Χαιρετώ όλους τους συναδέλφους (μετά από πολύ καιρό)!!!
Δυστυχώς για διάφορους λόγους δεν μπόρεσα φέτος να είμαι περισσότερο ενεργός αλλά βλέπω ότι κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ!!

Επειδή λοιπόν δεν έχω αλλάξει ούτε εγώ ας (ξανα)θέσω την δικιά μου άποψη για τα πράγματα:
1) Συμφωνούμε όλοι ότι τα περισυνά θέματα δεν ήταν τα καλύτερα που θα μπορούσαν να είναι αλλά τραγικά δεν ήταν.
Αν όλη η γκρίνια είναι γιατί "έπεσε" μία θεωρία από το κεφάλαιο τέσσερα φανταστείτε τι θα γίνει έτσι και πέσει κανά δύσκολο στο Θ4. Χαμός θα γίνει,

2) Εμένα πιο πολύ με ενοχλεί ο διπλός εμφωλευμένος βρόχος σε διάγραμμα ροής παρά η θεωρία... πιο πολύ με ενοχλούν θέματα του τύπου "GOTO", δομές σε δευτερεύουσες θέσεις μνήμης, χρήση στοίβας στη κλήση υποπρογραμμάτων, δηλαδή θέματα (ασκησάκια μάλιστα τα περισσότερα) του τύπου "βρήκα μια πρόταση ή παράγραφο μέσα στο βιβλίο, την τράβηξα και έβγαλα ολόκληρο ασκησιακό θέμα." Φέτος είδα ασκήσεις του τύπου "πάρε ψευδογλώσσα και κάντο φυσική γλώσσα με βήματα". Πιο τραγικά είναι αυτά τα θέματα παρά μία θεωρία που είχε κουκκίδες σε κανονικό κομμάτι ύλης.
3) Δεν έχουμε δικαίωμα να τραβάμε το μάθημα μία από δω και μία από εκεί. Οι εξετάσεις πρέπει να έχουν μία λογική συνέχεια χρόνο με το χρόνο. Είναι σίγουρο ότι όλοι μας έχουμε βάλει τους μαθητές μας να "παπαγαλίσουν" τη θεωρία. Αν δεν πέσει τίποτα πάλι άδικο δεν είναι? Είναι δίκαιο να βλέπεις την μία χρονιά να βάζουν θεωρία τύπου κεφάλαιο 4 και την άλλη χρονιά τίποτα? Η προετοιμασία που κάνουμε στους μαθητές μας είναι ανεξάρτητη από τα θέματα που έχουν πέσει? Και εν τέλει θέλω και εγώ σαν καθηγητής να ξέρω προς τα που να "κατευθύνω" τους μαθητές μου. Πέφτει θεωρία ή δεν πέφτει? Πέφτουν δύσκολα ερωτήματα για πολύ σκεπτόμενους ή όχι? Το χειρότερο είναι να βλέπουμε τη μία χρονιά το ένα και την άλλη το άλλο. Όλα ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ. Κατά συνέπεια αν φέτος δούμε θέματα για "σκεπτόμενους" εγώ σαν καθηγητής πάλι αδικημένος θα αισθανθώ γιατί δεν είχα τέτοια σημάδια για να προετοιμάσω τους μαθητές μου.
4) Οτιδήποτε είναι τραβηγμένο είναι άδικο, είτε σε επίπεδο "παπαγάλου" είτε "σκεπτόμενου". Η μία πλευρά θα βάλει Σ-Λ "ο αντικειμενοστραφής γεννήθηκε στις παγωμένες όχθες του
Ειρηνικού Ωκεανού", (ΣΟΣ το λέω στους μαθητές μου,

), η άλλη πλευρά θα βάλει άσκηση "Ανάλυση αριθμού σε γινόμενο πρώτων παραγόντων" (αυτό δεν το λέω καν, θα μου φύγουν), τίποτα από τα δύο δεν είναι σωστό και τίμιο. Και φυσικά όλοι μας αν κάνουμε ιδιαίτερο σε έναν σημαιοφόρο που θέλει να περάσει ΣΣΑΣ θα του κάνουμε και τα δύο ίσως αλλά το κάνουμε από δική μας ανασφάλεια. Οι εξετάσεις δεν είναι για αυτόν τον μαθητή. Οι εξετάσεις πρέπει να είναι για όλους.
5) Η τεχνολογική ΙΙ είναι ντεμοντέ. Γιατί? Μήπως φταίμε και εμείς? Γιατί αυξάνεται ο πληθυσμός της Θεωρητικής, γιατί πολλοί μαθητές που δεν ενδιαφέρονται για Ιατρική πάνε Θετική, γιατί (τουλάχιστον στο Νομό μου) κάθε μεγάλο Λύκειο έχει και τεχνολογική Ι ? Δηλαδή εμείς τι θέλουμε? Να κάνουμε μάθημα μόνο στους εκκολαπτόμενους γκουρού του προγραμματισμού? Το μάθημά μας είναι ΜΟΝΟ μία χρονιά, ΜΟΝΟ δύο ΣΧΟΛΙΚΕΣ ώρες την εβδομάδα, ξεκινάει από την έννοια πρόβλημα και καταλήγει στον τμηματικό προγραμματισμό, έχει θεωρία έχει και ασκήσεις, τι να πρωτοπρολάβει κανείς? Μήπως σηκώνουμε τον πήχυ του μαθήματος ψηλότερα από ότι πρέπει? Ένα παιδί που θέλει να περάσει σε μία καλή οικονομική σχολή καλώς ή κακώς πρέπει να γράψει καλά στο μάθημά μας, πρέπει τα θέματα να είναι και για αυτόν... Αν το μάθημα είχε βαρύτητα για τις Θετικές Επιστήμες, αν ήταν στη Θετική Κατεύθυνση, αν αν αν τότε θα συμφωνούσα σε πολλά από αυτά που λέτε, αλλά ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: το μάθημά μας είναι στην Τεχνολογική ΙΙ και η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών μας στοχεύει σε οικονομικές σχολές και όχι σε Θετικές Επιστήμες και Πολυτεχνεία.
6) Ιδιωτικό σχολείο του Νομού μου (όπως και πολλά φροντιστήρια) ξεκινούν προγραμματισμό από τη Β΄ Λυκείου για να προλάβουν οι μαθητές να εξοικοιωθούν με την έννοια του προγραμματισμού. Τα φροντιστηριακά βοηθήματα βγαίνουν με ολοένα και περισσότερες σελίδες και πολλούς τόμους. Είναι υγιές αυτό? μήπως η τάση για ακραία θέματα "παπαγάλων" ή "σκεπτόμενα" τρέφουν ένα ολόκληρο εμπόριο (φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, εκδοτικοί οίκοι, ιδιαιτεράδες) και αυτή είναι η αιτία του κακού? Μήπως και οι δικές μας απόψεις για θέματα που "ξεχωρίζουν" τους άριστους από τους καλούς είναι σε λάθος κατεύθυνση όταν μιλάμε για Μέση Εκπαίδευση?
Να είστε όλοι καλά και καλή επιτυχία στους μαθητές μας!