1. Παλαιότερα είχε ακουστεί (αν θυμάμαι από την ΠΕΚΑΠ) μια πρόταση για δημιουργία τμήματος μηχανογράφησης σε κάθε σχολείο. Πιστεύω πως είναι καιρός να αναζωπυρωθεί ξανά το θέμα αυτό. Θεωρώ πως μια καλή λύση είναι να πλαισιωθεί το τμήμα αυτό από συναδέρφους πληροφορικούς για να βολευτούν και πολλοί που δεν έχουν και ωράριο.
Συμφωνώ 100%. Αυτή είναι η μόνη λύση.
2. Δεν είναι κακό να κάνουμε περισσότερες δουλείες από άλλους συναδέρφους σε ένα σχολείο αρκεί αυτό να έχει ανταπόκριση από την διεύθυνση του σχολείου π.χ να πάρεις μια άδεια κάποιες ώρες ή να λείπεις μια ημέρα χωρίς να χρεωθεί άδεια.
Διαφωνώ. Οι διευκολύνσεις ισχύουν για όλους (ακόμα και για αυτούς που κάνουν τη συνηθισμένη δουλειά αρκεί να την κάνουν καλά), δεν είναι ανάγκη να "ιδρώνουμε" για αυτές. Δημιουργείται κακό προηγούμενο με τον Πληροφορικό να τα αναλαμβάνει έναντι διευκολύνσεων που δεν πιστεύω ότι αντιστοιχούν στον κόπο.
3. Ερώτηση προς όλους τους συναδέρφους. Εμείς που δεν συμπληρώνουμε πλήρες ωράριο και είμαστε με 8 ή 10 ή 12 ή 14 ώρες τι προτιμάμε;
α) να συμπληρώνουμε στα δημοτικά;
β) να συμπληρώνουμε το ώραριο με περιβαλλοντική ή ΣΕΠ ή
κυκλοφοριακή αγωγή ή κάποιο άλλο πρόγραμμα;
γ) να συμπληρώνουμε με το eschool;
Αυτό εξαρτάται από τον καθένα. Το θέμα είναι μη μας το "επιβάλλουνε", να έχεις τη δυνατότητα επιλογής χωρίς να ακούγεσαι παράλογος. Γιατί δε νομίζω ότι το e-school αποτιμάται σε εργατοώρες.
4. Να κάνω και τον συνήγορο του διαβόλου. Είμαστε 7000 καθηγητές πληροφορικής στην Β'θμια εκπαίδευση, όσους έχει και ο κλάδος των φυσικών/χημικών/γεωλόγων κτλ. Οι φυσικοί, χημικοί κτλ σε κάθε σχολείο είναι 4 ή 5 συνάδερφοι καθηγητές ενώ εμείς είμαστε κατά μέσο όρο ένας ή το πολύ δύο.
Οι υπόλοιποι πού βρίσκονται ;
Δημοτικά, γραφεία, διευθύνσεις, βιβλιοθήκες, ΕΚΦΕ, ΥΠΕΠΘ, βουλευτές, σπίτια τους κλπ
Μήπως λοιπόν σκάβουμε πάλι τον λάκκο μόνοι μας;
Μήπως δεν είναι τραγικά τα πράγματα και πρέπει να κρατήσουμε το eschool καθώς είναι ένας δρόμος για να δημιουργηθούν ορισμένες ώρες απασχόλησης και να κρατηθούμε στην εκπαίδευση; Σίγουρα δεν είναι ώρες διδασκαλίας αλλά κάτι είναι και αυτό.
Αν το e-school είναι λούκι, θα φανεί στο τέλος της επόμενης χρονιάς. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε προνοητικοί. Μπορεί οι εβδομαδοώρες που θα χρειάζονται να είναι πολλές, μπορεί και όχι, όμως δεν πρέπει να χρειαστεί να "πολεμά" αυτός που έχει πλήρες ωράριο γιατί "πάντα ο Πληροφορικός τα έκανε κι ας καθόταν κάθε μέρα μέχρι τις 2", γι'αυτό χρειάζονται κινήσεις για να θεσμοθετηθούν οι προϋποθέσεις του e-school.
