Το ότι πρέπει να αποστηθίσει ο μαθητής μία παράγραφο, αυτοί που ίσως φταίνε είναι οι υπεύθυνοι της ύλης του μαθήματος, το σχολικό βιβλίο αλλά και εμείς οι καθηγητές του που όταν την βαθμολογήσουμε απαιτούμε αποστήθιση και όταν του την εξηγούσαμε του είπαμε να την μάθει απ'έξω (με βάσιμες βέβαια δικαιολογίες γι'αυτό). Δεν φταίει η επιτροπή εξετάσεων που την έβαλε.
Δεν νομίζω ότι φταίνε οι υπεύθυνοι της ύλης τόσο πολύ, ούτε το βιβλίο. Δεν είναι απαραίτητο να εξετάζεται οτιδήποτε είναι γραμμένο σε ένα σχολικό εγχειρίδιο. Ένα βιβλίο μπορεί να "ντύσει" όμορφα κάποια κομμάτια του με ιστορικές λεπτομέρειες για παράδειγμα. Στο κάτω κάτω εμένα μπορεί να με ενδιαφέρουν κάποιες λεπτομέρειες για την Ada αλλά δεν θέλω να εξεταστώ κιόλας. Η επιτροπή εξετάσεων είναι αυτή που καθορίζει τον απαιτούμενο από το κράτος τρόπο μάθησης με το είδος των θεμάτων που βάζει. Επίσης, μεγάλο ρόλο παίζουμε και εμείς οι καθηγητές, ως κριτές των θεμάτων.
Αν σε λίγες μέρες δείτε ιστορικές λεπτομέρειες κάποιας γλώσσας προγραμματισμού, μην σχολιάσετε τίποτα, μην κρίνετε τα θέματα, μέσα στην ύλη δεν είναι?
Όσο για τους "παπαγάλους", νομίζω ότι αποτελεί ικανότητα η αποστήθιση μεγάλου όγκου λέξεων (γιατί περί "λέξεων" πρόκειται όταν δεν καταλαβαίνεις τι σημαίνουν). Στο κάτω κάτω, η μνήμη είναι μια από τις μορφές ευφυίας! Το κακό είναι ότι όλα αυτά απόθηκεύονται στην RAM του εγκεφάλου μας...
Τέλος πάντων, κάποια στιγμή πρέπει να κλείσει η κουβέντα γιατί προφανώς δεν βλέπω να οδηγεί πουθενά.
Καλά θέματα να έχουμε!