαθητές μας...
Σπύρος Νικολαΐδης,
Καθ. Πληροφορικής.