Αντιγράφω από τη διακύρηξη του e-school για το τι ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί:
Ο πυρήνας των εφαρμογών γραμματειακής υποστήριξης θα μελετηθεί σε συνεργασία με στελέχη του ΥΠΕΠΘ στα πλαίσια του παρόντος έργου και θα περιλαμβάνει τουλάχιστον τις παρακάτω δυνατότητες:
Αυτοματοποίηση μαθητολογίου (στοιχεία μαθητή, εγγραφές, μετεγγραφές, διδασκαλίες, επίδοση, φοίτηση, διαγωγή, ηθικές αμοιβές, ποινές, ατομικό δελτίο υγείας, καταστάσεις μαθητών).
Διαχείριση βαθμολογιών (βαθμολόγηση μαθητή ανά μάθημα και διδάσκοντα, έλεγχος επίδοσης για ένα μαθητή ή ομάδα μαθητών, εξαγωγή αποτελεσμάτων επίδοσης, στατιστικά στοιχεία ανά περίοδο, χαρακτηρισμό επίδοσης και μάθημα).
Διαχείριση απουσιολογίων (καταγραφή και δικαιολόγηση απουσιών, υπηρεσιακά σημειώματα, έλεγχος φοίτησης για ένα μαθητή ή ομάδα μαθητών, εξαγωγή αποτελεσμάτων φοίτησης, στατιστικά στοιχεία ανά περίοδο, μήνα, ημέρα εβδομάδας, διδακτική ώρα και μάθημα).
Διαχείριση τάξεων / τμημάτων (στοιχεία τμημάτων, ένταξη μαθητών σε τμήμα, αναθέσεις μαθημάτων σε εκπαιδευτικούς, ενημέρωση και παρακολούθηση υλοποίησης προγράμματος, καταχώρηση βαθμολογιών και απουσιών μαθητών κάθε τμήματος).
Διαχείριση μαθημάτων (καταγραφή και συντήρηση στοιχείων μαθημάτων ανά τάξη και τμήμα της σχολικής μονάδας, υλοποίηση μαθημάτων ανά τμήμα - βιβλία διδαχθείσας ύλης).
Αρχείο στελεχών (εκπαιδευτικών, διοικητικών, βοηθητικού και λοιπού προσωπικού) (στοιχεία στελέχους, υπηρετήσεις, υπηρεσιακή κατάσταση, υπαλληλική σταδιοδρομία, κ.ά.).
Λειτουργική μονάδα (τρέχουσες πληροφορίες για τη μονάδα ως τμήμα του κατανεμημένου αρχείου εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του ΥΠΕΠΘ).
Ωρολόγιο πρόγραμμα (καταγραφή ωρολογίου προγράμματος της σχολικής μονάδα).
...
1. Χρήστες Σχολικών μονάδων (θα ορίσουν έναν χρήστη ανά μονάδα)
Οι Σχολικές μονάδες είναι οι βασικοί χρήστες του πληροφοριακού συστήματος. Μέσω του πληροφοριακού συστήματος θα έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν τις εργασίες τους με μεγαλύτερη ευκολία, ταχύτητα και ασφάλεια.
Η χρήση του συστήματος θα πρέπει να κάνει ευκολότερη την καθημερινή χρήση και διαχείριση αυτών των πληροφοριών, οι οποίες έχουν ως αποδέκτες τις υπόλοιπες ομάδες χρηστών των διοικητικών υπηρεσιών του ΥπΕΠΘ.
...
Η διαχείριση λεπτομερειακών στοιχείων των σχολικών μονάδων θα μπορούσε να γίνει από την ίδια τη σχολική μονάδα ενημερώνοντας στοιχεία όπως :
Γενικά στοιχεία της Σχολικής Μονάδας όπως:
o Στοιχεία επικοινωνίας (Δ/νση, τηλέφωνα, e-mail κλπ)
Κτιριακά Πάγια Στοιχεία
o Περιγραφή κτιρίων, εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, εκτάσεις, πολεοδομικές αποφάσεις, συντηρήσεις κλπ)
o Βιβλίο Υλικού
o Διαχείριση διαδικασιών παραλαβής εξοπλισμών
Ημερολόγιο μονάδας
o Καταγραφή συμβάντων σε ημερήσια βάση
o Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο
o Εκδηλώσεις, βραβεύσεις κλπ
Διαχείριση Σχολικών ετών
o Καταγραφή στοιχείων μαθητών σε αντίστοιχα βιβλία αρχείου
o Καταστροφή εγγράφων προηγούμενων ετών
o Καθορισμός Τμημάτων και μαθημάτων (επιλογής/πρόσθετα) που θα διδαχτούν.
o Διαχείριση διδακτικών βιβλίων (που παραλαμβάνονται)