Αποστολέας Θέμα: Πρόβλημα με το Microworlds Pro!  (Αναγνώστηκε 2732 φορές)

merlin

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 323
Πρόβλημα με το Microworlds Pro!
« στις: 07 Ιαν 2009, 10:49:51 πμ »
Καλημέρα σε όλους, χρόνια πολλά και καλή χρονιά!
Έχω ένα πρόβλημα με το Microworlds Pro που είναι αρκετά περίεργο για μένα. Δεν ξέρω αν έχει εμβαθύνει κάποιος στη Logo αλλά θα ήθελα πολύ να μου πείτε τις απόψεις σας.

Έχω μια global μεταβλητή (έστω την a) δηλωμένη με την εντολή ΝέεςΜεταβλητέςΕργασίας "a
Εκτελώνατας την εντολή :          θέσεa βάλεΤ 5 a   μου τοποθετεί στο τέλος του a το 5 (οπότε a: [5])
εκτελώντας στην συνέχεια π.χ. την εντολή   θέσεa βάλεΤ 14 a θα έπρεπε να τοποθετήσει στο τέλος το 14  (δηλαδή a: [5 14]), κάτι που δεν το κάνει.

Το περίεργο είναι ότι αν ανοίξω το πιο πρόσφατο αρχείο του project που τρέχω αυτή την περίοδο, μου παρουσιάζει το παραπάνω πρόβλημα, αν όμως ανοίξω μια προηγούμενη έκδοση το εκτελεί κανονικά!

Το πιο περίεργο ακόμη: Αν έχω ανοίξει την έκδοση που "δεν τρέχει", και μετά κάνω νέα εργασία πάλι δεν τρέχει! Αν όμως ανοίξω μια παλιά έκδοση και μετά κάνω νέα εργασία τρέχει!

Δεν μπορώ να καταλάβω τι έχει πάει στραβά, να φανταστείτε έχω αντιγράψει όλο το πρόγραμμα  της έκδοσης που δεν τρέχει στην έκδοση που τρέχει και όλα πάνε μια χαρά! Δηλαδή δεν φταίει κάποια εντολή του προγράμματός μου (τότε που έγραφα σε C++  και ξεχνούσα να κλείσω κάποια strings με το NULL καταλάβαινα τους λόγους που το πρόγραμμα έκανε ότι νά 'ναι, αλλά το Microworlds δεν έχει τέτοια προβλήματα, τα strings τα τερματίζει αυτόματα νομίζω).

Κανονικά δεν θα έπρεπε να ασχολούμαι και να συνεχίσω την έκδοση που παίζει αλλά επειδή αυτό είναι ένα παιχνίδι που φτιάχνουμε με τα παιδιά και θα το ανεβάσουμε στο site του σχολείου όταν το τελειώσουμε, θα ήθελα μερικές γνώμες για το τι μπορεί να φταίει, δεν θα ήθελα να παρουσιαστεί ξανά!

Ευχαριστώ
 
Παρασκευάς Πανάγου
Μηχανικός Η/Υ Συστημάτων
Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20

mariaS

 • Θαμώνας
 • ***
 • Μηνύματα: 30
Απ: Πρόβλημα με το Microworlds Pro!
« Απάντηση #1 στις: 15 Ιαν 2009, 06:20:43 μμ »
ίσως αν έστελνες το προβληματικό αρχείο κάποιος να μπορούσε να βοηθήσει, αλλά αν δεν αναπαραχθεί το πρόβλημα πώς να βρεθεί λύσει. Όπως λες κι εσύ οι εντολές είναι σωστές.

Μαρία

merlin

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 323
Απ: Πρόβλημα με το Microworlds Pro!
« Απάντηση #2 στις: 15 Ιαν 2009, 07:26:00 μμ »
Δεν ανέβασα το αρχείο αρχικά γιατί δεν ήθελα να σας βάλω σε κόπο να το δείτε. Είχα την ελπίδα να ήταν κάποιο γνωστό bug...
Όσοι πάντως έχουν όρεξη ας κατεβάσουν το αρχείο και να κάνουν μια απλή δοκιμή (μην ασχοληθείτε με το πρόγραμμα, ούτως ή άλλως δεν είναι ολοκληρωμένο):

1) Φτιάξτε μια νέα global μεταβλητή με την εντολή ΝέεςΜεταβλητέςΕργασίας
2) Προσθέστε στο τέλος της λίστας (της μεταβλητής που φτιάξατε δηλαδή) κάτι, π.χ. έναν αριθμό με την εντολή βάλεΤ
3) Επαναλάβετε το βήμα 2 και παρατηρήστε ότι το νέο στοιχείο δεν μπαίνει στο τέλος της λίστας αλλά αντικαθιστά το προηγούμενο!


Σε περίπτωση που θεωρήσετε ότι το πρόγραμμά μου είναι υπεύθυνο για τα παραπάνω, φτιάξτε μια νέα εργασία (αφού έχετε ανοίξει πρώτα την δική μου) και ακολουθήστε τα ίδια βήματα. Το ίδιο πρόβλημα.

Στη συνέχεια κλείστε το Microworlds και ανοίξτε το πάλι (μια άλλη εργασία ή κενή). Η παραπάνω διαδικασία δουλεύει μια χαρά (δεν έχει δηλαδή κάποιο πρόβλημα η εντολή καθεαυτή)

Καλή τύχη, ελπίζω να είναι πολύ απλό το πρόβλημα και ας εκτεθώ....! ;D
Παρασκευάς Πανάγου
Μηχανικός Η/Υ Συστημάτων
Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20

merlin

 • Δεινόσαυρος
 • *****
 • Μηνύματα: 323
Απ: Πρόβλημα με το Microworlds Pro!
« Απάντηση #3 στις: 26 Ιαν 2009, 02:12:01 μμ »
Βλέπω ότι το έχουν κατεβάσει 20 συνάδελφοι μέχρι τώρα, αλλά μάλλον δεν έχει βγάλει άκρη κάποιος...
Τελικά μπορεί να μην είναι τόσο απλό όσο νόμιζα (τουλάχιστον δεν θα γίνω και ρεζίλι...!!!! :))
Παρασκευάς Πανάγου
Μηχανικός Η/Υ Συστημάτων
Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20