Αυτό με τη "χωροταξία" Νίκο είναι δική σου θεώρηση. Εγώ θεωρώ ότι αν δεν υπάρχει τέλος _αν εκτελείται μόνο η επόμενη εντολή μετά το τότε (είτε δεξιά είτε απο κάτω).
Ας δούμε ένα άλλο παράδειγμα. Αυτό πώς θα σας φαινόταν:
Αν α>5 τότε χ<-1 y<-2 όσο χ<10 επανάλαβε χ<-χ+1 y<-1 Τέλος_επανάληψης αλλιώς χ<χ+1 Τέλος_αν
Είναι εντάξει; Τι θα είναι αυτό που θα διαχωρίζει τις εντολές μεταξύ τους; Απλά ένας κενός χαρακτήρας ή ούτε καν αυτό; Δηλαδή να θεωρήσουμε ότι η αλγοριθμική γλώσσα είναι ελεύθερης γραφής;
Τότε όμως αυτό πώς θα σας φαινόταν:
όσο χ<
10
επανάλαβε χ<-χ+1 y<-1 Τέλος_
επανάληψης
Δεν είμαι λοιπόν σίγουρος ότι αυτό με τη "χωροταξία" είναι δικιά μου θεώρηση...
Ας δούμε τώρα το βιβλίο. Στις σελ. 33 και 46 αναφέρεται η σύνταξη της Αν με μία μόνο εντολή. Την έχει δεξιά από το τότε. Κατά σύμπτωση; Υπάρχει κάποιο αντιπαράδειγμα που να δείχνει ότι η θεώρηση δεν ισχύει;
Ακόμα και στην αλγοριθμική γραφή κάποια πράγματα θα πρέπει να είναι τακτοποιημένα. Θεωρώ λοιπόν (ξανά) ότι κάθε εντολή πρέπει να μπαίνει σε ξεχωριστή γραμμή. Μια εντολή Αν είναι μία ξεχωριστή εντολή. Αν περιέχει πολλές άλλες εντολές τότε χρειάζεται Τέλος_αν για να δείχνει το τέλος της. Αν δεν θέλουμε να βάλουμε Τέλος_αν τότε θα πρέπει να μπουν όλα σε μία γραμμή για να φαίνεται το που τελειώνει.
Τι σημαίνει "κενή εντολή" μετά το τότε ; Το τίποτα ; Μετά το τότε η εντολή που υπάρχει είναι η εμφάνισε "Ναι". Δεν οριζεται "κενή εντολή" .
Προφανώς το είπα αστειευόμενος (για αυτό έβαλα και το διαβολάκι!). Αν και δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι δεν υπάρχει κενή εντολή!!!!
Δηλαδή αυτό θα ήταν λάθος;
Αν α>10 τότε
αλλιώς
χ<-5
Τέλος_αν
Άρα αν θεωρήσουμε (ξανά) ότι η όποια εντολή στην Αν χωρίς Τέλος_αν πρέπει να μπαίνει στην ίδια γραμμή τότε ,ναι πράγματι

, στο παράδειγμα
Αλγόριθμος Α1
Διάβασε Ι
Αν Ι<=5 τότε
Εμφάνισε 'Ναι'
Εμφάνισε 'Οχι'
Τέλος Α1
στην Αν δεν εκτελείται καμία εντολή και τα δύο εμφάνισε είναι εκτός της Αν

.
Για να το ξεκαθαρίσουμε όμως, κι εγώ δεν υποστηρίζω ότι πρέπει να χρησιμοποιείται, αλλά ίσως το αν είναι σωστό ή όχι, ή το τι θα εμφανίζει να μην είναι τόσο ξεκάθαρο και να είναι τελικά θέμα θεώρησης...

[/quote]