@evry, την είχα διαβάσει εκείνη τη συζήση που λες. απλά ρωτάω πάλι γιατί όταν βλέπω ότι κόβονται μονάδες σε κάποια βαθμολογικά για πράγματα τα οποία θεωρούσα αυτονόητα μέχρι τώρα ότι δεν κόβονται, είπα να ξαναρωτήσω τι θα συνέβαινε και σε αυτή τη περίπτωση.
Γιατί όπως και να χει (είτε μας αρέσει είτε όχι) οι πανελλήνιες είναι πανελλήνιες. Δεν είναι εξετάσεις στο πανεπιστήμιο που άμα δε συμφωνούσαμε με κάποιο βαθμό μπορούσαμε να πάμε στο γραφείο του καθηγητή, να το συζητήσουμε και πιθανώς αν του δείχναμε ότι αυτό που γράψαμε δεν ήταν τόσο λάθος όσο νόμιζε, να μας άλλαζε το βαθμό. Γιατί τα παιδία περιμένουν ξεκάθαρη θέση από εμάς. Δεν μπορείς να τους λες, η άσκηση είναι σωστή αν την λύσεις έτσι, αλλά πρέπει να είσαι και λίγο τυχερός σε ποιο βαθμολογικό κέντρο θα πέσεις, γιατί εκεί μπορεί να έχουν διαφορετική άποψη.
Γιατί κι εγώ είμαι υπέρ της αλγοριθμικής σκέψης και όχι της καθαρής παπαγαλίας της θεωρίας και μεθογολογιών που λύνουν κάποιους αλγορίθμους, αλλά μέχρι εκεί. Από εκεί και πέρα πρέπει και εμείς οι ίδιοι να έχουμε ξεκάθαρες απαντήσεις να δόσουμε σε κάποια θέματα.
Γιατί μια φορά θυμάμαι σε μια άσκηση που είχε μέσα κάποια μορφή αναζήτησης είπα σε ένα μαθητή μου γιατί την κάνεις με ΓΙΑ και όχι με ΟΣΟ (θέλοντας να δω τι θα μου απαντήσει). Και η φυσιολογική του απάντηση ήταν: γιατί να την κάνω με ΟΣΟ; την κάνω με ΓΙΑ αφού είναι πιο γρήγορο να το γράψω και αφού δεν μου ζητάει να σταματάει όταν το βρει.
Εγώ απλά συμφώνησα μαζί του λέγοντας του πώς αν έπρεπε η αναζήτηση να σταματάει θα χρειαζόταν το ΟΣΟ (κάτι το οποίο βέβαια ο μαθητής το είχε ήδη καταλάβει αλλά αφού δε του το ζητούσε η άσκηση δε θεώρησε ότι πρέπει να το κάνει με οσο)
Το τελευταίο απλά το γράφω σαν παράδειγμα για να τονίσω αυτό που είπα πριν. Ότι δεν είμαστε σχολή πληροφορικής αλλά ετοιμάζουμε μαθητές για πανελλήνιες. Ωραία η αγάπη για το μάθημα, την αλγοριθμική σκέψη και τις προτότυπες ασκήσεις, αλλά μην καταστρέφουμε μόνοι μας την εικόνα του μαθήματος.