Μπα, εγώ για δημόσια σχολεία μιλάω, όπου ο καθηγητής σκέφτεται πως θα ελαχιστοποιήσει την γκρίνια από τους γονείς και πως θα γίνει αρεστός, έτσι βάζει σε όλους υψηλούς βαθμούς.
Όσο για το "αν είσαι εντάξει" που λες, έχει διάφορες ερμηνείες. Θα σου πω ένα παράδειγμα, σε ένα σχολείο στην περιοχή μου την μια χρονιά ήταν ένας πολύ φιλότιμος καθηγητής ο οποίος έκανε καλύτερη δουλειά από αυτή που γινοταν στο φροντιστήριο. Όλοι οι μαθητές το παραδέχονταν. Ωστόσο στους βαθμούς δεν ήταν και τόσο γενναιόδωρος όπως στο μάθημά του, χωρίς όμως να είναι αυστηρός. Για παράδειγμα έβαζε σε κάθε μαθητή 2 μονάδες παραπάνω από όσο τον αξιολογούσε αντικειμενικά. Στην ενημέρωση γονέων δέχθηκε πολλά παράπονα από τους γονείς με κυριάρχο επιχείρημα το "εσύ θα φτιάξεις τον κόσμο? τι το παίζεις? ότι κάνεις σωστά τη δουλειά σου?"
Την επόμενη χρονιά έφυγε από το σχολείο και ήρθε στη θέση του μια κυρία, νέα ωραία και εξαιρετικά καλοντυμένη που ενέπνεε έναν επαγγελματισμό. Παραθέτω παρακάτω δείγμα του κώδικά της
ΓΙΑ α <- 1 ΜΕΧΡΙ 10 ΕΠΑΝΑΛΑΒΕ
ΓΡΑΨΕ α
ΤΕΛΟΣ_ΓΙΑ
Στο τετράμηνο έβαλε εξαιρετικά υψηλούς βαθμούς, στους μισούς 20 και στους άλλους από 16 και πάνω. Όλα τα παιδιά παραδέχονταν ότι ήξεραν το μάθημα καλύτερα από εκείνη. Παρ'όλα αυτά κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε για τίποτα. Αφού θα τα έκαναν στο φροντιστήριο ούτως ή άλλως και είχαν και το 20 στο τσεπάκι.
Αυτό είναι το σύστημά μας, και αυτό το σύστημα θέλει να περάσει και ο κ. Μπαμπινιώτης, να μετράει δηλαδή ο βαθμός του σχολείου για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Φαντάζεστε τι θα γίνει έτσι? Μιλάμε για χειρότερα πράγματα από αυτά που γίνονται τώρα.
Παρεπιπτόντως ξέρετε ποιο είναι το πρώτο αποτέλεσμα του διαλόγου για την παιδεία που συντονίζει ο Μπαμπινιώτης?
Το υπ. Παιδείας ιδρύει Εργαστήριο Γλωσσολογίας «Γεώργιος Μπαμπινιώτης»