Ηδη η ΠΕΚΑΠ εχει στειλει επιστολη στο ΥΠΕΠΘ
http://pekap.blogspot.com/Το Δ.Σ. της Π.Ε.ΚΑ.Π. με αφορμή την εγκύκλιο 43991/Λ/15-4-2009 του Υπ.Ε.Π.Θ. για υποχρεωτική εγκατάσταση και λειτουργία του λογισμικού γραμματειακής υποστήριξης «e-school», επισημαίνει τα εξής:
Η Ένωσή μας από την ίδρυσή της θεωρούσε και θεωρεί ότι η εφαρμογή των Νέων Τεχνολογιών στην καθημερινή λειτουργία των σχολείων είναι απαραίτητη και αναγκαία για τον εκσυγχρονισμό του σχολείου σε όλους τους τομείς και βέβαια για τη διευκόλυνση των διοικητικών λειτουργιών του. Ως εκ τούτου επικροτούμε την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος «e-school», επιζητούμε όμως τη συντονισμένη λειτουργία του και την ορθή ολοκλήρωσή του, προσδοκώντας τόσο στη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσω των Τ.Π.Ε. για τους εκπαιδευτικούς σε σχέση με τους μαθητές, γονείς αλλά και κοινωνικούς φορείς που αποτελούν την εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και στη μείωση της γραφειοκρατίας για την οποία σπαταλάμε άπειρες ώρες εργασίας, επαναλαμβάνοντας την καταχώρηση ίδιων δεδομένων, είτε σε έγγραφα ή σε διάφορα πληροφοριακά συστήματα που συνεχώς αναπτύσσονται από φορείς του Υπ.Ε.Π.Θ.
Όπως είναι γνωστό, έως σήμερα, τις σχετικές με τις Νέες Τεχνολογίες εργασίες στα σχολεία (μηχανογράφηση, e-mails, διάφορα πληροφοριακά συστήματα, κ.λπ.) την αναλαμβάνουν συνήθως, με ή χωρίς τη θέλησή τους, οι καθηγητές Πληροφορικής, αν και δεν υπάρχει κάποια σχετική απόφαση για το ότι αυτό είναι υποχρέωσή τους. Η επίκληση ότι οι συνάδελφοι της Πληροφορικής λόγω ειδικότητας οφείλουν να αναλαμβάνουν αυτό το πρόσθετο καθήκον δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, αφού υπάρχουν πλέον σε κάθε σχολείο πιστοποιημένα επιμορφωμένοι στις Τ.Π.Ε. συνάδελφοι όλων των ειδικοτήτων, για την οποία πιστοποίηση μάλιστα λαμβάνουν μόρια σε περίπτωση που επιθυμούν να καταλάβουν θέση στελέχους της εκπαίδευσης, σε αντίθεση με τους καθηγητές Πληροφορικής που δεν δικαιούνται μορίων γι αυτό το λόγο, ενώ σε ανάλογες, επ αμοιβή μάλιστα εργασίες, όπως ο χειρισμός του συστήματος μετάδοσης θεμάτων (VBI), αναλαμβάνεται από οποιασδήποτε ειδικότητας συνάδελφο και όχι υποχρεωτικά από καθηγητή Πληροφορικής.
Είναι επίσης κοινά παραδεκτό ότι η εργασία με τη χρήση υπολογιστή είναι ιδιαίτερα υπεύθυνη και με πολλές πιθανές επιπτώσεις στην υγεία και γι αυτό το λόγο, σε όσους οργανισμούς, δημόσιους ή ιδιωτικούς, υπάρχει τμήμα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτό παίρνουν ειδικό επίδομα απασχόλησης, κάτι που όχι μόνο δεν προβλέπεται, αλλά αντίθετα απαγορεύεται ρητά από την κείμενη νομοθεσία για τους εκπαιδευτικούς.
Όπως προκύπτει επίσης από την προκήρυξη του έργου «e-school», η διαχείριση του δεν είναι μια απλή εργασία καταχώρησης στοιχείων σε μια βάση δεδομένων, αλλά απαιτεί καθημερινή και πολύωρη εργασία, αφού αναφέρεται στο σύνολο των διοικητικών εργασιών και λειτουργιών του σχολείου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν ένας εκπαιδευτικός να απασχολείται με αυτό και παράλληλα να ασκεί με συνέπεια, πλήρως και επαρκώς τα διδακτικά και παιδαγωγικά του καθήκοντα.
Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι πρέπει αφ ενός να διευκρινιστεί από το Υπ.Ε.Π.Θ. ότι η υποχρέωση εγκατάστασης και διαχείρισης του «e-school» δεν είναι υποχρέωση αποκλειστικά των καθηγητών Πληροφορικής, ενώ παράλληλα θεωρούμε ότι είναι πλέον κάτι περισσότερο από αναγκαίο η θεσμοθέτηση μηχανογραφημένης γραμματειακής υποστήριξης σε επίπεδο σχολείου, με την απασχόληση σε αυτό διοικητικού προσωπικού δηλ. τουλάχιστον ενός γραμματέα εκπαιδευμένου στη χρήση των Τ.Π.Ε. και ειδικά του «e-school» και των λοιπών δραστηριοτήτων που απαιτούν χρήση υπολογιστή (email, πληροφοριακά συστήματα κ.λπ.).
Θυμίζουμε ότι στο άρθρο 19 του Ν.1566/1986 ορίζεται σαφώς η αναγκαιότητα ύπαρξης τμήματος γραμματείας με την τοποθέτηση διοικητικών υπαλλήλων σε σχολικές μονάδες με πλήθος μαθητών πάνω από 200.
Έως ότου αυτό εφαρμοστεί σε όλα τα σχολεία και στην περίπτωση που απασχολούνται, πάντα σε εθελοντική βάση, εκπαιδευτικοί, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει δραστική μείωση του υποχρεωτικού τους ωραρίου, ανάλογη με τον όγκο της εργασίας που έχουν να φέρουν σε πέρας και της υπευθυνότητας που απαιτεί αυτή η εργασία και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή σε αυτούς του επιδόματος Πληροφορικής που δίνεται στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα για ανάλογη εργασία.
Πέραν από όλα αυτά ως επιστημονικός φορέας που εκφράζει τους καθηγητές Πληροφορικής στη Δ.Ε., θέτουμε τα δύο κύρια ερωτήματα που διατυπώνουν και πολλοί συνάδελφοί μας και παρακαλούμε για την απάντησή τους από κάθε αρμόδιο:
1. Για την εγκατάσταση και λειτουργία του «e-school» απαιτείται εξοπλισμός σε λογισμικό (Λειτουργικό σύστημα Windows XP ή Vista) και βέβαια το ανάλογο υλικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, στη γραμματεία των σχολείων, δεν υπάρχει τέτοιος εξοπλισμός. Εκτός του ότι δεν ξέρουμε αν είναι νόμιμο ένα σχολείο να αγοράσει υποχρεωτικά το προϊόν μιας εταιρείας, το ερώτημα είναι η δαπάνη που θα προκύψει θα καλυφθεί από το ΥΠ.Ε.Π.Θ. ή θα αναγκαστούν οι σχολικές επιτροπές να την καλύψουν;
2. Υπάρχει ή θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα θεσμοθετήσει την τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου στα σχολεία σε αντικατάσταση του χειρογραφικού συστήματος (μαθητολόγια, καρτέλες, βιβλία, πρωτόκολλο κ.λπ. κ.λπ.) που τηρείται σήμερα, ή θα εξακολουθήσουν τα σχολεία να τηρούν και χειρογραφικά όλα τα στοιχεία μαθητών και εκπαιδευτικών; Επίσης, και μέχρι τη σχετική αυτή θεσμοθέτηση, πώς θα καλύπτονται οι συνάδελφοι που θα τηρούν και θα διαχειρίζονται ηλεκτρονικά διάφορα προσωπικά δεδομένα; Θα υπάρξει π.χ. σχετική άδεια από την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων ή θα προκύψει πρόβλημα σε μια οποιαδήποτε προσφυγή ενός γονέα, μαθητή ή πολίτη;
Θέλουμε τέλος να κάνουμε σαφές ότι η Ένωσή μας θα είναι πάντα αρωγός σε προτάσεις για τη βελτίωση και ενσωμάτωση των Τ.Π.Ε. στη λειτουργία των σχολικών μονάδων και είμαστε διαθέσιμοι να συμβάλουμε σε οποιαδήποτε πρόσκληση μας γίνει από το Υπ.Ε.Π.Θ. προς αυτήν την κατεύθυνση.