Η πρόκληση-άσκηση, λοιπόν, είναι η ακόλουθη:
Εκφώνηση Πανελληνίων Εσπερινών Επαναληπτικών 2000
Ο τελικός βαθμός ενός μαθητή σ’ ένα μάθημα υπολογίζεται με βάση την προφορική και γραπτή βαθμολογία του με την ακόλουθη διαδικασία:
Αν η διαφορά των δύο βαθμών είναι μεγαλύτερη από πέντε (5) μονάδες, τότε ο προφορικός βαθμός προσαρμόζεται (δηλαδή αυξάνεται ή μειώνεται) έτσι, ώστε η αντίστοιχη διαφορά να μειωθεί στις τρεις (3) μονάδες, αλλιώς ο προφορικός βαθμός παραμένει αμετάβλητος. Ο τελικός βαθμός είναι ο μέσος όρος των δύο βαθμών.
Παράδειγμα προσαρμογής προφορικού βαθμού:
Αν ο γραπτός βαθμός είναι 18 και ο προφορικός 11, τότε ο προφορικός γίνεται 15, ενώ, αν ο γραπτός είναι 11 και ο προφορικός 19, τότε ο προφορικός γίνεται 13.
Να αναπτύξετε αλγόριθμο ο οποίος:
α. να διαβάζει τους δύο βαθμούς
β. να υπολογίζει τον τελικό βαθμό σύμφωνα με την παραπάνω διαδικασία
γ. να εμφανίζει τον τελικό βαθμό και, αν αυτός είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 10, το μήνυμα ΠΡΟΑΓΕΤΑΙ, αλλιώς το μήνυμα ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ.
Εκφώνηση από το βοήθημα
Ο τελικός βαθμός σε ένα μάθημα ισούται με το άθροισμα του 70% της γραπτής βαθμολογίας και του 30% της προφορικής, αφού προηγούμενα η προφορική βαθμολογία προσαρμοστεί έτσι ώστε, να μην έχει διαφορά μεγαλύτερη από τρεις μονάδες από τη γραπτή βαθμολογία. Να γραφεί ο αλγόριθμος υπολογισμού της τελικής βαθμολογίας.
Εκφώνηση από έναν εκ των δικτυακών τόπων
Ο τελικός βαθμός για ένα μάθημα ισούται με το άθροισμα του 70% της γραπτής βαθμολογίας και του 30% της προφορικής, αφού όμως πρώτα η προφορική προσαρμοστεί έτσι ώστε η διαφορά της από την γραπτή να μην ξεπερνά τις 3 μονάδες. Να γραφεί αλγόριθμος που διαβάζει τις δύο βαθμολογίες και υπολογίζει και εμφανίζει την τελική. Να θεωρηθεί ότι όλες οι βαθμολογίες βρίσκονται στην 20βάθμια κλίμακα.
Να εντοπίσετε τις διαφορές
ΣΔ
ΥΓ
Εντοπίζονται και χωρίς καθόλου προσπάθεια. Τη δίνω σε αυτούς που περνούν την ώρα τους βρίσκοντας διαφορές ανάμεσα σε δύο εικόνες. Δε γράφω τη λύση μήπως θέλει κάποιος να τη δοκιμάσει.