«Θέλω να σας ρωτήσω κάτι, κύριε Γκαίντελ, αλλά παρακαλώ να μείνει εντελώς μεταξύ μας».
Ο Γκαίντελ, που κι αυτός δεν διακρίθηκε στη ζωή του για την άνεσή του στις κοινωνικές συναναστροφές, αισθανόταν ήδη πολύ άσχημα.
«Είναι προσωπικής φύσεως το θέμα, κύριε καθηγητά;»
«Είναι επαγγελματικό, αλλά αφορά το προσωπικό ερευνητικό μου έργο και θα ήθελα να σας ζητήσω -ή μάλλον να απαιτήσω!- να μην κυκλοφορήσει παραέξω. Σας παρακαλώ να μου πείτε, κύριε Γκαίντελ: Υπάρχει κάποια διαδικασία για να αποφασίσει κανείς αν μία συγκεκριμένη πρόταση είναι αποδείξιμη ή όχι;»
Ο Γκαίντελ του έδωσε την απάντηση που φοβόταν.
«Όχι».
«Συνεπώς δεν μπορείτε να αποφασίσετε a priori ποιες προτάσεις είναι αποδείξιμες και ποιες όχι;»
«Απ’ όσο ξέρω, κύριε καθηγητά, κάθε αναπόδεικτη πρόταση μπορεί εξ ορισμού να είναι μη αποδείξιμη».
Του Πέτρου του ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι.
Ένιωσε την ακαταμάχητη διάθεση να αρπάξει τον πατέρα του Θεωρήματος της Μη Πληρότητος από τον σβέρκο και να αρχίσει να τον κοπανάει πάνω στη γυαλιστερή επιφάνεια του τραπεζιού. Συγκρατήθηκε κι αντ’ αυτού έσκυψε προς το μέρος του και τον έπιασε με δύναμη από το μπράτσο.
«Κύριε Γκαίντελ, έχω φάει τη ζωή μου προσπαθώντας να αποδείξω την Εικασία του Γκόλντμπαχ», του είπε χαμηλόφωνα αλλά με μεγάλη ένταση, «και τώρα μου λέτε ότι μπορεί να είναι μη αποδείξιμη;»
Ο Γκαίντελ είχε κιτρινίσει παραπάνω από τη φυσική του χλωμάδα.
«Θεωρητικά, ναι-»
«Στο διάολο η θεωρία!» 0 Πέτρος φώναξε δυνατά, κάνοντας τα κεφάλια της διακεκριμένης πελατείας του «Ζάχερ Καφέ» να στραφούν προς το μέρος τους. «Πρέπει να είμαι σίγουρος, δεν καταλαβαίνετε; Έχω το δικαίωμα να μάθω αν χαραμίζω τη ζωή μου!»
Του έσφιγγε το χέρι τόσο δυνατά, που ο Γκαίντελ μόρφασε από τον πόνο. Ο Πέτρος ένιωσε ξαφνικά ντροπή για τον τρόπο του. Στο κάτω κάτω, ο ταλαίπωρος ο συνομιλητής του δεν ήταν προσωπικά υπεύθυνος για τη Μη Πληρότητα των μαθηματικών θεωριών - αυτός απλώς την είχε αποδείξει! Τον άφησε μουρμουρίζοντας συγγνώμη.
Ο Γκαίντελ έτρεμε.
«Κα-καταλαβαίνω τη θέ-0έση σας, κύριε καθηγητά», τραύλισε, «αλλά φο-φοβάμαι ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τρόπος να απαντηθεί το-το ερώτημά σας».
------------
…από το βιβλίο: «Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ» (του Απόστολου Δοξιάδη, Εκδόσεις Καστανιώτη)
*Η αναδημοσίευση έγινε με άδεια του συγγραφέα και του εκδότη