Συνάδελφοι καλησπέρα,
Εδώ και κάμποσο καιρό (σχεδόν ένα χρόνο τώρα) διαβάζω ακούω και αλλά βιώνω τις επιπτώσεις άλλης μιας «μεγαλειώδους τομής στην εκπαίδευση» που ακούει στο όνομα e-school. Τώρα πια θεωρώ ότι έφτασε ο κόμπος στο χτένι ώστε να θέσω κάποιες σκέψεις μου στην ομήγυρη.
Θα σας πω τι με ξένισε τόσο που αποφάσισα να γράψω στο forum ώστε να ακούσω και τις απόψεις των άλλων συναδέλφων. Πριν από αυτό όμως θα σας πω τι περίμενα εγώ από ένα λογισμικό σαν το e-school. Λοιπόν αυτό που περίμενα είναι να λειτουργεί άψογα, κι όταν λέω άψογα, εννοώ άψογα! Δεν πληρώθηκε αδρά η εταιρεία; Δεν έγινε πιλοτική χρήση; Δεν έγινε ποιοτικός έλεγχος υποτίθεται; Η εταιρεία δεν έχει εμπειρία στην κατασκευή ανάλογου λογισμικού; Δεν υπογράφτηκαν συμβάσεις έργου; Δεν έπρεπε να υπάρχει άμεση και συνεχής τεχνική υποστήριξη;
Δεν καταλαβαίνω λοιπόν πώς μπορούν κάποιοι εξ’ ημών να δέχονται «ελαφρά τη καρδία» ένα λογισμικό που δεν δουλεύει και να ακούγονται απόψεις του στυλ «χρειάζεται σωστή παραμετροποίηση», «να κάνουμε debugging», «να μην γκρινιάζουμε», «φιλότιμο πάνω απ’ όλα» κλπ κλπ.
Δεν είμαι ενάντια στο φιλότιμο, και έχω και το έχω βάλει σε ενέργεια πολλάκις μέχρι σήμερα τα 16 χρόνια που είμαι στη δημόσια εκπαίδευση, αλλά συνάδελφοι μην τα μπερδεύουμε τα πράγματα. Άλλο πράγμα να είσαι φιλότιμος και καλός εκπαιδευτικός και να κάνεις πράγματα για το μάθημα και το σχολείο σου, πράγματα που δεν σου επέβαλλε κανείς, κι άλλο να ανέχεσαι την ανικανότητα της εκάστοτε ηγεσίας του υπουργείου παιδείας και να προσπαθείς να καλύψεις και να δικαιολογείς, έστω και έμμεσα, τα αποτελέσματά αυτής της ανικανότητας και μάλιστα σε ανθρώπους που τα ξέρουν από πρώτο χέρι όπως στην περίπτωση του e-school.
Δεν θεωρώ τέτοιες απόψεις εποικοδομητικές ίσα ίσα θεωρώ ότι προάγουν και ευνοούν τη συνέχιση των φαύλων πρακτικών στις οποίες μας έχει συνηθίσει χρόνια τώρα τόσο το υπουργείο μας όσο και το δημόσιο γενικότερα, γιατί σαν το e-school υπάρχουν δεκάδες άλλα ανάλογα παραδείγματα, διαφωνείτε;
Να σημειώσω επίσης ότι με τη Δ-βάση, από το 2000 που την πρωτοχρησιμοποίησα, τέτοιας έκτασης προβλήματα δεν αντιμετώπισα, ούτε πήρε το αυτί μου από άλλους συναδέλφους ότι υπήρχαν, ούτε με τα αποτελέσματα παιδεύτηκα ποτέ. Κάτι ψιλοπροβλήματα παρουσιάστηκαν κατά καιρούς αλλά γι΄αυτά υπήρχε άμεση τηλεφωνική υποστήριξη. Σε τελική ανάλυση η Δ- βάση δεν επιβλήθηκε στα σχολεία αλλά επιλέχτηκε και πληρωνόνταν από όσα σχολεία ήθελαν τέτοιο λογισμικό και αν έβγαζε τόσο χοντρά προβλήματα θα εξαφανιζόταν από την αγορά, λογικό δε σας φαίνεται;
Η προσωπική μου στάση πάντως στο συγκεκριμένο θέμα είναι να λέω όπου βρεθώ κι όπου σταθώ σε συνάδελφους, σε διευθυντές, σε γονείς, σε φίλους και γνωστούς τι εστί e-school και αν βρω την ευκαιρία και υπάρχει και η διάθεση, λέω και την άποψή μου και για να netbooks τους διαδραστικούς πίνακες, τα «εκπαιδευτικά λογισμικά» που μας έχουν κατά καιρούς μοιραστεί και γενικά για το χάος και την ανοργανωσιά που υπάρχει στη δημόσια εκπαίδευση.
Ξέρω ότι είμαι λίγος όσο κι αν προσπαθώ, οι κρατούντες έχουν τα ΜΜΕ με το μέρος τους και παρουσιάζουν τα πράγματα όπως θέλουν από την άλλη όμως, αυτό μπορώ αυτό κάνω.
Με προβληματίζει όμως πολύ όταν διαβάζω απόψεις και βλέπω νοοτροπίες της μορφής «έτσι είναι τα πράγματα, πάντα έτσι ήταν, τι να κάνουμε δηλαδή να γκρινιάζουμε; Θα βάλουμε το κεφάλι κάτω, θα καθίσουμε πέντε, έξι, δέκα μέρες στο σχολείο παραπάνω, θα ακούσουμε τα εξ΄ αμάξης από γονείς αλλά και συναδέλφους που καθυστερούν τα αποτελέσματα αλλά στο τέλος …θα θριαμβεύσουμε και θα νιώσουμε νικητές!»
