Ανεβάζω και εγώ ένα αρχείο που αποτελεί ανακοίνωση της ΔΟΕ με αφορμή τη συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τα 800 σχολεία αναμορφωμένου προγράμματος, την επιμόρφωση και την Ειδική Αγωγή.
Παραθέτω δύο αποσπάσματα που με προβλημάτισαν πολύ:
"Όπου είναι δυνατόν να αναλάβουν και να διδάξουν δάσκαλοι τα αντικείμενα για τα οποία δε χρειάζονται Ειδικότητες και κατέχουν οι ίδιοι βασικές γνώσεις (π.χ. πληροφορική, θέατρο, χορός, εικαστικά κλπ)".Είναι σοβαρή θέση αυτή; Μήπως οι δάσκαλοι θα κάνουν και γυμναστική; Μπορούν να προσφέρουν τη γνώση που κατέχει ένας καταρτισμένος καθηγητής ειδικότητας;
"Το μάθημα της Πληροφορικής να διδάσκεται βάσει αναλυτικού προγράμματος προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών με κατάλληλο λογισμικό".Από αυτό ξέρετε τι καταλαβαίνω; Ο καθένας θα διδάσκει ότι του κατέβει στο κεφάλι και θα χρησιμοποιεί ότι λογισμικό τυχαίνει να ξέρει και ο θεός βοηθός.
Παραθέτω και ένα απόσπασμα από το έγγραφο που ανέβασε ο φίλος nikos33, από την Ελληνική Ένωση για την Ένταξη των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση:
"Οι εκπαιδευτικοί ειδικότητας πληροφορικής στο Δημοτικό Σχολείο θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνοι για τη σωστή λειτουργία του εργαστηρίου πληροφορικής, να έχουν υποστηρικτικό ρόλο για τους εκπαιδευτικούς που θα θελήσουν να αξιοποιήσουν τις ΤΠΕ στη διδασκαλία των μαθημάτων τους, να αναζητούν και να προτείνουν λογισμικά."Ναι θα μπορούσαν να φτιάχνουν και καφέ, να καθαρίζουν και να μαγειρεύουν...πρέπει κάποια στιγμή να ξεκαθαρίσουμε το ρόλο των καθηγητών πληροφορικής στο Δημοτικό.
Η πρώτη απάντηση της ΠΕΚΑΠ στο θέμα: http://pekap.blogspot.com/2010/06/blog-post_15.html
Η θέση της ΠΕΚΑΠ είναι σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να παραμείνει άγρυπνη γιατί οι καιροί είναι πονηροί κύριοι...