Συνάδελφοι, μόλις μπήκα στο forum και πραγματικά εξεπλάγην!! Νόμιζα ότι όλοι θα θεωρούσαμε ότι τα θέματα ήταν α π α ρ α δ ε κ τ α!!!!!!!!!
Και εξηγούμαι:
Θέμα 1ο
Α.
1. Εντάξει, ο ορισμός είναι ελλιπής, αλλά για ρίξτε μια ματιά στη ερώτηση συμπλήρωσης κενού του βιβλίου στο αντίστοιχο κεφάλαιο (δεν έχω μαζί μου το βιβλίο να σας πω σελίδα, νομίζω 19 μπορεί να κάνω και λάθος). Εκεί ορίζει τον αλγόριθμο όπως στο ερώτημα των Πανελληνίων. Δεν θα μπορούσε ένα παιδί να μπερδευτεί;;;
Β. Τι θέμα ήταν αυτό; Μπορεί να ήταν εύκολο, αλλά ήταν ανούσιο.
Γ. Το σχήμα μπέρδευε τους μαθητές. Το ξέρω ότι είναι στο βιβλίο, αλλά αυτό δε σημαίνει απαραίτητα κάτι, ειδικά αν το βιβλίο "πετάει" ένα ξερό σχήμα χωρίς να το επεξηγεί ιδιαίτερα.
Θέμα 2ο
Α. Διάγραμμα ροής, τι να πω, ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στον Προγραμματισμό (sic), αλλά άντε δεν πειράζει... Απ' ότι θυμάμαι (διορθώστε με αν κάνω λάθος) στο βιβλίο αναφέρονται ως λογικά δ/τα και όχι δ/τα ροής. Άντε πάλι δεν πειράζει... Τα βελάκια όμως, όπως πολλοί επισημάνατε;;;; Α ναι βρίσκονται σε ένα μόνο σχήμα του βιβλίου, πολύ ωραία!
Ζητάει ρητά ψευδοκώδικα, σε ερώτηση προς την επιτροπή (εξέταζα φυσικώς αδυνάτους), μας είπαν ότι η pascal θεωρείται λάθος! Εννοείται ότι εμείς δεχτήκαμε pascal, στη βαθμολόγηση των γραπτών όμως;;;; Και αν ισχύσει ότι με την pascal όλο το θέμα θεωρείται λάθος, πώς θα κοιτάξω στα μάτια τους μαθητές μου, που τους διάβασα την οδηγία ότι μπορούν να γράψουν είτε σε ψευδοκώδικα, είτε σε Pascal, είτε σε συνδυασμό τους;
Β. Κάποιος μαθητής εδώ μπερδεύτηκε και νόμιζε ότι πρόκειται για ένα ζευγάρι τιμών: δηλ. πέρασε τους αριθμούς για πραγματικούς (το 6,8 και το 14,16). Δείτε το υποερώτημα ξανά, δεν είναι πολύ καλά διατυπωμένο (και μη μου πείτε ότι στους πραγματικούς βάζουμε . και όχι , γιατί το διάγραμμα είναι γραμμένο σε ψευδοκώδικα).
Θέμα 3ο
Από πού και ως πού η λέξη "κλιμακωτή" θα έπρεπε να γίνει κατανοητή απ' όλους τους μαθητές; Επειδή υπάρχει σε όλα τα βοηθήματα;;; Ή είναι άσκηση sos στα φροντιστήρια; Πουθενά στο βιβλίο δεν υπάρχει αυτή η φράση.
Θέμα 4ο
Γ. Για να είμαστε 100% σωστοί, θα πρέπει τη repeat-until να την κλείσουμε σε ένα if. Στο βιβλίο, όμως, σε αντίστοιχη λυμένη άσκηση, δεν το κάνει. Εμείς τι θα θεωρήσουμε σωστό;;
Γενικά τα θέματα δεν προήγαγαν στο ελάχιστο την αλγοριθμική σκέψη, χώρια που ήταν φανερό ότι η συγγραφή τους έγινε από άτομα που είναι πιο κοντά στην Ανάπτυξη Εφαρμογών του Γενικού Λυκείου. Ποια ήταν η επιστημονικότητά τους, ποιο το βάθος τους;;; Εννοείται ότι δεν ήθελα δύσκολα θέματα, αλλά "έξυπνα" θέματα (δείτε τα θέματα της ΑΕΠΠ φέτος, θα καταλάβετε τι εννοώ).
Προσωπική μου άποψη είναι ότι τα θέματα αντικατοπτρίζουν πλήρως την προχειρότητα με την οποία το ΥΠΕΠΘ αντιμετωπίζει την τεχνική εκπαίδευση. Μήνα με το μήνα φέτος αγωνιούσαμε να μάθουμε "λεπτομέρειες" για τον τρόπο πρόσβασης στα ΤΕΙ και ΑΕΙ... Κόντεψε να τελειώσει η χρονιά! Αλλά δεν τους νοιάζει και ιδιαίτερα. ΕΠΑΛ είναι αυτά, δεν πηγαίνουν οι καλοί μαθητές, αν ήταν καλός θα πήγαινε στο ΓΕΛ. Το πολύ - πολύ να πάει σε κανά ΙΕΚ. Ίσως και κάποιος πιο έξυπνος, να πήγε στις ΕΠΑΣ, να μην έκανε κανένα μάθημα γενικής παιδείας και μετά θα βγει έτοιμος στην κοινωνία που τους θέλει κουτορνίθια.
Είπα πολλά, αλλά είμαι εξοργισμένη... Και όχι τίποτα άλλο, το πονάω το ΕΠΑΛ.