Έτσι λοιπόν, πριν πούμε τις δικές μας απόψεις, και κρατώντας τα παραπάνω από το αρχικό μήνυμα, μήπως κι εσύ συνάδελφε θα μπορούσες να μας δώσεις εσύ κάποιες παραπάνω πληροφορίες;
Συγκεκριμμένα:
* Σε ποιές τάξεις του Δημοτικού διδάσκεται η πληροφορική και πόσες ώρες;
* Ποιοί διδάσκουν; Δάσκαλοι ή καθηγητές ειδικότητας πληροφορικής;
* Ποιο είναι το αντικείμενο και πως διαρθώνεται;
* Ποιος αποφασίζει (γενικά ή σε κάθε σχολείο) τι και πως θα διδαχθεί;
Αυτά είναι μερικά ερωτήματα ή απορίες μου. Μια και γνωρίζετε την κατάσταση δώστε μας πληροφορίες γενικά τι συμβαίνει ή ειδικά τι κάνετε εσείς.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Στο πλαίσιο του ολοήμερου σχολείου προβλέπονται για την πληροφορική, η οποία βέβαια έχει το όνομα "Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση",
δύο ώρες υποχρεωτικές για κάθε τάξη. Το
μάθημα πρέπει να το κάνει καθηγητής πληροφορικής. Για τις μικρές τάξεις (Α'-Δ') κανονικά και σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα δεν νοείται η διδασκαλία της πληροφορικής ώς διδασκαλία γνωστικού αντικειμένου. Σκοπός είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες με τις βασικές λειτουργίες του υπολογιστή και να έλθουν σε μια πρώτη επαφή με διάφορες χρήσεις του ως εποπτικού μέσου διδασκαλίας, ως γνωστικού - διερευνητικού εργαλείου και ως εργαλείου επικοινωνίας και αναζήτησης πληροφοριών στο πλαίσιο των καθημερινών σχολικών τους δραστηριοτήτων με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού και ιδιαίτερα ανοικτού λογισμικού διερευνητικής μάθησης.
Για τις μεγάλες τάξεις (Ε'-ΣΤ') οι μαθητές στο πλαίσιο της «Ευέλικτης Ζώνης» μπορούν να ασκηθούν στο λογισμικό γενικής χρήσης (ζωγραφική, επεξεργασία κειμένου, βάσεις δεδομένων, λογιστικό φύλλο, γραφικά), στις εφαρμογές πολυμέσων, στη χρήση - ενημέρωση βάσεων δεδομένων, στην ηλεκτρονική αλληλογραφία και αναζήτηση πληροφοριών από τον παγκόσμιο ιστό (www) και να αξιοποιήσουν κατάλληλα εργαλεία για την καλλιέργεια και ανάπτυξη της σκέψης τους.
Ομολογώ πως μέχρι φέτος είχα την εντύπωση ότι η πληροφορική στο δημοτικό είναι μόνο απόκτηση δεξιοτήτων χειρισμού υπολογιστή. Έκανα λάθος.
Εμείς φέτος στο σχολείο υλοποιήσαμε το πρόγραμμα
Cambridge Computer Center της vellum s.a. Χρησιμοποεί το σπειροειδές μοντέλο σε τέσερα επίπεδα (δες συνημμένο), παρουσιάζοντας τα βασικά εργαλεία του office εμλουτισμένα με θεωρία πάνω στις έννοιες του διαδικτύου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κλπ. Είναι ελκυστικό περιβάλλον αλλά δεν λαμβάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την έννοια της διαθεματικότητας και δεν εμπλέκει τα βασικά μαθήματα (ΓΛΩΣΣΑ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ κλπ). Έχει παρ' όλα αυτά ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.
Τώρα το ποιο είναι το αντικείμενο και ποιος το καθορίζει είναι ο σκοπός που ανοίχτηκε αυτός ο πίνακας.

Το ΑΠΣ είναι θέτει το γενικό πλαίσιο. Την ειδική υλοποίηση/υλοποιήσεις μπορούμε να τις βρούμε μαζί...
Μακάρι να μπορούσαμε να συμφωνήσουμε στις απαιτήσεις, να μοιράσουμε τη δουλειά να φτιάξουμε κάτι ολοκληρωμένο και να το χρησιμοποιούμε όλοι. Αν υπάρξουν εθελοντές εγώ είμαι μέσα. Είναι δουλειά μηνών πάντος.
Ανοίγω δύο παράλληλα θέματα ως εφόρμηση για συζήτηση...