Όχι συνάδελφοι προσωπικά δεν θα νιώσω ούτε νικητής ούτε επιστημοναράς ούτε και ο πρώτος debugger, ούτε τίποτα. Δεν νιώθω καν κορόιδο στην πραγματικότητα. Συνεργός νιώθω όλων αυτών που κερδίζουν χρήμα και φήμη από τις «αλλαγές και τις τομές» που κάνουν στην εκπαίδευση, τρομάρα τους, και αυτό είναι για μένα το χειρότερο συναίσθημα. Νιώθω ότι καλύπτω τις πομπές τους και τις παρανομίες τους. Το ότι δεν έχω υλικό όφελος αλλά αντίθετα ηθική και ψυχολογική ζημιά από την όλη ιστορία, περιέργως δε με κάνει να αισθάνομαι λιγότερο ένοχος.
Το ξέρετε ότι ο περισσότερος κόσμος δεν έχει πάρει χαμπάρι τι γίνεται με το e-school και όσοι γονείς το έχουν πάρει χαμπάρι στη συντριπτική τους πλειοψηφία κατηγορούν τα σχολεία που δεν βγάζουν αποτελέσματα και κάποιοι πιο «ψαγμένοι» κατηγορούν τους πληροφορικούς που χειρίζονται το «σύστημα»; Τα έχετε υπ’ όψη όλα αυτά; Έχω πολλά παραδείγματα να σας παραθέσω και πρώτο και καλύτερο από το σχολείο της κόρης μου που δεν έχει βγάλει ακόμα αποτελέσματα (27/06) και το κλίμα είναι το λιγότερο δυσάρεστο γι΄ αυτό το λόγο. Φταίει ο διευθυντής, ο σύλλογος ή μήπως ο πληροφορικός που «δεν έστρωσε τον…..» για να βγει η δουλειά;
Και ο κόσμος δε φταίει γιατί δεν ξέρει και το μόνο που τον απασχολεί είναι να πάρει έλεγχο το παιδί του και να πάει διακοπές αλλά εμείς ξέρουμε κι αφού ξέρουμε επιτρέπεται μεταξύ μας να υπερασπιζόμαστε ένα πανάχρηστο και για τα μπάζα λογισμικό και να ρίχνουμε έμμεσα την ευθύνη σε συναδέλφους που δεν το δούλεψαν λέει αρκετά ή δεν το δούλεψαν σωστά; Θα επαναλάβω το χαρακτηρισμό πανάχρηστο και για τα μπάζα όσες φορές χρειαστεί, γιατί όπως είπα και στην αρχή θεωρώ ότι το λογισμικό έπρεπε να παραδοθεί μετά από ποιοτικό έλεγχο ο οποίος θα εγγυούνταν την άψογη λειτουργία του.
Συνάδελφοι τα μεταξωτά βρακιά……..
Δεν μπορούμε να μιλάμε για «αναγέννηση της εκπαίδευσης» με λογισμικά της πλάκας ή μοιράζοντας netbooks χωρίς πρόγραμμα και προδιαγραφές ή στήνοντας πέντε έξι διαδραστικούς πίνακες στα σχολεία έτσι στο ξεκάρφωτο και άλλα τέτοια φαιδρά. Κι αν ο κόσμος παρασυρμένος από τα ΜΜΕ και τις παράτες των υπουργών τσιμπάει καμιά φορά, εμείς που είμαστε μέσα στο σύστημα δεν έχουμε δικαίωμα να παρασυρόμαστε.
Αυτό που θέλω κατ’ αρχήν είναι ένα σχολείο φροντισμένο, βαμμένο με επαρκή θέρμανση, με όμορφες τάξεις, χωρίς σπασμένα τζάμια, με άνετο γραφείο καθηγητών με βιβλιοθήκη, με γυμναστήριο, με εργαστήρια σωστά και εξοπλισμένα, με καλά βιβλία, καλό ΑΠΣ, καλοπληρωμένους κατά το δυνατόν εκπαιδευτικούς οι οποίοι να έχουν λόγο και συμμετοχή στη διαμόρφωση του ΑΠΣ και να μην έχουν λόγο να γκρινιάζουν και να φυγοπονούν ή να καταφεύγουν σε δεύτερη και τρίτη δουλειά άρα να μη φοβούνται και τη σωστή αξιολόγηση τους η οποία θα οδηγεί σε βελτίωση της διδακτικής τους πρακτικής, ένα σχολείο με κατάλληλο διοικητικό προσωπικό και με φύλακες και τα Σαββατοκύριακα.
Τώρα, τις φιέστες, τα wifi, τους διαδραστικούς και τα netbooks από μόνα τους τι να τα κάνεις; Απλά απορροφούνται τα κονδύλια από τα ΕΣΠΑ, ταΐζονται κάποιες εταιρείες, νομίζει για λίγο ο κόσμος ότι κάτι γίνεται, κάνει τη φιγούρα του ο/η υπουργός και…αυτά. Η τεχνολογία δεν είναι η λύση είναι το μέσον, το ξέρουμε καλύτερα απ’ όλους αυτό, έτσι δεν είναι;
Έγινα κουραστικός και βγήκα και εκτός θέματος, το ξέρω και ζητώ συγγνώμη αλλά τα κρατάω καιρό μέσα μου και μου βγήκαν κάπως… ακατέργαστα.
Θα εκτιμούσα πολύ τις απόψεις και τις σκέψεις σας πάντως σε όσα έγραψα, αν δε βαρεθήκατε δηλαδή καλοκαιριάτικα να διαβάσετε όλο αυτό το κατεβατό.