Το θέμα νομίζω το έχουμε συζητήσει πολλές φορές. Σίγουρα υπάρχουν πολλοί καθηγητές πληροφορικής που είναι παντελώς άσχετοι με το αντικείμενο λόγω διαφορετικού πτυχίου, π.χ. μαθηματικοί, φυσικοί, θεολόγοι κλπ. Δεν μπορούμε όμως να γενικεύουμε και να αποδίδουμε σε αυτούς τους ανθρώπους την σημερινή κατάσταση. Η ευθύνη είναι καθαρά πολιτική σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή στα κέντρα αποφάσεων.
Να σημειώσω πάντως ότι ξέρω και πολλούς απόφοιτους πληροφορικής που είναι επίσης παντελώς άσχετοι με το αντικείμενο. Απλά πήραν κάποια στιγμή ένα πτυχίο, δεν μπορούσαν να δουλέψουν έξω και βρήκαν καταφύγιο στην εκπαίδευση. Για να μην θυμίσω τις παλιές καλές εποχές της δεκαετίας του 90 που όλοι οι πληροφορικοί σνόμπαραμε την εκπαίδευση και το παιζαμε στελέχη επιχειρήσεων. Θυμάμαι όταν διορίστηκα οι θέσεις ήταν περισσότερες από τους υποψηφίους!!! Στη συνέχεια φυσικά όταν βρήκαμε τα σκούρα στην βιομηχανία μας έπιασε ξαφνικά η αγάπη για την εκπαίδευση και για το λειτούργημα του εκπαιδευτικού που παλιά σνόμπαραμε.
Τώρα αν θέλετε να μιλήσουμε για το ποιος μπορεί και ποιος όχι να διδάξει πληροφορική στα σχολεία τότε να τα βάλουμε όλα στα τραπέζι. Δηλαδή εμένα προσωπικά δεν μπορεί κανείς να με πείσει ότι ένας απόφοιτος κάποιου περιφερειακού ΤΕΙ που τυχαίνει να έχει και τον όρο "Πληροφορική" στον τίτλο του ξέρει περισσότερα από έναν απόφοιτο του μαθηματικού Αθήνας που έχει πάρει όλα τα μαθήματα που προσφέρει το μαθηματικό για την πληροφορική και έχει και μεταπτυχιακό στην πληροφορική. Μάλιστα αυτός ο μαθηματικός έχει πάρει περισσότερα μαθήματα πληροφορικής από έναν ηλεκτρολόγο μηχανικό που έχει επιλέξει την κατεύθυνση της ενέργειας στο πολυτεχνείο και ο οποίος έχει τα ίδια δικαιώματα με έναν απόφοιτο πληροφορικής.
Αλλά αυτό θίγει τον κλάδο των "καθαρών" πληροφορικών έτσι δεν είναι?
Επίσης όταν λες ότι όλοι η Ευρώπη έχει την πληροφορική στις θετικές επιστήμες τι εννοείς? Ότι έχουν στο πρόγραμμα σπουδών τους την πληροφορική σαν βασικό μάθημα? δηλαδή κάνουν αλγορίθμους? σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες αναφέρεσαι, γιατί χωρίς να είμαι σίγουρος έχω την εντύπωση ότι στις πιο πολλές χώρες αυτό δεν ισχύει, για παράδειγμα στη Γαλλία νομίζω ότι η πληροφορική σαν γνωστικό αντικείμενο έχει βγει από τα σχολεία.
Τέλος πάντων, ο κλάδος μας είναι αυτός που είναι και δεν πρόκειται να αλλάξει δραματικά τα επόμενα χρόνια εκτός αν γίνει κάτι συνταρακτικό (αύξηση των ωρών πληροφορικής στα γυμνάσιο (πολύ πιθανό) ή άνοιγμα θέσεων στα δημοτικά (μάλλον δύσκολο)), αφού ούτε οι παλιοί πρόκειται να φύγουν σύντομα με συντάξεις ούτε κενές θέσεις υπάρχουν για τους νέους. Θα πρέπει λοιπόν να πορευτούμε με αυτούς που έχουμε και να είμαστε ενωμένοι αν θέλουμε να έχουμε δυναμική και να διεκδικήσουμε επιπλέον ώρες από τις άλλες ειδικότητες.
Σε αντίθετη περίπτωση αν συνεχίσουμε να μιλάμε διασπαστικά για θεολόγους-πληροφορικούς τότε θα συνεχίσουμε να είμαστε του κλώτσου και του μπάτσου.
Και, όχι δεν είμαι θεολόγος._
έγω πάντως για μαθηματικό σε κόβω
