Αποστολέας Θέμα: ΣΕΠΕΗΥ με 2 Servers (LTSP & Windows)  (Αναγνώστηκε 1492 φορές)

mkassapakis

  • Θαμώνας
  • ***
  • Μηνύματα: 37
ΣΕΠΕΗΥ με 2 Servers (LTSP & Windows)
« στις: 19 Ιούν 2009, 05:34:40 μμ »
Μπήκα και εγώ στη σβούρα λοιπόν και αποφάσισα να μετατρέψω το εργαστήριο (του '91 με τους περίφημους Quest) σε LTSP. Τόσα καλά λόγια που έχω ακούσει... δεν άντεξα!

Με καινούργιο 4πύρηνο server και τον αδηγό του Άλκη για ευαγγέλιο, όλα πήγαν μια χαρά. Δοκίμασα και τις δύο λύσεις που προτείνει ο οδηγός (1 ή 2 κάρτες δικτύου) και πιο εύκολα μου έκατσε η λύση με τις δύο. Δοκίμασα και τα sch-scripts τα οποία είναι πάρα-πάρα πολύ χρήσιμα.
Έχω ενθουσιαστεί πάντως από τη λειτουργία και έχω ακόμη πολλά να μάθω και να setάρω ώστε να παίζει άψογα.

Το θέμα όμως που θέλω να θέσω είναι άλλο. Σκοπεύω να δουλεύω ταυτόχρονα και τον καινούριο server (LTSP) και τον παλιό (Windows Server 2000). Όχι Dual Boot, αλλά ξεχωριστά μηχανήματα. Ο κύριος λόγος είναι ότι το Linux φοβίζει κάπως τον δεύτερο πληροφορικό του σχολείου και ο δεύτερος λόγος είναι τα εκπαιδευτικά λογισμικά του ΠΙ. 
Οι clients λοιπόν θα μπορούν κάθε φορά να επιλέγουν με ποιον server θα παίξουν. Μπορεί ακόμη και οι μισοί να τρέχουν windows και οι άλλοι μισοί ubuntu, λέμε τώρα...

Οι απορία μου είναι πως να φτιάξω τη συνδεσμολογία του δικτύου. Δοκίμασα μια-δυο λύσεις αλλά δεν έβγαλα άκρη.
1) Δύο κάρτες δικτύου στον LTSP ή μία;
2) Γίνεται οι Windows Clients να παίρνουν Internet από τον LTSP Server;
3) Μπορούν οι δύο servers να συνδεθούν κατευθείαν πάνω στον router και ένα χωριστό καλώδιο να συνδέσει τον router με το switch;

Οποιαδήποτε συμβουλή ευπρόσδεκτη. Μήπως είναι απλό και κάνω τα πράγματα δύσκολα; Θα κάνω νέες προσπάθειες πάντως από Δευτέρα και θα επιστρέψω!

Κασσαπάκης Μιχάλης - ΠΕ19
Κασσαπάκης Μιχάλης - ΠΕ19

alkisg

  • Τεχνικός / καθαρίστρια
  • *****
  • Μηνύματα: 5576
    • Ο Διερμηνευτής της ΓΛΩΣΣΑΣ
Απ: ΣΕΠΕΗΥ με 2 Servers (LTSP & Windows)
« Απάντηση #1 στις: 21 Ιούν 2009, 05:20:07 μμ »
Για μία κάρτα εντάσσεται ακριβώς στον οδηγό εγκατάστασης, επομένως με το που θα γίνει η ενότητα «4.3.4 Αντικατάσταση του dhcp3-server με το dnsmasq» θα πρέπει να παίξει αμέσως.

Για δύο κάρτες, και να παίρνουν οι clients Internet από τον LTSP server, υλοποιήθηκε το σχετικό sch-script: https://bugs.launchpad.net/sch-scripts/+bug/389913

Για τη σύνδεση που περιγράφεις στο (3): απέφυγέ τη, δημιουργεί βραχυκύκλωμα των DHCP servers.