Στη Β' Λυκείου εδώ και χρόνια ακολουθούμε το εξής σχήμα: Στο πρώτο τετράμηνο κάνουμε τα κεφάλαια της ύλης του βιβλίου που αντιστοιχούν στο μάθημα Εφαρμογές Υπολογιστών, δηλαδή τα κεφάλαια 9-12 (αν δεν κάνω λάθος) του βιβλίου. Στο δεύτερο τετράμηνο τα παιδιά διαλέγουν ένα ελεύθερο θέμα και με βάση αυτό κατασκευάζουν ένα site στο Frontpage (δε μαθαίνουν HTML δηλαδή).
Στη Γ' Λυκείου, έχουμε δοκιμάσει διάφορα πράγματα, το πιο επιτυχημένο μέχρι στιγμής είναι το εξής:
Πολυμεσικό λεύκωμα σε DVD
Η ιδέα μου ήρθε απ' τις επετηρίδες (yearbooks) των ξένων σχολείων. Εκεί -σύμφωνα με όσα βλέπουμε στον κινηματογράφο- στο τέλος της χρονιάς φτιάχνουν ένα βιβλίο με τη φωτογραφία του κάθε τελειόφοιτου και σύντομες πληροφορίες για τον καθένα. Εμείς το κάναμε λίγο πιο εξεζητημένο! Αγοράσαμε μια βιντεοκάμερα και τα παιδιά παίρνουν "συνέντευξη" το ένα το άλλο. Επίσης, φέρνουν φωτογραφίες (ψηφιακές και τυπωμένες), διαλέγουν μουσική και φτιάχνουν ένα slideshow. Αφού κάνουν μοντάζ τη "συνέντευξή" τους, κατασκευάζουμε τα μενού του DVD και στο τέλος της χρονιάς παίρνουν ένα δισκάκι με όλα τα βίντεο των συμμαθητών τους, για να έχουν να θυμούνται τι πίστευαν όταν ήταν 17-18 χρονών.
Πέρσι είχε τόσο μεγάλη επιτυχία, που συμμετείχαν και τα 6 τμήματα πολυμέσων, ώστε στο τέλος τα παιδιά έφυγαν με ολόκληρη κασετίνα με τα 6 DVD όλων των τμημάτων.
Παράλληλα, επειδή η βιντεοκάμερα είναι μόνο μία και όσο δίνει ένα ζευγάρι "συνέντευξη" οι υπόλοιποι δεν είναι δυνατόν να κάθονται, για να τους μπάσουμε και στα κόλπα του πανεπιστημίου, τους ζητάμε να ερευνήσουν στο internet για ένα, μάλλον εξεζητημένο, θέμα, και με βάση το υλικό που μάζεψαν, να φτιάξουν μια παρουσίαση στο Powerpoint και -εδώ είναι το πιο σημαντικό- να την παρουσιάσουν μέσα στην τάξη σε όλους τους συμμαθητές του τμήματός τους.
Εννοείται όλα αυτά στο δίωρο του μαθήματος, χωρίς κανένα επιπλέον φόρτο εργασίας για το σπίτι.
Τώρα που σιγά-σιγά μετατρέπουμε τα εργαστήρια σε Ubuntu, εννοείται θα περάσουμε σε άλλα εργαλεία, αλλά πάνω στο ίδιο σκεπτικό: Site για τη Β' Λυκείου, DVD για τη Γ' Λυκείου.