Πιστοποιητικά Δεξιοτήτων Χρήσης Η/Υ:
Σύντομη Ιστορική Αναδρομή
και οι Προτάσεις
της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας
για την Υπέρβαση της Σημερινής Κρίσης
Η πιστοποίηση δεξιοτήτων χρήσης υπολογιστών είναι μια ιδιαίτερα κερδοφόρα δραστηριότητα στην Ελλάδα. Τα πιστοποιητικά που επικρατούν σήμερα στην αγορά, είναι αυτά της Microsoft, του Cambridge, του London Learning και του ECDL Foundation. Παρέχονται από εταιρείες οι οποίες πιστοποιούν Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ) ή ακόμη και εκπαιδευτικά ιδρύματα (π.χ. τμήματα σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ) προκειμένου να λειτουργούν ως εξουσιοδοτημένα εξεταστικά κέντρα ή να καταρτίζουν τους ενδιαφερομένους στην εξεταστέα ύλη.
Προκειμένου να προωθήσουν εμπορικά τα πιστοποιητικά τους, τα εμπλεκόμενα ΚΕΣ, διαφημίζουν, ορισμένες φορές, τα πωλούμενα πιστοποιητικά χρησιμοποιώντας λέξεις (π.χ. διπλώματα, πτυχία κ.λ.π.) που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα επιχειρώντας να δημιουργήσουν μια εικόνα αναγνωρισμένων τίτλων σπουδών. Περαιτέρω, επιδιώκουν την υιοθέτηση ρυθμίσεων που θα επιβάλλουν την υποχρεωτική κατοχή αυτών των πιστοποιητικών για την πρόσληψη σε διάφορες θέσεις εργασίας. Τέτοιες ρυθμίσεις έχουν γίνει στις εξής περιπτώσεις:
 του Μητρώου Εκπαιδευτών του ΕΚΕΠΙΣ με την ΥΑ105128/2001 (ΦΕΚ 6Β΄/9.1.2001),
 της σχολής μονίμων υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού με το Π.Δ. 248/2003 (ΦΕΚ 223Α’/19.9.2003) – περισσότερες λεπτομέρειες υπάρχουν στη διεύθυνση διαδικτύου
http://www.epe.org.gr/showarticle.jsp?articleid=109 – καθώς και
 του προσοντολογίου του δημοσίου Π.Δ. 347/2003 (ΦΕΚ 315Α΄/31.12.2003), το οποίο έχει πλέον αναθεωρηθεί από το ΠΔ 44/2005 (ΦΕΚ 63Α΄/9.3.2005), όπως θα εξηγήσουμε στη συνέχεια.
Καταρχάς, πρέπει να τονιστεί ότι τα ΚΕΣ, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία τους (βλ. άρθρο 15 του Ν.1966/1991), δεν μπορούν να χορηγούν τίτλους σπουδών. Είναι μάλιστα υποχρεωμένα να ενημερώνουν σχετικά τους πελάτες τους. Η ολιγωρία της Πολιτείας, ιδίως των αρμόδιων Υπουργείων Ανάπτυξης και Παιδείας, για την πιστή εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, επέτρεψε τη γενικευμένη παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού με αποτέλεσμα την άνθηση των δραστηριοτήτων πιστοποίησης τα τελευταία χρόνια.
Τα πράγματα επιδεινώθηκαν το 2004 και τις αρχές του 2005, μετά τη θέσπιση της υποχρεωτικής κατοχής «διεθνώς αναγνωρισμένου» πιστοποιητικού χρήσης υπολογιστών για το διορισμό στο δημόσιο από 1.1.2005, με τις διατάξεις του Π.Δ. 347/2003. Αν και η φράση «διεθνώς αναγνωρισμένο» δεν προσδιορίζονταν στο κείμενο του προεδρικού διατάγματος, οι εταιρείες πιστοποίησης αξιοποίησαν τη ρύθμιση (εξάλλου οι ίδιες φρόντισαν, παρασκηνιακά, να περιληφθεί στο προεδρικό διάταγμα) για να δώσουν νέα ώθηση στα προϊόντα τους. Περαιτέρω, εκμεταλλεύτηκαν «έτοιμες» αγορές, όπως τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, προβάλλοντας τα προϊόντα τους ως απαραίτητο προσόν διορισμού και προχωρώντας σε συμβάσεις με διδάσκοντες των αντίστοιχων ιδρυμάτων (
http://www.epe.org.gr/showarticle.jsp?articleid=132). Φτάσαμε, έτσι, στο καταπληκτικό φαινόμενο, ΚΕΣ να πιστοποιούν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, τη στιγμή που κορυφώνονται οι αντιδράσεις εναντίον της πιθανολογούμενης αναγνώρισης των ΚΕΣ που λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων!
Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας (
http://www.epe.org.gr), προσπαθώντας να προασπίσει τόσο τα συμφέροντα των Πληροφορικών όσο και της ελληνικής κοινωνίας, είχε εγκαίρως κινηθεί δικαστικά ασκώντας αιτήσεις ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά όλων των ρυθμίσεων που επιχειρούσαν την «αναγνώριση των ιδιωτικών «πιστοποιητικών» χρήσης Η/Υ και την έμμεση εξομοίωσή τους με τίτλους σπουδών πληροφορικής και ειδικότερα κατά:
 της ΥΑ105128/2001 που αφορούσε το μητρώο εκπαιδευτών του ΕΚΕΠΙΣ,
 του ΠΔ 248/2003 που αφορά τα προσόντα πρόσληψης καθηγητών στη σχολή μονίμων υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, και
 του ΠΔ 347/2003 που αφορούσε το προσοντολόγιο του δημοσίου.
Η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας δεν περιορίστηκε μόνο στο δικαστικό πεδίο. Προχώρησε σε έντονα διαβήματα και δημόσιες καταγγελίες προς τους αρμόδιους φορείς. Ειδικότερα για το ΠΔ 347/2003 απέστειλε έντονα υπομνήματα προς το αρμόδιο Υπουργείο, προς τα κόμματα τους βουλευτές και εξέδωσε αλλεπάλληλα δελτία τύπου καυτηριάζοντας το γεγονός ότι δεν εξαιρούσε καν τους πτυχιούχους Πληροφορικής από την υποχρέωση κατοχής πρόσθετου πιστοποιητικού χρήσης υπολογιστών προκείμενου να διοριστούν στο δημόσιο! Αποτέλεσμα των καταγγελιών μας ήταν να εκδοθεί αρχικά, από το Υπουργείο Εσωτερικών, η εγκύκλιος ΔΟΑ/Φ13/12635/7-6-2004. Η εγκύκλιος αυτή είναι διαθέσιμη από την ηλεκτρονική διεύθυνση
http://www.epe.org.gr/various/EgkykliosYPES07Jun04.doc. Με αυτήν καταργούνταν, ανεπίσημα, τα πιστοποιητικά χρήσης Η/Υ στους κλάδους ΔΕ, ΤΕ και ΠΕ Πληροφορικής.